Artikkelen blir utvidet.

Lyttertallene for radio har falt med 400.000 fra 2016 til 2018. Senterpartiet mener situasjonen er alvorlig og krever at FM-nettet skrus på igjen. Reklameveteran Arne-Inge Christopersen beskrev lytterfallet som dramatisk i et innlegg på Kampanje mandag.

Les også: - Katastrofale tall for radiolytting i Norge

Ifølge tall fra Kantar lyttet 56,3 prosent av befolkningen til radio daglig i juni og den første uka i juli i år. Det er mer enn ti prosentpoeng lavere enn i samme periode for to år siden – noe som i praksis betyr 400.000 færre lyttere.

- Nødt til å skru på igjen
Det får Senterpartiet, som tidligere har stemt sammen med stortingsflertallet for slukkingen av FM og innføringen av DAB, til å reagere.

- De nye rekordlave lyttertallene er dramatiske. Det er presserende for både mediemangfoldet og beredskapen i landet vårt at radiolyttingen kommer seg opp på et helt annet nivå en dette. For å sikre radioens framtid er vi nødt til å skru på igjen det nasjonale FM-nettet før enda flere flykter fra radioen, sier Åslaug Sem-Jacobsen, som er mediepolitisk talsperson i Senterpartiet, i en pressemelding.

P4-sjef Kenneth Andresen skrev i et innlegg på Kampanje tirsdag at lyttertallene er lavere nå enn før slukkingen av FM-nettet. 

- Men det å analysere utviklingen i radiomarkedet med utgangspunkt i en enslig sommeruke gir ikke noe dekkende bilde. La oss ta utgangspunkt i de offisielle radiotallene for andre kvartal, som det siste hele kvartalet vi har bak oss. I andre kvartal i fjor samlet våre kanaler i P4-gruppen i snitt 1.149.000 daglig lyttere. I år samler 1.011.000 lyttere seg daglig om våre kanaler. Dette er altså foreløpig status for den største kommersielle radiogruppen. Når vi vet at det fortsatt selges nye DAB-apparater og biladaptere hver eneste dag, er det god grunn til å tro at den daglig dekning vil øke i takt med økt apparattilgang, skrev Andresen.

Les mer: Slik svarer P4: - Ryktet om radioens død er sterkt overdrevet

- Færre lytter hver dag
NRK er på linje med P4.

- Det er for tidlig å sette to streker under svaret for hvordan radiolytting vil utvikle seg bare åtte måneder etter siste FM-slukking. Det er heller ikke fornuftig å trekke ut ett tall fra sommerferieperioden - når svært mange nordmenn reiser utenlands og bort fra radiomålingene - for å basere et resonnement på, sier fungerende radiosjef i NRK, Jon Branæs, til Kampanje.

Han mener radiolytting er omtrent på det nivået NRK forventet ved i overgangen fra FM til DAB+.

- Vi ser at nesten like mange - ni av ti - lytter hver uke som før, men færre lytter hver dag. Årsaken er ikke bare at folk ikke har erstattet alle mottakere ennå, men også at radio som sådan har flere konkurrenter enn før, og det stilles sterkere krav til at innholdet er godt, sier Branæs. 

Mener trenden startet før slukkingen
Den økte konkurransen kommer ikke bare fra rene lydmedier som Spotify, men også visuelle plattformer som for eksempel Netflix og YouTube, påpeker radiosjefen.

- Denne utviklingen, og nedgangen i radiolytting som følger den, er eldre enn FM-slukkingen, og ikke et resultat av den. Tvert imot er DAB+ et mottrekk som gir flere valgmuligheter og mer innhold, mener Branæs. 

Han mener også det er klokt å ta en titt på hvordan lineær tv har utviklet seg det siste året.

- Nedgangen i lineær radiolytting er ikke like bratt som nedgangen i lineær tv-seing.

Slukkingen av det landsdekkende FM-nettet i Norge startet i Nordland i januar 2017, og sist ut var Troms og Finnmark i desember. Norge er det eneste land i verden som har faset ut det riksdekkende FM-nettet og gått over til DAB.