Saken er oppdatert med kommentar fra Samsung (se nederst i saken).

Denne uken startet straffesaken mot artisten Stella Mwangi. Hun ble tiltalt for å ha kjørt bil med promille tidlig på ettermiddagen fredag 29. september i fjor. Ifølge tiltalen skal hun ha krasjet i beruset tilstand. Da det ble tatt blodprøve av henne to timer etter kjøringen, viste den en promille på 2,22. Da politiet kom og ville ta blodprøve av henne, satte hun ifølge tiltalen seg kraftig til motverge og kalte tjenestemennene rasister, noe som har resultert i en tiltalepost om forulemping av en offentlig tjenestemann.

I Oslo tingrett torsdag nektet hun for samtlige punkter i tiltalen. Hun forklarte i retten at hun er uenig i hele tiltalen. Aktor klarer ikke bevise at Mwangi var full da hun satt bak rattet og droppet derfor tiltalen for fyllekjøring, men vil ha artisten dømt for å ha drukket alkohol for kort tid etter kjøringen.

Dette er bakteppet for en PFU-klage mot Nettavisen. Den er signert Erland Bakke, på oppdrag fra Stella Mwangi. Det skjer bare et par måneder etter at Nettavisen ble felt i PFU for artikler som handlet om en økonomisk tvist, der John Arne Riise er part. Klager var Erland Bakke, som også er Riises manager.

- Jeg tror Nettavisen synes det er ekstra moro å hevne seg etter det forrige tapet i PFU, sier Bakke til Kampanje. 

- Nettavisens artikkel var forhåndsdømmende
Denne gangen mener Bakke at Nettavisen i omtale av Mwangi har brutt Vær Varsom-plakatens punkter 4.4, 4.5, 4.6 og 4.7, som blant annet omhandler identifisering av personer i omtaler av straffesaker eller klanderverdige forhold. 

- Nettavisens tittel, «Norsk artist fyllekjørte inn i biler midt på dagen», 9. mai etterlater et inntrykk hos leserne at Stella Mwangi er skyldig. Ingen leser en slik artikkel uten å tenke at hun skyldig. Det er i seg selv forhåndsdømmende.

- Er det ikke formildende at hele tittelen er «Tiltale: Norsk artist fyllekjørte inn i biler midt på dagen»?

- Det er selvfølgelig formildende, men jeg synes ikke det er godt nok. Leserne oppfatter ikke nyansene, det kommer ikke tydelig nok frem at den tiltalte ikke er dømt. Dessuten er det en faktafeil i tittelen, Stella kjørte ikke inn i flere biler. Nettavisens artikkel er også forhåndsdømmende fordi de bruker mye plass på å forklare virkningene av promille under bilkjøring. De går langt i å hevde at hun fyllekjørte, men i retten denne uken droppet aktoratet tiltalepunktet om fyllekjøring, understreker Bakke.

- Hvorfor mener du at Nettavisen i den innklagede artikkelen gikk lengre enn for eksempel VG og Dagbladet, som også omtalte tiltalen uten å identifisere?

-  Fordi saken på Nettavisen, inkludert tittelen, var forhåndsdømmende. VG og Dagbladets omtaler av tiltalen var nøkterne og balanserte.  Nettavisen skal alltid tøye de presseetiske grensene. Det er andre gangen jeg klager inn medier til PFU, det er ikke noe jeg pleier å gjøre ofte. Men begge klagene er rettet mot Nettavisen, det er ikke tilfeldig. De opererer utenfor de presseetiske sonene. 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Mener Nettavisen er på hevntokt: - Jeg tror Nettavisen synes det er ekstra moro å hevne seg etter det forrige tapet i PFU, sier Erland Bakke.

- Følte oss presset
Denne uken sto Mwangi frem i Dagbladet og fortale sin versjon av straffesaken. I klagen mot Nettavisen hevder Bakke at hun ble presset til å stå frem.

- Før rettssaken var jeg  kontakt med en rekke redaksjoner. Jeg fortalte at Stella gjerne kunne gi sin versjon av hendelsen, så lenge hun ble anonymisert. Nettavisen ble vi aldri kontaktet av før de varslet oss om at de ville identifisere henne. Da følte vi oss presset til å gå ut offentlig og kommentere tiltalen. Hun ville gi sin versjon av saken fordi hun var redd for de økonomiske konsekvensene. Stella ga derfor et intervju til Dagbladet, som hadde kontaktet oss først (Dagbladet har felles kjendisdesk med Se og Hør, som publiserte saken. Red. anm.). 

Han sier dette om tiltalen mot artisten:

- Stella har hele tiden nektet for at hun kjørte i alkoholpåvirket tilstand. For henne har dette vært en ekstra følsom anklage fordi hun mistet sin far i en ulykke der gjerningspersonen kjørte i alkoholpåvirket tilstand.

Samsung-samarbeid lagt på is
Bakke og Mwangi anklager videre Nettavisen for å ha har bidratt til at elektronikkgiganten Samsung i Norge har valgt å legge et samarbeid med artisten på is. Nylig ble det kjent at Mwangi inngikk en global avtale med Samsung, en avtale som fortsatt gjelder, ifølge Bakke.

- Identifisering ble først tema da Nettavisen henvendte seg til Samsung, som Stella hadde inngått en avtale med. Nettavisens journalist hadde lest en sak på VG om det nye samarbeidet, og ringte så Samsung internasjonalt for å få en kommentar fra selskapet om tiltalen mot henne. De tok ikke kontakt med verken Stella eller meg, og de snakket ikke med Samsung her i Norge. Det synes jeg er en kritikkverdig framgangsmåte. 

Bakke skriver i klagen at Nettavisen begikk et presseetisk overtramp ved å kontakte Samsung om straffesaken mot Mwangi. 

- Hvilket punkt i VVP brøt Nettavisen da de tok direkte kontakt med Samsung, som hadde inngått en avtale med Stella?

- Samarbeidet med Samsung hadde ingenting om tiltalen å gjøre. Nettavisen burde ha kontaktet meg eller Stella for å få hennes versjon av saken, ikke blande inn en samarbeidspartner. Vi reagerte også sterkt på at de overfor Samsung internasjonalt hevdet at Stella var tatt i promillekontroll, noe som ikke stemmer. Igjen vil jeg påpeke at tiltalepunktet om alkoholpåvirket kjøring er blitt droppet i rettssaken.

- Men Nettavisen publiserte aldri saken om Samsung og Stella Mwangi?

- Nei, de fikk aldri noen kommentarer fra Samsung.

- Hva blir de økonomiske konsekvensene av avtalen med Samsung er skrinlagt?  

Samsung kjøpte en låt av Stella og vi skulle forhandle om en utvidelse av avtalen. Det videre samarbeidet i Norge er nå lagt på is. Jeg har også vært i forhandlinger med tv-produksjoner om samarbeid til høsten og neste år. Alle har sagt at de er blitt usikre på veien videre. Saken har skapt stor skepsis. Jeg har ennå ikke oversikt over hvor stor den økonomiske belastningen blir, men alt hviler nå på at Stella blir fullstendig frikjent i retten. Da kan vi kanskje revitalisere samarbeidet.

- Gir du Nettavisen skylden for at avtalen havarerte?

Ja, det gjør jeg, uten tvil.  Jeg vil også si at annonsører på Nettavisen bør tenke seg nøye om før de bruker pengene sine der. Jeg er manager for en rekke influencere og bloggere og jeg vegrer meg for å inngå avtaler med samarbeidspartnere som legger igjen penger på Nettavisen, sier Bakke.

Nettavisen-redaktør: - Uforståelig klage
Nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen blåser av klagen fra kjendismanageren.

- Det er en ganske uforståelig klage. Vår journalist varslet manager Bakke onsdag ettermiddag om at vi kom til å omtale saken med navn og bilde i anledning rettssaken dagen etter. De valgte da å kontakte Se og Hør, som gikk ut med fullt navn og bilde klokka 23 samme kveld. Altså nesten et halvt døgn før vi hadde publisert noe som helst. I ettertid har de fleste medier gjort det samme.

- Bakke mener de ble presset til å gå offentlig ut?

- Det er jo absurd. Antakelig tenkte de at de kunne få mer «positiv» omtale av saken i Se og Hør.

Saken fortsetter etter bildet.

Absurd: Nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen mener Erland Bakkes påstander er absurd og tullete, og PFU-klagen uforståelig.

- Må ta ansvar selv
Han forstår ikke at det skal være kritikkverdig av Nettavisen å ta kontakt med Samsung for å få en kommentar fra selskapet om tiltalen.

- Det tror jeg ikke at jeg skal bruke tid på å kommentere. Journalister gjør ofte masse research før noe blir publisert. Det er helt lovlig.

- Bakke gir også Nettavisen skylden for at samarbeidet med Samsung har møtt på komplikasjoner. Hva tenker du om det?

- Jeg tror vel kanskje Stella Mwangi må ta litt av det ansvaret selv.

- Bakke sier til oss at han mener dere opererer utenfor de presseetiske sonene og at dere synes «det er ekstra moro å hevne seg etter det forrige tapet i PFU»?

- Nei, det tullete å hevde det. Nettavisen er en av de større norske mediene som har færrest klager og færrest fellelser i PFU. Det er rett at vi ble felt i PFU for å navngi John Arne Riise i rettssaken mellom han og eks-kona. Men det var tydeligvis ikke verre enn at John Arne Riise selv gikk ut i VG samme dag - med navn og bilde.

- Har dere et hevnmotiv?

- Nei.

Samsung er ordknappe
Samsungs nordiske kommunikasjonssjef Anna Andersson skriver følgende i en e-post til Kampanje via PR-byrået Geelmuyden Kiese:

- Samsung vurderer fortløpende samarbeid med ulike aktører. Samarbeidet med artisten dreier seg kun om bruken av sangen «No Games». Vi ønsker ikke å uttale oss om potensielle fremtidige samarbeid. Hendelsen er en sak som bør vurderes uavhengig av Samsungs rolle.