Ny rapport fra Medietilsynet viser at norsk avisbransje hadde sitt beste driftsresultat siden 2011 i fjor - på nesten 900 millioner kroner.

- Selv om lønnsomheten er bedret, fortsetter inntektsfallet. De globale aktørene tar en stadig større del av annonsemarkedet, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Det totale norske reklamemarkedet har holdt seg stabilt på rundt 20 milliarder kroner de siste fem årene. I samme periode har globale selskaper som Facebook og Google mer enn tredoblet sine annonseinntekter fra det norske markedet, mens avisenes har mistet tilsvarende beløp.

Rundt 40 prosent av reklameinntektene har blitt borte siden 2013m og i fjor ble avisenes samlede reklameinntekter redusert med cirka en halv milliard kroner. Dette er en nedgang på ni prosent. Fallet fortsetter på papir, mens utviklingen i de digitale reklameinntektene har vært stabil det siste året.

I 2013 sto reklameinntektene for over halvparten av avisenes inntekter, mens det nå er omvendt; brukerinntektene utgjør nesten 60 prosent av de totale inntektene. De totale brukerinntektene, altså inntekter fra abonnement og løssalg, økte med nesten tre prosent i fjor til over 6,5 milliarder kroner. Inntektene fra papiravisene fortsetter å falle, mens de digitale brukerinntektene økte med over 50 prosent i 2017, og passerte én milliard kroner. Det er nær en åttedobling siden 2013.

- Tallene viser at avisene lykkes stadig bedre med å ta betalt for den digitale journalistikken, sier Velsand.

Avishusenes totale inntekter fortsetter å gå ned, selv om inntektene falt mindre i 2017 enn de foregående årene. 300 millioner forsvant i inntekter i fjor, mens det i perioden 2013 til 2017 forsvant 2, milliarder kroner fra avisenes driftsinntekter.

- Vi forventer at inntektene fra papiravisen kommer til å gå ytterligere ned i årene framover, og det er lite sannsynlig at utviklingen i de digitale inntektene kan kompensere for fallet. Dermed blir ytterligere kostnadsreduksjoner nødvendig dersom avisene skal opprettholde lønnsomheten. Samtidig må arbeidet med innovasjon og produktutvikling fortsette. I et mediemangfoldsperspektiv blir det viktig å følge utviklingen nøye framover, sier Velsand.