Mandag forrige uke slapp SMFB-rådgiver Kaja Gilje Sekse den første episoden av sin helt nye podcast. Bakgrunnen til «Spinnesiden» er i følge Sekse den tallfestede mangelen på likestilling i medie- og kommunikasjonsbransjen.
Sekse sier hun er lei den skjeve kjønnsbalansen i bransjen, og håper å kunne inspirere og hjelpe unge kvinner i mediebransjen til å orientere seg.
- Det er så mange rå, dyktige damer i bransjen vår som verken er profilert eller skriker høyt i mediene. Derfor inviterer jeg noen av dem til å fortelle hvordan de har lykkes, sier Sekse om den ferske podcasten.
«Det svake kjønn»
«Spinnesiden», som betyr kvinnesiden, er et gammelt begrep som har blitt brukt til å betegne kvinneledd i slektstrær, og er en motsetning av «sverdsiden» (mannssiden). I Synonymordboka blir spinnesiden også betegnet som synonym til «det svake kjønn».
- Jeg har sett, etter hvert som jeg har blitt kjent med unge kvinner spesielt, at det er et ønske om kvinnelige rollemodeller i bransjen. Å se andre kvinner i ledende stillinger er kanskje den inspirasjonen man trenger for å gjøre noe selv, og det er ikke like enkelt når man bare ser menn i de rollene. Jeg håper å kunne synliggjøre de flinke damene i bransjen, og at det kan være til inspirasjon for kvinner som er i starten av karrieren sin, sier Sekse til Kampanje.
Les også: 6 av 7 i TV 2s toppledelse er menn
Fikk ideen fra reklamebransjen
Kaja Gilje Sekse kommer fra motebransjen der hun har jobbet med PR i London fram til hun flyttet tilbake til Oslo for syv år siden. I Oslo landet hun jobb i Chili Publications som redaktør for kvinnemagasinet «Beauty».
Hun forteller at det var først da hun entret reklamebransjen hun så hvor skjevfordelt bransjeledelsen egentlig var.
- Jeg er vant med kvinnedominante arbeidsmiljøer, og har faktisk ikke følt at jeg har trengt å ta stilling til manglende kvinner i ledelsen - for det har jeg jo alltid hatt. Men så begynte jeg i reklamebransjen for litt over to år siden, og da innså jeg ganske raskt at i spesielt de store byråene er det et manko på kvinner i konsulentstillinger og ledende stillinger. Det var da tanken om å vise fram de flinke kvinnene i bransjen begynte å feste seg, forteller Sekse.
Les også: Schibsted legger press på Ryssdal - vil ha flere kvinnelige ledere
Les også: Redsjefen: - Vi trenger flere kvinnelige ledere
- Tror det handler om selvtillit
Sekse fikk ideen til «Spinnesiden» i fjor sommer, og begynte å spille inn episoder i februar. Siden mandag forrige uke har det blitt lagt ut fire episoder gjestet av Skup-leder Silje Skiphamn, regissør Andrea Eckerbom, rekrutteringsrådgiver Marie Nord og Brand Manager Sanda Zahirovic.
I første episode prater Sekse med Silje Skiphamn, som i tillegg til å være Skup-leder også er journalist i Faktisk.no.
- To av av tre som vinner Skup-prisen er menn. Det er også flest menn som nominerer seg selv og sitt eget arbeid. Jeg tror det handler litt om selvtillit. Vi kvinner tenker kanskje "jeg har ikke så mye å bidra med", selv om du har lagt ned en enorm arbeidsinnsats. Mens menn tenker "se så bra sak jeg har", sier Skiphamn i episoden.
Les også: Avdekket systematisk skjevhet i mediene: - En skam for bransjen
- Relevant for alle
Sekse håper hun får både mannlige og kvinnelige lyttere, men tror at kvinner som er i starten av karrieren sin trenger en slik podcast mest.
- Det Silje snakker om er en viktig og interessant innsikt for både kvinner og menn. Vi trenger at noen belyser denne problematikken, for kjønnstematikken vår er ikke svart hvitt. I tillegg kan det bidra til at vi kvinner skal kunne gi oss selv et spark bak og begynne å se kvaliteten og verdien av eget arbeid, sier Sekse.
- Hva håper du 2018 vil gjøre for bransjekvinner, eller kanskje hva bransjekvinner vil gjøre med året 2018?
- Det synes jeg var en god vri på spørsmålet. Det er mye spennende som skjer for tiden. Regissør Andrea Eckerbom prater i en episode av Spinnesiden om at det er noe som brygges nå, kvinner er i vinden i bransjen, og sånn tenker jeg det er ellers i reklame- og mediebransjen også. Det har vært mye fokus på at det ikke er en likestilt bransje. Saken om Martine Flatlie er en indikasjon på hva vi vil se mye av i 2018: Hun er ganske ung og åpenbart en svært dyktig kvinne. Jeg håper vi vil se flere kvinner komme i posisjon kun i kraft av kompetanse, kvalifikasjoner og ikke minst "guts", sier Sekse.
Les også: Slutter i We Are Live - Martine Flatlie blir kreativ leder i Naug & Venner
Podcasten er produsert av Vrang Produksjon, og kan finnes på iTunes.
Kommentér