Facebook-sjef Mark Zuckerberg har servert mediehusene gode og dårlige nyheter på løpende bånd de siste ukene. Først kom varselet om at Facebook ville gi mindre plass til medier og bedrifter i nyhetsstrømmen. Deretter kom nyheten om at Facebook ville la brukerne rangere mediehusene basert på tillit.
Nå er beskjeden fra Facebook at de vil prioritere nyheter fra lokale kilder, fordi de er mindre egnet til å skape splid.
«Lokale nyheter hjelper oss til å forstå saker som er viktige i lokalsamfunnet og som påvirker livet vårt. Forskning antyder at det er en direkte korrelasjon mellom det å lese lokale nyheter og å delta i sivilsamfunnet», skriver Zuckerberg i et Facebook-innlegg.
Les mer: Zuckerberg: - Lokale nyheter skal prioriteres på Facebook
- Minner om en redaktørbeslutning
Konserndirektør for innovasjon og forretningsutvikling i Amedia, Pål Nedregotten, mener innholdet i innlegget til Zuckerberg tyder på at Facebook må regnes som en medieaktør, og ikke den nøytrale plattformen de har hevdet å være.
- Å så eksplisitt vekte lokal verdi, og argumentere så eksplisitt for det, minner sterkt om det vi normalt tenker på som en redaktørbeslutning, sier han til Kampanje.
Amedia-direktøren setter de varslede endringene i sammenheng med Facebooks utfordring med falske nyheter.
- Det er nok mulig å lese disse beslutningene inn i et sånt bilde. Lokale nyheter er i mye mindre grad rammet av den typen misinformasjonskampanjer som vi har sett på Facebook. Dette er nok også et forsøk fra Facebook sin side på å knytte lokalverdi til konsumet av Facebook. Det handler om Facebook sin rolle og styrke i folks liv, sier Nedregotten.
Les også: Tror medier vil slite: - En mye større Facebook-omlegging enn vi er vant til
Hansen: - En ærligere tilnærming
Sjefredaktør i Aftenposten, Espen Egil Hansen, mener vi nå ser resultatene av at Zuckerberg og Facebook «har gått dypt i kjelleren» og forstått at de må endre hele fundamentet for hvordan Facebook fungerer.
- Det Facebook prøvde seg på tidligere, var å si at alt engasjement var bra, uansett. Jo flere som klikket, jo flere annonser kunne Facebook selge. Ulempen var at falske nyheter og mer sensasjonelle ting ofte fikk den type oppmerksomhet, og så fikk vi en forsøpling av feeden, sier Hansen til Kampanje.
Det har gått 16 måneder siden han skrev et åpent brev til Mark Zuckerberg. Den gang handlet det om det ikoniske krigsfotografiet av Kim Phuc, tatt av fotografen Nick Ut, som ble stoppet av Facebooks algoritmer fordi det inneholdt nakenhet. Hansen nektet å fjerne bildet.
I dag ser han et annerledes Facebook.
- Det at Facebook nå uttrykker en vilje for hvordan de ønsker å redigere, og så gjør det, er en ærligere tilnærming enn å late som de er et nøytralt teknologiselskap, sier Hansen.
Halvannet år etter at Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen skrev et åpent brev til Facebook-sjefen, mener han selskapet fremstår som mer ærlig. Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix.
- Kan bli farlig
- Har du tro på at Facebook vil håndtere rollen som en redaktør på en god måte?
- Facebook vil utelukkende gjøre det som er bra for Facebook, men jeg tror at når de først erkjenner at de har et ansvar, så blir de bedre i stand til å håndtere de mange utfordringene det fører med seg. Og så vil de nok håndtere det på en annen måte enn vi gjør i Aftenposten, og det er greit.
Han er ikke bekymret for at endringene skal slå negativt ut for egen avis.
- Den viktigste lærdommen er at vi ikke må bli avhengig av Facebook som medium. Vi må bruke det der det er i vår interesse, men det øyeblikket du er avhengig av Facebook, blir det farlig.
Ingen Amedia-jubel
Selv om Amedia er Norges største lokalavisaktør, slipper ikke Pål Nedregotten jubelen løs med det første. De hyppige endringene i Facebooks algoritmer gjør han desto mer betenkt.
- Dette understreker viktigheten av at vi har kontroll på egen distribusjon. Det er grunnleggende. Har vi ikke kontroll, er vi sårbare for endringer fra plattformer som Facebook, sier Nedregotten.
- Er ikke Zuckerberg inne på noe, sett med deres øyne, når han vil løfte frem lokale nyheter?
- Vi synes på mange måter det er en fin anerkjennelse av viktigheten av det lokale, men det forandrer ikke vår grunnleggende vurdering om at vi må ha kontroll over vår egen distribusjon. Facebook må aldri bli den viktigste distribusjonskanalen vår. Vi jobber for å utvikle et publikum og for å få en så tett relasjon til leserne som overhodet mulig.
Kommentér