Torsdag møttes finansdirektør i Egmont, Hans J. Carstensen, daglig leder i Amediastiftelsen, André Støylen, og administrerende direktør i Tinius-stiftelsen, Kjersti Løken Stavrum til debatt om hvordan mediene skal finansieres på Nordiske Mediedager i Bergen.

Debatten, som ble moderert av Dagens Næringslivs Kjetil B. Alstadheim, skulle ta utgangspunkt i rapporten «Kampen om reklamekronene», som Nordicom har skrevet for Kulturdepartement og Nordisk ministerråd. Rapporten er en gjennomgang av hvordan nordiske medier, og særlig nyhetsmedier, taper terreng til globale aktører i reklamemarkedet.

Les mer: Nå raser Facebook og Google forbi alle norske nyhetsmedier i reklameinntekter (abonnement)

Men det var en annen rapport Tinius-sjef Kjersti Løken Stavrum heller ville snakke om, nemlig den sylferske rapporten fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) som blottlegger skjevhetene i skattleggingen av globale og nordiske medieaktører.

- Jeg synes det er urovekkende at vi har snakket om dette i to år, og så får vi grafer over hvordan verden er, sa hun oppgitt fra scenen.

Hun etterlyser politiske tiltak for å jevne ut skjevhetene i hvordan nasjonale og lokale aktører skattlegges.

- Det vi er opptatt av er at politikerne må lage en politikk, og det må skje nasjonalt, fordi det internasjonale samfunnet ikke klarer å bidra til å lage internasjonale skatteregler. Når Nordisk ministerråd omsider går sammen, så bruker de krefter til å lage statistikk, ikke politikk.

Som Kampanje skrev tidligere i dag viser rapporten fra konsulentselskapet PwC at norske og nordiske myndigheter må ta skattejakten i egne hender når det kommer til globale aktører som Google og Facebook.

- Slik det ser ut nå er det vanskelig å få løst det fullstendig internasjonalt gjennom de nye BEPS-tiltakene. Mye tyder på at det derfor bør tas lokale initiativer for å undersøke ulike muligheter for å få til en utjevning, sier PwC-konsulent Eivind Nilsen til Kampanje.

Les mer: Ny rapport om skjev medieskatt legger press på regjeringen

Foreløpig vurderer ikke regjeringen noen konkrete politiske tiltak for å skape en mer rettferdig mediepolitikk, forteller kulturminister Linda Hofstad Helleland til Kampanje. Hun vil avvente policy-utredningen som skal følge opp rapporten fra Nordicom før hun tar saken videre.

- Jeg forstår utålmodigheten. Vi er alle utålmodige, men det er ikke vits i å sette i gang tiltak dersom de ikke har effekt. Derfor er rapporten fra Nordicom viktig å ha i bunnen, sier hun til Kampanje.

Helleland tror Norge må ha sine nordiske naboland i ryggen for å kunne yte press mot Facebook og Google.

- Jeg tror det er viktig for Norge å jobbe på tvers med våre nordiske kollegaer. Vi er ganske liten mot de store globale aktørene, og det tror jeg vi skal ha som et utgangspunkt.