Det var lite mediekrise å spore da konsernsjef Are Stokstad la frem resultatene for fjoråret i Amedias lokaler i Akersgata i dag. De viser nemlig et resultat før skatt på 420 millioner kroner, nesten en dobling fra sammenlignbar virksomhet i 2016.

Digital abonnementsvekst, kostnadskontroll og satsingen på programmatisk annonsesalg i andre halvår er oppskriften på resultatveksten som økonomidirektør Gisle Torheim omtalte som «smått formidabel» på pressekonferansen.

Les mer: Øker overskuddet med 200 mill. - men digital annonseomsetning går tilbake

- Livsfarlig konklusjon
Likevel vil ikke Stokstad si at de har lagt det verste bak seg.

- Nei, det er en livsfarlig konklusjon. Det vi har skapt er et grunnlag for å møte konkurransen som kommer fremover. Jo mer digital du blir, jo flere konkurrenter får du, så det vi har skaffet oss er et godt handlingsrom til å investere mye mer enn vi ville hatt mulighet til uten dette resultatet, sier han til Kampanje.

Fortsatt henger det noen mørke skyer over Akersgata og konsernets 63 lokalaviser rundt om i landet. 

- Finansieringen til mediehusene er under press, papirinntektene går ned og vi kommer til å ha lavere annonseinntekter neste år og året etter. Med pris- og lønnsvekst, så krever det full fokus.

- Har det gått politikk i å krisemaksimere tilstanden i mediebransjen?

- Overhodet ikke. Dette illustrerer derimot at bransjen er i stand til å omstille seg.

Vokser igjen digitalt
Annonseinntektene til Amedia falt med 12,9 prosent i 2016 og er nå på 1,198 milliarder kroner, mot 1,378 milliarder kroner i 2017. Det er annonsesalget på papir som går tynger mest med en nedgang på 15 prosent, men for andre år på rad faller også de digitale annonseinntektene. I fjor var dette fallet på 5 prosent for hele året, men implementeringen av Googles programmatiske annonseteknologi har gitt ny vind i seilene og i andre halvår økte den digitale annonseomsetningen med 3 prosent.

- Jeg er fornøyd med at utviklingen i digitale annonseinntekter har snudd gjennom andre halvår, men jeg er ikke fornøyd at papir faller som det gjør, sier Stokstad.

Som Kampanje tidligere har skrevet, har alliansen med Google ført til en tredobling av den programmatiske omsetningen i andre halvår.

Les mer: Google-allianse tredobler programmatisk annonsesalg i Amedia

Ifølge Stokstad utgjør nettannonser 25,4 prosent av den totale annonseomsetningen. Det betyr at Amedia omsetter nettannonser for drøye 300 millioner kroner, altså mer enn Kampanje tidligere har anslått.

Til sammenligning er 90 prosent av VGs totale annonseinntekter digital. Det fortalte VGs sjefredaktør Gard Steiro da han gjestet den store opplagsdagen til MBL tidligere denne uken.

Amedia-sjefen mener på sin side at den digitale andelen alene ikke forteller hele historien.

- Hadde vi falt enda mer på papir, så hadde vi hatt en enda høyere digital prosentandel, så andelen er jeg ikke så opptatt av, fortsetter Stokstad.

Saken fortsetter etter bildet.

Ni av ti: - Det vi følger mest på i VG er utviklingen digitalt. Vi har over to millioner lesere dag etter dag etter dag og når det gjelder annonseutviklingen de siste årene så viser den at 90 prosent av annonseomsetningen til VG i dag er digital, sier Gard Steiro. Foto: Cornelius Poppe/NTB Scanpix.

160.000 heldigitale abonnenter
Mens en fjerdedel av annonseinntektene er digitale, utgjør heldigitale abonnenter kun 17,5 prosent av Amedias totale abonnementsinntekter. Denne andelen inkluderer ikke abonnenter som både har papiravisa og digital tilgang.

Legger man opplagsinntektene på 1,490 milliarder kroner til grunn, betyr det at Amedia har rundt 260 millioner kroner i rene digitale abonnementsinntekter.

Amedia hadde ved årsskiftet 160.000 heldigitale abonnenter og totalt 600.000 betalende brukere av AID, som er navnet på Amedias innloggingssystem.

- Vårt mål er ikke at folk skal slutte å abonnere på papiravisen. Vi vil at de skal være digitale konsumenter. Det er derfor vi har lykkes så godt med frekvensreduksjonen vi har gjort noen få steder, som i Halden, for å ta et nærliggende eksempel. Målet har vært å gi dem mindre papir, men mer innhold. Nå har de flere abonnenter enn de hadde i fjor, men det har ikke skjedd noe med digitalandelen, fordi abonnentene beholder papiravisen samtidig som de blir digitale konsumenter, sier Stokstad.

Vokser med Nettavisen
Derfor er det heller ikke noe mål for Stokstad å jobbe mot å bli et heldigitalt mediekonsern.

- Vi slutter ikke å trykke i Russland for å få en høyere digitalandel. Vi tjener gode penger på det, sier han.

Samtidig baner kjøpet av Nettavisen vei for ny digital vekst i 2018.

- Vi vokser nå gjennom at vi har kjøpt Nettavisen og kommer til å ha betydelig digital vekst neste år gjennom det.

Som Kampanje tidligere har omtalt, har Amedia nå lagt ned salgsavdelingen i Nettavisen og etablert en ny digital annonseenhet hvor også Nettavisen inngår. 

Les mer: Amedia legger ned salgsavdelingen i Nettavisen

Nå har også Nettavisens content marketing-avdeling Sprat overtatt ansvaret for Amedias nasjonale content marketing-satsing.