Toppsjefene i tre norske mediekonsern møtes til debatt på Kampanjes mediekonferanse «Media Business» på Hotel Continental onsdag 31. august: Det er Polaris Media-sjef Per Axel Koch, Schibsted Norge-sjef Didrik Munch og Amedia-sjef Are Stokstad.

Bakteppet er den dramatiske utviklingen i annonsemarkedet, som fortsetter å utløse skred på skred med kutt og nedbemanninger. Mediehusene har havnet på defensiven i kampen om de de digitale annonskronene, noe som kommer på toppen av det kraftige papirannonsefallet. Konkurransen fra Facebook og Google er blitt stadig tøffere og norske mediehus har kommet på etterskudd etter at programmatisk annonsering er blitt stadig mer dominerende i markedet. Bare i år vil automatiserte reklamekjøp utgjøre rundt én milliard kroner.

- Vi må sette oss ned
Polaris Medias digitale annonseinntekter falt med 15 prosent i andre kvartal. Mediekonsernet skal nå kutte 300 millioner kroner i kostnader.

- Etter nyttår så vi at det var en helt annerledes utvikling for digitale annonseinntekter enn før. Vi fikk et forvarsel i fjerde kvartal, men i begynnelsen av 2016 så vi at vi måtte sette oss ned og finne ut hvordan vi håndterer dette, sa konsernsjef Per Axel Koch til Kampanje.

Nå går Polaris inn i Schibsteds programmatiske plattform AppNexus med alle sine mediehus. Adresseavisen er allerede på plass med virkning fra juli i år. Det skjer over ett drøyt år etter at Schibsted inviterte sine norske konkurrenter til en bred allianse mot de amerikanske gigantene. 

Det store spørsmålet nå er hvorvidt Amedia også er villig til å innta Schibsted-alliansen etter å ha sittet på gjerdet lenge.

- Over tid har vi tro på at det vil bli bra, men det blir ekstra bra dersom Amedia går inn. Vi håper de gjør det. Da har vi et produkt som gjør det enklere for oss å lykkes, sier Per Axel Koch, som altså møter Amedia-sjef Are Stokstad og Schibsted Norge-sjef Didrik Munch til debatt på Media Business.

Les også: Polaris vil inn i Schibsted-allianse

Les også: Schibsted vil ha norsk reklameallianse

Også Amedias lokalaviser og Schibsted Norges fire regionaviser merker omveltningene i det digitale annonsemarkedet. Torsdag varslet Aftenposten kraftig nedbemanning.

- Jeg har redegjort for den økonomiske situasjonen og for alvorligheten i det, og så har jeg informert veldig tidlig at ledelsen i de neste ukene vil jobbe med mulige kostnadskutt og at slik jeg ser det må vi være forberedt på en betydelig bemanningsreduksjon, sa sjefredaktør og administrerende direktør Espen Egil Hansen i Aftenposten til Kampanje torsdag.

 Les mer: Varsler Aftenposten-kutt: - Regn og torden i annonsemarkedet

Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad hadde en samlet annonsenedgang på 24 prosent i andre kvartal i år. Omsetningen ble på 742 millioner kroner, ned 7,2 prosent fra andre kvartal i fjor, og driftsresultatet på 56 millioner kroner, ned 20 prosent.

Les mer: - D-dagen for programmatisk reklamekjøp

Les mer: Schibsted går «all in» i programmatisk milliardmarked