Nylig viste en fersk rapport fra Medietilsynet at annonseinntektene til norske aviser har sunket med 2,7 milliarder kroner de siste fem årene. I fjor falt også de digitale annonseinntektene, hvilket gjør den digitale transformasjonen atskillig mer krevende.
Klassekampen, som har nær sagt alle inntekter fra papiravisen, mener de klarer å gå motstrøms i et beintøft mediemarked. Fjoråret endte med et resultat før skatt på 2,4 millioner kroner av en omsetning der statlig pressestøtte utgjør en betydelig sum. Annonseomsetningen var på rekordhøye 9,8 millioner kroner i fjor, og veksten fortsetter i år. Etter første kvartal var omsetningen på 6,4 millioner kroner, en vekst på 26 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Annonsesjef Thomas Rønnerud i Klassekampen mener tallene beviser at det stadig er mulig å tjene penger på printannonser. Han innrømmer at han var usikker på om det var mulig å fortsette annonseveksten etter toppåret 2016.
Tidenes beste halvår
- Siste kvartal i 2016 var utfordrende og selv om det var tegn til lyspunkter for bransjen rundt årsskiftet ble det laget veldig ambisiøse budsjetter for 2017. Men med en helt fersk selger - annonsekonsulent Siri Wengaard Berger - og hardt arbeid med nysalg, fikk vi en svært god start på året. Ved utgangen av juni har vi klart å øke omsetninga med 25 prosent det første halvåret i år sammenliknet med første halvår i fjor. Det er jeg kjempefornøyd med, sier han om det som regnes som det beste halvåret i annonsemarkedet noensinne for Klassekampen.
Mener papiravisen knuser annonser på skjerm
Når Kampanje spør Christian Samuelsen, administrerende direktør i Klassekampen, om enkelte mediehus under den digitale transformasjonen har vært gode nok på å ta ut potensialet i papiravisen, sier han dette:
- Jeg kan ikke svare for andre, men det å gi ut aviser på papir krever et enormt apparat av trykkerier, logistikkselskap og avisbud. Flere hundre mennesker må i sving for å distribuere papiravisa daglig over hele landet. Den samme jobben kan én person gjøre for digitalutgaven. Derfor er det jo ikke noe rart at mange medieledere ønsker å kutte ut papir. For vår del har det imidlertid aldri vært et tema, sier Samuelsen til Kampanje.
Han mener papiravisen kan skilte med egenskaper som fortsatt gjør den interessant for digitalglade annonsører.
- Papiravisen har fortsatt mange kvaliteter digitalutgaven ikke har. Annonser på papir virker mindre forstyrrende på leseren og huskes bedre enn de gjør på skjerm. Noe av det samme gjelder løpende tekst. Den huskes og forstås bedre på papir. I tillegg får du raskere overblikk på papir: I løpet av et par sekunder scanner du og bestemmer deg for om du vil lese videre i tre-fire notiser, en hovedsak, en undersak, en petit, en kommentar og en annonse eller to. Det sier seg selv at en bitteliten mobilskjerm aldri vil kunne gi det samme raske overblikket, sier Klassekampen-sjefen.
- Må jobbe hardere for hver krone
Også Klassekampen merker at det er tøffere tider i medie- og annonsemarkedet, tross oppgangen.
- Vi merker at vi må jobbe hardere for hver krone. Den siste måneden har antallet innkomne bestillinger sunket betraktelig og det fordrer at vi må jobbe på en litt annen måte. Selv om vi har noen få store kunder som er veldig viktig for oss, ser vi at vi i mye større grad enn tidligere må jobbe opp mot mange mindre annonsører. Et stort antall kunder er blitt mye viktigere enn før. Det innebærer at vi har måttet orientere oss mot nye bransjer – noe vi har lykkes godt med. Det er for eksempel ingen grunn til at dagligvarebransjen ikke skal annonsere hos oss, sier annonsesjef Thomas Rønnerud.
Også andre mediehus har merket høyere fart i annonsesalget på papir etter flere svake år. I mai kunne sjefene i Dagbladet Magasinet fortelle til Kampanje at annonseinntektene stiger igjen.
- Markedet er ikke dødt
- Magasinet på papir har hatt en sterk økning i annonsesalget den siste tiden. Enkelte utgaver har det faktisk vært ventelister for annonsører som vil inn – det har vi ikke opplevd på mange år. Og det er ikke bare et blaff: Per nå har vi omsatt for mer i første halvdel av budsjettåret (som starter 1.oktober, red. anmerkning) enn vi gjorde i samme periode i 2016. Flere av de siste månedene har det vært en kraftig økning. Det viser jo tydelig at markedet for papirannonser på ingen måte er dødt ennå, sa magasinredaktør Karine Østtveit til Kampanje.
I helgen kunne sjefredaktør John Arne Markussen fortelle at Dagbladet har utsatt sine planer om å redusere utgivelsesfrekvensen på hverdagene fra 2018 til 2019. Årsaken er at papirutgaven makter å holde oppe lønnsomheten, tross fallende løssalg.
Les mer: Kraftig annonsevekst for Magasinet: - Markedet er på ingen måte dødt
Kommentér