I sommer har igjen blåst opp til storm i debatten om FM og DAB. Årsaken er kraftig fall i radiolyttingen i juliukene.

I uke 29, altså fra 16.–22. juli, lyttet kun 48,2 prosent av befolkningen til radio daglig. Uke 29 ble dermed den andre uken på rad hvor den totale radiolyttingen lå under 50 prosent, viser tall fra Kantar TNS.

Med 1.470.000 lyttere i uke 29 hadde NRKs radiokanaler rundt 330.000 færre lyttere enn da fellesferien begynte. Også P4 og Bauer Medias kanaler har falt kraftig, og hadde henholdsvis 837.000 og 490.000 lyttere.

- Klar tilbakegang
Marius Lillelien, fungerende mediedirektør i NRK, sier allmennkringkasteren tar tendensen på alvor. Han er klar på at overgangen fra FM til DAB er hovedforklaringen bak den fallende lytteroppslutningen.

- Dette er en klar tilbakegang. Vi jobber for å få lyttertallene opp igjen mot gammelt nivå. Overgangen til DAB er et stort skifte, en overgang som krever en del fra publikum. Vi har hele tida vært klar over at det vil ta tid for oss å være tilbake på gammel dekning, men det har tatt lengre tid enn vi først antok, sier Lillelien til Dagbladet.

Les mer: - Trolig laveste lyttertall for radio i Norge etter krigen

Grande avviste FM-krav
Han beskriver utviklingen slik:

- Det er alvorlig, men jeg vil ikke si det er superdramatisk, heller. Det er fortsatt 2,25 millioner mennesker som lyttet til radio i juli i år.

Det kom litt andre radiosignaler fra kulturminister Trine Skei Grande i et intervju med Kampanje lørdag. Hun avviste Senterpartiets krav om å skru på FM-nettet igjen.

- Man skal ikke legge alt for stor vekt på tall for radiolytting i enkeltuker – og Sp overforenkler uansett når de forklarer dette utelukkende som en konsekvens av FM-slukkingen. Slukkingen av FM er selvfølgelig én av forklaringen, sa Grande til Kampanje.

Les hele saken: Kulturministeren kritisk til gjenåpning av FM - ikke bekymret for lytterfall (Abonnement)

Reklameveteran Arne-Inge Christopersen beskrev lytterfallet som dramatisk i et innlegg på Kampanje mandag.

Les også: - Katastrofale tall for radiolytting i Norge

Det fikk Senterpartiet, som tidligere har stemt sammen med stortingsflertallet for slukkingen av FM og innføringen av DAB, til å reagere.

- De nye rekordlave lyttertallene er dramatiske. Det er presserende for både mediemangfoldet og beredskapen i landet vårt at radiolyttingen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette. For å sikre radioens framtid er vi nødt til å skru på igjen det nasjonale FM-nettet før enda flere flykter fra radioen, sier Åslaug Sem-Jacobsen, som er mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, i en pressemelding.

P4-sjef Kenneth Andresen skrev i et innlegg på Kampanjei forrige uke at lyttertallene er lavere nå enn før slukkingen av FM-nettet. 

- Men det å analysere utviklingen i radiomarkedet med utgangspunkt i en enslig sommeruke gir ikke noe dekkende bilde. La oss ta utgangspunkt i de offisielle radiotallene for andre kvartal, som det siste hele kvartalet vi har bak oss. I andre kvartal i fjor samlet våre kanaler i P4-gruppen i snitt 1.149.000 daglig lyttere. I år samler 1.011.000 lyttere seg daglig om våre kanaler. Dette er altså foreløpig status for den største kommersielle radiogruppen. Når vi vet at det fortsatt selges nye DAB-apparater og biladaptere hver eneste dag, er det god grunn til å tro at den daglig dekning vil øke i takt med økt apparattilgang, skrev Andresen.

Les mer: Slik svarer P4: - Ryktet om radioens død er sterkt overdrevet

- Færre lytter hver dag
NRK var på linje med P4 da.

- Det er for tidlig å sette to streker under svaret for hvordan radiolytting vil utvikle seg bare åtte måneder etter siste FM-slukking. Det er heller ikke fornuftig å trekke ut ett tall fra sommerferieperioden - når svært mange nordmenn reiser utenlands og bort fra radiomålingene - for å basere et resonnement på, sa fungerende radiosjef i NRK, Jon Branæs, til Kampanje.

Han sa til Kampanje at radiolyttingen er omtrent på det nivået NRK forventet ved overgangen fra FM til DAB+.

 Slukkingen av det landsdekkende FM-nettet i Norge startet i Nordland i januar 2017, og sist ut var Troms og Finnmark i desember. Norge er det eneste land i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til DAB.

Les også: Sp: - Skru på FM-nettet igjen