I morgentimene tirsdag er mediekonsernet Schibsted klar med sitt resultat for andre kvartal. I stor grad vil resultatpresentasjonen klokken 09.00 i Schibsteds hovedkvarter i Akersgata 55 dreie seg om de globale rubrikksatsingene. Og pengemaskinene bidrar til at konsernsjef Rolv Erik Ryssdal kan skilte med det beste resultatet for andre kvartal noensinne.
- Tidenes høyeste
Driftsresultat før av- og nedskrivninger (Ebitda) havnet på 895 millioner kroner, mot 694 millioner kroner i 2017.
– Schibsteds positive utvikling fortsatte i andre kvartal, med tidenes høyeste ebitda-resultat. Samtidig har vi redusert våre kapitalinvesteringer og økt kontantstrømmen vår, sier Ryssdal i en børsmelding.
Men også de norske og svenske mediehusene omfattes av de rykende ferske tallene. De er ikke like egnet som oppmuntrende sommerlesning.
Mediehusene ned hele 24 prosent
For fasiten viser at samtlige mediehus leverer svakere resultater. Resultatet for Schibsted Media i andre kvartal endte på 285 millioner kroner. Det er en nedgang på fem prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Tallene er enda svakere dersom man kun ser på den publisistisk delen av Schibsted Media. Ser vi isolert på Growth økte resultatet med 43,9 prosent, og endte på 121 millioner, mot 84 millioner i samme periode i fjor. Publishing fikk et driftsresultat på 165 millioner, en nedgang på hele 23,9 prosent.
- Utfordrer mediebransjen
– Mange mediekonsern i Europa kjemper for sin uavhengighet og overlevelse. I utfordrende tider evner vi å vokse, levere sterke resultat og være en tydelig utfordrer til de globale plattformene - som akkurat nå utfordrer mediebransjen, sier administrerende direktør i Schibsted Media, Raoul Grünthal, i en pressemelding.
Les også: VGTV mistet toppsjef og sin største profil på to dager
Les også: VG tredobler sponsorat-inntektene på ett år
- Taper mindre enn forventet
Inntektene for Publishing i andre kvartal er på det jevne med i fjorårets kvartal: 2,083 milliarder i år mot 2,084 i fjor, mens Growth har hatt en inntektsvekst på 12 prosent til 455 millioner.
- Vi øker våre digitale inntekter, men det er ikke nok til både å dekke tapte inntekter på print og investeringer knyttet til digital produkt- og teknologiutvikling innen publishing og distribusjon. Slike investeringer er vi avhengige av for å ha en bærekraftig business, og slik vil det fortsette i mange år fremover. Det påvirker naturlig nok resultatet. Selv om printinntektene er nedadgående taper vi likevel mindre enn ventet, sier Grünthal.
Fall for VG og Aftenposten
VG økte omsetningen med fem prosent til 459 millioner kroner i andre kvartal. Driftsresultatet krympet med seks prosent til 82 millioner. De digitale inntektene økte med 18 prosent, mens papiravisens inntekter sank med ni prosent. Totalt hadde VG Pluss 154.000 abonnementer ved utgangen av andre kvartal. Den digitale veksten ble først og fremst løftet av sterkt annonsesalg og kraftig trafikkvekst under fotball-VM.
De norske abonnementsbaserte mediehusene - som er Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen - måtte tåle nedgang også på topplinjen. Omsetningen gikk ned med to prosent til 886 millioner. Driftsresultatet endte på 61 millioner kroner, en nedgang på 27 prosent i forhold til tilsvarende kvartal i fjor.
Svenske Aftonbladet hadde et svakere resultat i andre kvartal, der en tilbakegang på 15 prosent på print ikke ble veid opp av den marginale økningen på én prosent i digitale inntekter.
Her ser du resultatene til Schibsteds medievirksomhet i andre kvartal 2018. Alle tall i MNOK.
Schibsted Medier | 2018 | 2017 | Endring i prosent |
Omsetning | 2.083 | 2.084 | - |
Driftsresultat | 165 | 216 | - 24 % |
Les mer: Mads A. Andersen forlater VG - blir ny Aller-direktør
Les mer: Helje Solberg sendte SMS til NRK-sjefen - slik fikk hun drømmejobben
Kommentér