Navn: Trine Skei Grande

Alder: 48 år 

Stilling: Kulturminister

Årets ferie: - Jeg har hatt én dag i Lofoten med ei venninne, og seks dager med mamma i Trøndelag der det også ble litt jobbing. Nå skal jeg ha en uke på Sørlandet med søster, niese, nevø og tre grandnevøer. Ja, så gammel har jeg faktisk blitt at jeg har FEM grandtantebarn. Det er gleden av å være en attpåklatt. Ferien måtte bli i Norge, og det har noe å gjøre med at jeg reiser så mye med jobben resten av året at jeg synes jeg burde bruke sommerferien på dem. Jeg vil jo at guttene skal huske hvem «bestetante» er når jeg en dag er ferdig med jobb. 

Den perfekte sommermaten: - Ektemannen til niesen min lager verdens beste spareribs grillet på grillen! Det synes jeg er utrolig godt. Ved siden av har jeg gjerne noe lokalt øl, og til dessert blir det norske jordbær. 

- Hva mener du selv er det viktigste du har gjort for mediebransjen som kulturminister? 

- Det må være for det første at vi har satt i gang arbeidet med ny medieansvarslov, og sørge for at vi nå får en innovasjonsordning som sørger for mer innovasjon i mediene. Og så har vi nå begynt å jobbe med den store mediemeldingen som jeg håper vi får til i løpet av høsten. 

- Tenk deg at du arrangerte en utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med og hvor går ferden?

- Det mest avslappende jeg vet om på sommeren er å stå i elva og fiske etter laks. Men hvem skal jeg ha med meg på det, da? Hm. Jeg har brukt de siste somrene på å prøve og lære meg fluekasting, så det måtte ha blitt noen flue-eksperter. Og vi kommer ikke til å diskutere politikk. Man diskuterer aldri politikk i elva, da skal det være stille. 

- Hvor mange GDPR-eposter har du fått og hvor mange av dem har du lest? 

- Så mange at jeg ikke har noe tall til deg, og jeg har nok ikke vært dyktig nok til å ha lest alle. Men jeg er veldig glad for at de har kommet. Når vi ser hvordan personvern brukes i Kina, så er det på tide å tenke over hva vi faktisk har mulighet til å gjøre om vi ikke er bevisste på hvordan vi bruker dataen vår. Vi må lage gode regelverk for å ikke miste tilliten til de fantastiske mulighetene som ligger i ny teknologi, for da kan man få en motkraft som ikke er bra.

- Hvem eller hva irriterer deg aller mest i den norske medie- og kommunikasjonsbransjen? 

- Tja... Det må være at man fortsatt er litt på steinaldernivå i å vurdere elektronisk kommunikasjon. Mange medier tror at når vi klikker på noe så sier vi også «det der var jammen bra!» Men mange ganger tenker jeg jo «herregud, har de virkelig skrevet det der?» At mediene ikke forstår det, gjør at vi får et dårligere mediebilde. Mediene må kaste seg rundt og forstå forskjellen på et liker-klikk som betyr at stoffet er interessant, og et liker-klikk som betyr «fri og bevare meg er det noen som skriver om slikt?» Jeg tror mange holder på å forstå dette, men det føles som det tar veldig lang tid. 

- Hvilken overskrift drømmer du om å se på Kampanje.com i høst? 

- «Mediemeldingen enstemmig vedtatt!» Det hadde vært en bra start på høsten.

- I 7 Elevens nye kondomreklame advares turistene mot klamydia. Hva advarer du dine utenlandske venner om når de kommer til Norge?

- For det første; den lo jeg godt av! Jeg hadde aldri kommet på å si det selv, men nå har jeg kanskje litt gamle venner. Nei, det må vel være prisene som er det viktigste å advare om, og at været ikke er til å tulle med. Ellers synes jeg ikke det er så mye skummelt her. 

- Høstens tv-duell står mellom Fredrik Skavlan og Anne Lindmo på NRK1. Hvem velger du og hvorfor? 

- Vel, Anne Lindmo har invitert meg, og det har ikke Fredrik. Nei da, hehe. Han må jo få en sjans i en ny modell, men det jeg liker med Lindmo er at hun har en måte å få folk til og fortelle det rare om seg selv uten at de føler seg rare. Hun har en respektfull måte å prate med folk på som jeg tror barn av sarkasme-generasjonen kan lære mye av.