Tidlig i februar kom Dagbladet Magasinet i ny drakt: Ny og røffere design, mattere, tykkere og mer moderne papir i nytt format, og framfor alt en ny stoffmiks av dagsordensettende dokumentarjournalistikk. Magasinredaktør Karine Østtveit gir Dagbladets oppussing av Magasinet æren for en markant annonsevekst den siste tiden.
- Annonseveksten henger sammen med produktendringene vi gjorde fra og med 4. februar. Vi har sett at annonsørene har reagert veldig positivt på Magasinets produktutvikling. Magasinet startet som en papirsuksess i 1999 og vi synes det er veldig gøy at Magasinet får et oppsving 18 år senere, sier hun til Kampanje.
Sprenger budsjettene
I Dagbladets hovedkvarter på Hasle opererer nå annonseavdelingen med venteliste for Magasinets kunder, noe som Dagbladets svært viktige helgeprodukt ikke har hatt på mange år.
- Magasinet på papir har hatt en sterk økning i annonsesalget den siste tiden. Enkelte utgaver har det faktisk vært ventelister for annonsører som vil inn – det har vi ikke opplevd på mange år. Og det er ikke bare et blaff: Per nå har vi omsatt for mer i første halvdel av budsjettåret (som starter 1.oktober, red. anmerkning) enn vi gjorde i samme periode i 2016. Flere av de siste månedene har det vært en kraftig økning. Det viser jo tydelig at markedet for papirannonser på ingen måte er dødt ennå, sier Østtveit til Kampanje.
Annononsører vender tilbake til papiret
Glenn Hagbru, som er produktansvarlig for Magasinet og papiravisen, påpeker at Dagbladet ikke har gått ut i markedet med høyere rabatter enn normalt for å lokke annonsørene til Magasinet.
- Nei. Vi har tvert om jobbet målbevisst med produktutviklingen og vi har investert mye i det nye Magasinet. Det er det vi ser resultatene av nå. Vi har gått ut i annonsemarkedet med et nytt, tykkere cover og dameveske-vennlig format. Magasinet har fått en ny «look» og det gjør ingenting at det hele tiden byr på godt redaksjonelt innhold. Annonsørene og mediebyråene liker at vi er offensive, at vi tilbyr nye annonseformater, at vi er løsningsorienterte. Vi viser at vi tror på papirproduktet og det ser ut til å fungere, sier Glenn Hagbru.
Han mener å se en ny vår for papirproduktet.
- Vi har i alle fall en del kunder som nå kommer tilbake til papiravisen og Magasinet. Dette er kunder som har kjørt bare digitalt i en periode. Nå vil de på trykk igjen.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
I ny drakt: Magasinet, som fortsatt er en viktig inntektskilde for Dagbladet, kan skilte med en markant annonsevekst de siste månedene.
Utredet papiravisens fremtid
Flere annonser gir mer innhold og tykkere utgaver.
- Tidligere var mange utgaver av Magasinet på 56 sider. Etter lanseringen av «nye» Magasinet har vi ikke hatt noen utgaver under 72 sider, noen har vært oppe i 120 sider. Gjennomgående lager vi nå tykkere magasiner fordi vi har mer annonser og vi ser at det fortsetter med høyt annonsetrykk og høy annonseomsetning i mai og juni, sier Karine Østtveit.
- Vil annonseveksten forlenge Magasinet og Dagbladets levetid som papirprodukt?
- Økningen viser i alle fall at det er et marked for papirproduktet. Hovedavisens omsetning stiger også.
Nylig utredet Dagbladet fremtiden for papiravisen, kjent under navnet «Prosjekt P».
- «Prosjekt P» handlet ikke om å legge ned papiravisen så raskt som mulig, det handlet om hva vi skal gjøre den dagen papirproduktet ikke lenger er lønnsomt, sier Østtveit.
- Har fortsatt veldig tro på papiret
- Vi har vært veldig opptatt av å styrke Magasinets journalistiske kvalitet, lage mer dokumentarjournalistikk enn tidligere. Magasinet har vunnet mange journalistpriser, som Skup-prisen og International Reporter-prisen. Vi har «Gutten i plastposen» som er anbefalt av lesere i hele 40 land, «Våtdraktmysteriet» som er den mest premierte saken i norsk pressehistorie, i tillegg til «Forlis» som var på listen over verdens beste «longread»-saker i 2016, sier Østtveit.
I forbindelse med lanseringen av «nye» Magasinet publiserte Dagbladet reportasjeserien «Den egentlige morderen?», som handler om to uløste drap i Trondheim.
- Det har vært en kjempesuksess både i Magasinet og digitalt. Vi har fulgt samme strategi fra tidligere store dokumentarsaker, noe som betyr at vi jobber med å få til saker fra Magasiner til å gå bra både åpent på Dagbladet.no og på Dagbladet Pluss (abonnement). «Gutten i plastposen» hadde tre millioner visninger og var samtidig mestselgende på Dagbladet Pluss. Vi har fortsatt veldig stor tro på papiret, og vi ser at gode historier fortsatt er det leseren vil ha - både digitalt og på papir, sier Østtveit, som også er sjef for Dagbladets Pluss-satsing.
Dagbladet Magasinet har seks journalistårverk. Dagbladet ble opplagsvinner i 2016 med en vekst på 3.807 eksemplarer. Totalopplaget til Dagbladet var i 2016 på 75.321. Økt salg av digitalabonnement, inkludert den elektroniske utgaven av papirutgaven, ga vekst.
Kommentér