Sjokkavgangen til Davy Wathne har satt mange følelser i sving. Torsdag i forrige uke meldte Kampanje sammen med flere andre medier at TV 2-programlederen nå forlater kanalen. Wathne sier opp i kanalen etter at flere ansatte varslet ledelsen om det de oppfatter som «trakasserende adferd», «støtende og sexistisk sjargong» og «griseprat» fra sportsankeret.
Les mer: Davy Wathne går av etter anklager om trakasserende atferd
Nå får Wathne uventet støtte fra en tidligere kollega og vel så sentral tv-personlighet som Wathne selv, nemlig Oddvar Stenstrøm. Stenstrøm var med å bygge TV 2 fra grunnen av og skrev til og med konsesjonssøknaden sammen med den første TV 2-sjefen Bjørn Atle Holter-Hovind på begynnelsen av 1990-tallet.
- Jeg synes det er en trist sorti Davy Wathne nå får og jeg synes det begynner å gå for langt. Selvfølgelig skal en avsløre og varsle når folk er ufine og det er overgrep. Det må ingen være i tvil om. Men når Davy Wathne står frem både med navn og ansikt, står det veldig respekt av det. Jeg ser at flere sier han måtte stå frem, men det hadde han ikke trengt. Det er flere andre personer i TV 2, som i tillegg har fått sparken, der ingen av navnene har vært ute, sier Oddvar Stenstrøm.
Det er ikke mange som kjenner TV 2 så godt fra innsiden som Stenstrøm. Han var tilknyttet TV 2 i alle år frem til han gikk av med pensjon våren 2013 i en alder av 67 år og ledet blant annet det suksessfulle debattprogrammet «Holmgang». Han sier han alltid har kjent Davy Wathne som en «god kollega, kunnskapsrik journalist og en rettskaffen mann.»
- Ingenting av det sexistiske vet jeg noe om, annet enn det jeg har lest i mediene, men jeg kjenner Davy som en rettskaffen mann. Han leverte til og med inn det amerikanske passet sitt og fikk norsk statsborgerskap da Trump ble president. Men han kommer fra den gamle skolen og alle vet hvordan det var. Det var en røff tone, sier Stenstrøm.
- Enere er som regel litt spesielle
Rett etter at saken om Wathnes avgang sprakk i forrige uke, tok Stenstrøm til orde på sin egen Facebook-side. Der skrev den tidligere TV 2-programlederen blant annet at «det er trist at det ikke lenger er plass til buldrebasser som Davy Wathne i Medie-Norge». Til Kampanje utdyper nå den den tidligere tv-stjernen.
- Ja, det er trist at det ikke lenger er plass til en buldrebass som Davy i Medie-Norge. Enere er som regel alltid litt spesielle og særlig når du er en ener på fjernsyn. Da må du også være litt full av deg selv, også har alle noen noter og unoter. Men jeg håper det skal være plass til fargerike mennesker som utmerker seg også fremover. Arbeidsmiljøet blir fattig uten slike profiler som Davy og det taper også seerne på, sier han.
- Taper TV 2 på dette også tror du?
- Det er alltid vanskelig å erstatte folk som Davy Wathne, eller ta Hans Wilhelm Steinfeldt for den saks skyld da han sluttet i NRK. Det må ikke bare bli A4-ansatte, sier han.
- Vi så hvordan tv kunne ødelegge deg
Organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2, Sarah Willand, uttalte før helgen at Davy Wathne hadde fått mange korrekser og tilbakemeldinger opp gjennom årene og til Kampanje sa kommunikasjonsdirektøren at det var først nå kanalen «så omfanget og hvor stort arbeidsmiljøproblem dette hadde vært for mange.
Les også: TV 2-direktør om klager på Wathne: - Først nå vi ser omfanget
Stenstrøm sier han ikke kjenner til enkeltepisodene og detaljene i saken om Davy Wathne og at han på ingen måte «forsvarer det andre har tatt seg nær av». Men han mener saken med Davy Wathne burde vært løst for lenge siden.
- Da vi bygde opp TV 2 så vi hvordan tv kunne ødelegge deg. Man ansetter unge folk som over natten blir kjendiser og som folk plutselig kjenner igjen på gata. Men da må man også ha et apparat i bedriften som fanger opp dette og hjelper folk til å beholde bakkekontakten. Her har ingen i Medie-Norge vært gode nok, sier Stenstrøm.
Han gir dagens TV 2-ledelse ros for måten de har håndtert de vanskelige sakene på, men lurer på hvor den tidligere ledelsen var.
- Jeg er full av beundring for hvordan dagens TV 2-ledelse har håndtert dette og Sarah Willand har vært glitrende i så måte. Men hvorfor dukker dette først opp nå? I 25 år har Davy Wathne vært som han alltid er. Hvorfor var det ingen ledere der, da han var fersk i kanalen? Det er trist at han får denne sortien. Den fortjener han ikke. I forhold til det som har kommet frem og som jeg har lest i mediene, står ikke straffen på noen som helst måte i stil med hva Davy har gjort, sier Stenstrøm.
Reagerer på Aftenposten-dekning
Stenstrøm er en erfaren pressemann og har jobbet både i NRK, VG og Aftenposten foruten TV 2. Han reagerer også på dekningen av Wathne-saken og hvordan en avis som Aftenposten slipper til anonyme kilder med sterke anklager av TV 2s sportsanker. Fredag kveld slapp Aftenposten til flere kollegaer anonymt som kom med sterke beskyldninger på hva Wathne har bedrevet i kanalen.
Les også: TV 2-kollegaer reagerer på Wathne-uttalelser
- For det første tror jeg ikke Aftenposten kan drive kildekritikk på disse historiene. De som står frem anonymt kan jo si hva de vil. Da blir det gapestokk og det reagerer jeg på. Når Davy Wathne står frem, hvorfor kan ikke de som gjemmer seg også stå frem? Hvordan skal du forholde deg til så mange mennesker som står frem anonymt.
- Har du noen forståelse for kollegaer som har reagert på adferden til Wathne?
- Jeg har forståelse for alle som blir behandlet på en dårlig måte, men jeg liker ikke anonymiteten når den som angivelig skal ha utøvd uretten står frem med navn. Davy Wathne sier han har tatt av seg åtte kilo også kommer Aftenposten med flere anonyme anklager. Da sparker de en som ligger nede og vi får gapestokkmentalitet.
- Har dine følelser for TV 2 endret seg etter alt du har lest om kanalen i høst?
- Nei, jeg har jobbet i Aftenposten, VG, Dagbladet, NRK og TV 2 og har sett det samme overalt. Jeg har ikke vært et sted hvor det er noe bedre enn andre steder. Det var en røff tone der man var direkte i tilbakemeldingene. Noen tåler det, andre ikke, men det var overalt, sier Stenstrøm.
Aftenposten: - Vurderte det som viktig
Politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, svarer slik på kritikken fra Stenstrøm:
- Davy Wathne deltar i debatten om sin egen sak, senest i Dagsnytt18 fredag, og hans arbeidsgiver sier at de er enige om å være mer åpne enn de ellers er. Derfor ville det være unaturlig å anonymisere Wathne. Kildene begrunner hvorfor de ikke vil stå frem. Det er direkte knyttet til det de opplever er problemet med Wathne som kollega. Vi vurderte det som viktig å få reaksjoner fra kolleger etter Wathnes uttalelser til DN, reaksjoner vi ikke ville fått hvis de måtte stå frem med navn, sier Eilertsen.
Kommentér