Et vagt tips førte til opprullingen av saken om en rekke kritikkverdige boligkjøp i Oslo kommune. For det belønnes Dagens Næringsliv med årets SKUP-pris.

Prisen ble delt ut på SKUP-konferansen i Tønsberg lørdag kveld.

- Den største prisen man kan vinne
– Vi setter enorm pris på en sånn verdsettelse av arbeidet vårt. For oss er SKUP-prisen det største man kan vinne som journalist i Norge. Og det er ekstra gledelig å bli premiert for en sak vi mener er svært viktig. Det handler om misbruk av store offentlige penger, penger som skulle brukes på de svakeste i samfunnet, sier DN-journalistene Knut Gjernes, Kjetil Sæter og Lars Kristian Solem til NTB.

Sammen med fotograf Fredrik Solstad brukte de mange måneder på å komme til bunns i saken etter at redaksjonen fikk et tips om at «noen tjener seg rike på å selge leiligheter til Oslo kommune».

500 kjøp for 1,4 milliarder
Boligbygg-saken i Oslo er blitt stadig utvidet og omfatter nå 500 leilighetskjøp for mer enn 1,4 milliarder kroner.

En konkursgjenganger og en kommunekonsulent i det kommunale foretaket Boligbygg er siktet av Økokrim for grov korrupsjon etter avsløringene. I tillegg ble byråd Geir Lippestad byttet ut etter at skandalen var kjent.

Også administrerende direktør Jon Carlsen i Boligbygg har fratrådt sin stilling etter at skandalen ble kjent, mens hele styret er byttet ut.

Granskes
Kommunerevisjonen skal granske det kommunale foretaket Boligbyggs kjøp av eiendommer de siste årene.

Leder for kontrollutvalget i Oslo kommune, Ola Kvisgaard (H) har omtalt saken som «en av de største skandalene Oslo kommune har vært utsatt for på lang tid».

Her er årets SKUP-vinnere:

* SKUP-prisen for 2018 gikk til Dagens Næringsliv og journalistene bak Boligbygg-saken, Kjetil Sæter, Knut Gjernes, Lars Kristian Solem og fotograf Fredrik Solstad

* Diplom: Barnevernsmilliardene - VG - Maria Mikkelsen, Amalie Frøystad Nærø og Shazia Majid

* Diplom: IT-avsløringene i offentlige etater - NRK - Line Tomter og Anne Cecilie Remen

* Diplom: Søppelkrisa- Dagbladet - Vegard Venli, Eiliv Frich Flydal og Ola Strømman

* Diplom: Kystad-avtalen - Adresseavisen - Lajla Ellingsen og Mari K. By Rise

* Diplom: De forsømte broene - VG- Sondre Nilsen, Øyvind Engan og Mona Grivi Norman