Hvert år publiserer Google en oversikt over hva folk har googlet i året som har gått. I år er 9 kategorier undersøkt, deriblant de mest trendy søkene på norske kvinner og menn, nyhetssaker, hva er…? Hvordan…? Og hvorfor…?

Hvorfor stiller vi klokka, hvordan kjøpe bitcoin og hva er sperregrense? Her er en oversikt over de mest populære Google-søkene i Norge i 2017.

Stortingsvalget preger alltid listene over mest populære søk i de årene hvor det avholdes, og 2017 er inget unntak. Toppsøket i 2017, det vil si det som økte mest, var «valgomat». Det ble skrevet mye om sperregrensen, og hvilke partier som kunne falle under eller krype over, og «hva er sperrefrist» er det nest mest populære «hva er…»-søket i 2017. På andreplass over hvordan-søkene kommer «hvordan stemme.»

Søkeordene som tronet Google-listen i året som gikk, var:

Plass Søkeord
1. Valgomat
2. Spinner
3. Sykkel-VM
4. Despacito
5, Stranger Things
6. 13 Reasons Why
7. Skam
8. Arbeiderpartiet
9. Høyre
10. Hvor er Thea  

 

Bloggere og reality-deltakere mest poppis
Reality kan gi karrieren et skikkelig oppsving, og på toppen av listene over norske kvinner og menn finner vi «Farmen kjendis»-vinner Lothepus og Åse Kleveland, som deltok på «Hver gang vi møtes.» Helene Olafsen vant «Skal vi danse», og kom til finalen i «Mesternes mester», men kom bare på femteplass over norske kvinner i søkelisten for 2017. Amalie Snøløs fra høstens «Farmen»-utgave, som ble vist på tv-skjermen for første gang i slutten av september, klatrer opp på en fjerdeplass. Ellers søkte vi mest etter den omstridte SSB-direktøren Christine Meyer og «Paradise Hotel»-deltaker Martine Lunde.

Her er den fullstendige listen over norske kvinner: 

Plass Søkeord
1. Åse Kleveland 
2. Martine Lunde
3. Vendela Kirsebom
4. Amalie Snøløs
5. Helene Olafsen
6. Lisa Tønne
7. Kristine Ullebø
8. Christine Meyer
9. Nina Jensen
10. Anniken Jørgensen

Lothepus mest populære norske mann
Selv om 2017 var valgår, var det bare èn politiker blant kvinner og menn vi var mest opptatt av på Google; Jonas Gahr Støre. Farmen kjendis-vinner Lothepus troner den mannlige topplisten, etterfulgt av den folkekjære skuespilleren og regissøren Åsleik Engmark som døde tidligere i år. Årets medienavn-nominerte Aleksander Schau rakk akkurat listen, og havnet på en tiendeplass. 

Her er den fullstendige listen over norske menn: 

Plass Søkeord
1. Lothepus
2. Åsleik Engmark
3. Joshua French
4. Jonas Gahr Støre
5. Per Fugelli
6. Fridtjof Nansen
7. Eirik Jensen
8. Lavrans Solli
9. Leo Ajkic 
10. Aleksander Schau 

Orkanen Irma troner listen over nyhetene vi var mest opptatte av i 2017, etterfulgt av Catalonia, Nord-Korea, statsbudsjettet og SAS-streik.

Orkanen Irma går også helt til topps som verdens mest trendy søkeord i 2017, etterfulgt av iPhone 8 og iPhone X. 

Det vi alltid lurer på
Nordmenn blir aldri ferdig med å spørre om hvorfor vi stiller klokka, hvorfor man blir støl og hvordan man skriver jobbsøknad, og 2017 var ikke noe unntak. Til forskjell fra tidligere år har vi i 2017 også vært opptatt av hvordan man senker blodsukkeret, hva bitcoin er og hvordan man skreller granateple.

I 2017 var det et par klassikere som forsvant ut. Nordmenn lurer ikke lenger på hvordan man koker egg eller hvordan bli gravid.

- Vi var også interessert i ideologi (tredjeplass på hva er listen) i løpet av året som gikk, og spurte Google hva er en feminist, hva er sosialisme, hva er et etisk dilemma og hva er en narsissist. Nordmenn spør også ofte Google hvorfor man får hold, men her finner man ikke svar. Vi har googlet, og det viser seg (i følge Forskning.no) at vitenskapen ikke har noe godt svar på akkurat det, sier Communications Manager i Google Norge, Charlotte Ekholt. 

Se hele oversikten over både de mest populære søkene i Norge og resten av verden.