Alexander Rybak gjentok bragden fra 2009 og gikk helt til topps i Melodi Grand Prix-finalen lørdag kveld. Det betyr at han skal representere Norge i Eurovision Song Contest, som i år finner sted i Portugal.
Sammen med de ni andre deltakerne skapte han en real folkefest i Oslo Spektrum, men publikum var kanskje ikke fullt så høylytte som tv-seerne kunne få inntrykk av. Store deler av jubelbruset man kunne høre i tv-sendingen kom nemlig fra en boks. Det bekrefter prosjektleder Stig Karlsen i NRK.
- Det er relativt vanlig at man i tv-produksjoner kompenserer med pålegg av kontentumlyd for å kompensere for lyd som er vanskelig å fange opp i krevende omgivelser. Dette ble også gjort under lørdagens MGP-sending fra Oslo Spektrum. Hensikten er å gjenskape den samme opplevelsen som er i salen, sier Karlsen til Kampanje.
Det skyldes at det er vanskelig å fange opp den ekte lyden, forteller han.
- Mikrofoner i sal vil plukke opp lyden fra PA-anlegget og ekko i salen, noe som degraderer lydkvaliteten på de musikalske innslagene.
- Var trøkk i Oslo Spektrum
Karlsen mener likevel at publikummet som var til stede i Oslo Spektrum klarte seg godt på egen hånd.
- Når det er sagt, så var det så trøkk i Oslo Spektrum på lørdag, at vår lydprodusent blandet inn mer reell publikumslyd enn normalt.
Han roser NRKs lydprodusenter, som han mener er de beste i bransjen.
- De vet hva som kreves for å levere en god lydopplevelse.
- Svekker troverdigheten
Etikkrådgiver og tidligere fagmedarbeider Gunnar Bodahl-Johansen ved Institutt for Journalistikk er skeptisk.
- Det er med på å svekke troverdigheten. Hva vet vi da om andre sammenhenger der dette gjøres. De må ikke gi et inntrykk av at det jukses med lyd og bilde, slik at man får inntrykk av at det er langt flere til stede, sier han til Kampanje.
Han mener NRK er i en spesiell posisjon som allmennkringkaster.
- Det er viktig at de gjennom hele sin ferd er troverdig. Det må ikke glippe på noen steder.
- Tv er en illusjon
Men det er nok mer vanlig enn man tror, forteller instituttleder for Westerdals institutt for film og medier på Høyskolen Kristiania, Leif Holst Jensen.
- Man tar opp publikums applaus som separate opptak sånn at man har noen lange strekk man kan legge inn, for å sikre seg i de tilfellene der det ikke går på annen måte.
- Men står man i fare for å lure tv-seerne?
- Tv er en illusjon og dette er underholdning. Et sånt show skal ha troverdighet, men alt er ikke nødvendigvis live. Man bruker de virkemidlene man kan for å gi de der hjemme den beste opplevelsen, sier han.
PS: Det er foreløpig usikkert hvor mange som fikk med seg lørdagens finale på NRK1. Seertallene fra Kantar Media er forsinket.
Kommentér