Snapchat har hatt en eksplosiv vekst både i Norge og resten av verden siden lanseringen i 2011, men 2017 har artet seg som en fartsdump for selskapet. Samtidig som brukerveksten avtar og Facebook-eide Instagram tapper tjenesten for funksjoner, fortsetter morselskapet Snap å tape penger.

Les også: Snapchats eier taper penger

Alt er heller ikke rosenrødt for Snapchats foreløpig eneste norske innholdspartner, VG. De innledet et publisistisk samarbeid med Snapchat i januar i år som sikrer VG en prominent plassering på Snapchat Discover, der de er i selskap av internasjonale mediehus som MTV, Buzzfeed, CNN og Daily Mail.

- Krevende
Strategidirektør Thomas Manus Hønningstad i VGTV forteller til Kampanje at selv om de er fornøyd med de redaksjonelle resultatene, kan han ikke si det samme om økonomien i prosjektet. VG er avhengig av å selge annonser på sin Snapchat-kanal, men opplever nå at salget går treigt.

- Vi er ikke helt fornøyd med inntektssiden. Den er mer krevende. I starten var etterspørselen større, men den har blitt lavere etter introduksjonen av Snapchat selvbetjeningsprodukt med annonser mellom brukernes snaps, sier han til Kampanje. 

- Fordi annonsørene nå kan gjøre dette selv?

- Ja. Men vi er dialog med både Snapchat og markedet for å synliggjøre det høye engasjementet og effekten man får ved å annonsere på VGs kanal.

Sliter med reklamesalget:

VGs satsing på Snapchat har fungert godt redaksjonelt, men ikke kommersielt. Det er oppsummeringen til Thomas Manus Hønningstad i VGTV.

Står tidvis tomme
Da VG lanserte Snapchat-kanalen sin i januar var de i praksis inngangsportalen for norske annonsører på Snapchat, men nå har Snapchat gjort det enkelt for hvem som helst å kjøpe seg reklameplass. Det er også svært enkelt å lage annonser med verktøyet Snap Publisher, som også ligger åpent tilgjengelig for alle. Der kan man også gå målrettet til verks og kjøpe enkelte brukergrupper. Det kan man ikke hos VG.

Det store tilbudet fører til at VGs Snapchat-kanal enkelte dager er helt fri for reklame. Det taper mediehuset penger på.

- Hvor stor omsetning har dere på Snapchat?

- Det kan jeg ikke si.

VG har i snitt 160.000 unike brukere hver dag på sin Snapchat-kanal og åtti prosent av dem er under 25 år, forteller strategidirektøren.

Ruller ut ny design
Snapchat varslet nylig at de skal gi appen sin en ny skreddersøm for å gjøre den enklere å bruke. Håpet er at dette på lang sikt skal gi flere brukere, mer personaliserte videostrømmer og selvfølgelig bedre annonsemuligheter.

Ifølge Business Insider vil Snapchat med denne omleggingen skape et større skille mellom innhold fra venner og innhold fra merkevarer og publisister.

Les mer: Snapchat ruller ut sin største omlegging noensinne

- Hva slags effekt tror du designomleggingen vil få for dere?

- Det er litt for tidlig å si. Vi har ikke fått helt oversikten over hvordan det vil slå ut. Vi håper det fortsatt blir en enkel inngang til publisistinnholdet, sier Thomas Manus Hønningstad.

Ingen kommentar fra Snapchat
VGs fordel er at mange av brukerne aktivt oppsøker innholdet deres på Snapchat.

- Vi ser at 60 prosent av brukerne våre er kjernebrukere som er innom mer enn tre ganger i løpet av en uke. Nå er det opp mot én million som er inne på kanalen i løpet av en måned.

Kampanje har siden fredag vært i kontakt med Snapchat for å få en kommentar til denne saken. Det har foreløpig ikke lyktes selskapet å komme tilbake til oss med et svar.