Mandag formiddag møtte representanter fra Norsk journalistlag (NJ), Norsk redaktørforening (NR), Mediebedriftenes landsforening (MBL), Fagpressen og MBL, Fagpressen og Landslaget for lokalaviser (LLA) på kulturministerens kontor for å snakke om hvordan bransjen skal håndtere problemet med seksuell trakassering. Også statssekretær Bård Folke Fredriksen var til stede på møtet.
- Det var et konstruktivt møte. Jeg er glad for at de jobber så aktivt med dette, at de har kontakt med aktørene og har satt i gang en spørreundersøkelse. Jeg opplever at de er opptatt av forebygging og kulturendring, og det er viktig, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en kommentar til Kampanje.
Les også: Ber kulturministeren legge press på TV 2 etter trakasserings-avsløringer
I gang med kartlegging
NJ-leder Hege Iren Frantzen mener det var et godt møte med ministeren.
- Det er viktig for oss at kulturministeren er opptatt av det som skjer i vår bransje, og #metoo-kampanjen har avdekket at det skjer seksuell trakassering også i dag. Det er noe vi tar på største alvor, sier hun til Kampanje.
NJ, NR, MBL, Fagpressen og LLA gikk forrige uke i gang med en kartlegging av seksuell trakassering i mediebransjen. Etter bare tre dager i markedet hadde undersøkelsen fått inn over 4.000 svar, og dette ble naturlig nok et tema på dagens møte.
For det er ingen tvil om at bransjeforeningene har manglet fakta om saken, ifølge Frantzen.
- Vi fortalte om hva som er vårt inntrykk av situasjonen, og at vi nok alle ble litt overrasket over hvor utbredt dette fortsatt er, og over hvor få som hadde rutiner og retningslinjer på plass når det kommer til å følge opp dette.
- Oppriktig engasjert
Samtidig som NJ bruker tid på å kurse sine tillitsvalgte i hvordan de skal håndtere det når de får informasjon om seksuell trakassering, understreker Frantzen at dette til syvende og sist er et arbeidsgiveransvar.
- Det er viktig at man blir tatt imot på en god og ordentlig måte av den første lederen eller første kollegaen man forteller dette til. Vi er veldig glade for de lederne som har vært ute og fortalt hvorfor dette er så viktig, sier hun.
- Fikk du inntrykk av at bransjen var kalt inn på teppet hos kulturministeren?
- Nei, det fikk jeg ikke. I invitasjonen skrev kulturministeren at hun også inviterer inn andre organisasjoner som hører inn under kulturministerposten, og jeg fikk mer inntrykk av at hun er oppriktig engasjert og interessert i det som har skjedd.
- Konstruktivt og fornuftig
Generalsekretæren i Norsk Redaktørforening, Arne A. Jensen, oppsummerer møtet som «konstruktivt og fornuftig».
- Det var jo kulturministeren som hadde bedt om møtet for å ta rede på hva mediebransjen gjør med #metoo. Der redegjorde og oppsummerte vi, og mitt inntrykk var at det syntes ministeren hørtes bra ut, selv om vi ikke har noen instruksjonsmyndighet overfor mediene og våre medlemmer. Nå er vi inne i en prosess som skal sikre oss et faktagrunnlag for å kunne gi råd og veiledning til bedriftene og redaksjonene, sier Jensen.
- Var det en bekymret kulturminister dere møtte?
- Jeg vil ikke si hun var spesielt bekymret på vegne på mediebransjen, men hun er minister på et felt hvor det er meldt tilbake at det har vært mange episoder rapportert fra ansatte og aktører. Det er vanskelig å være kategorisk på om mediebransjen er bedre eller verre enn andre bransjen, men hele feltet har hatt utfordringer.
Han sier videre at han oppfattet statsråden dithen at hun vil følge opp møte «med å bli orientert om resultatene».
- Jeg opplevede at hun var opptatt av å si at dette var noe som var viktig å følge opp over tid, sier han.
Kommentér