Tv-våren går mot slutten og flere av tv-kanalenes største flaggskip har allerede rukket å runde av sesongen med sine finaleepisoder. Nå er tallene for april klare fra TNS Gallups TV-meter og de viser at det er MTG og Discovery som krysser målstreken med størst fart.

MTG vokser aller mest i april, og rykker fra en andel på 8,3 prosent i april i fjor til 9,5 prosent i år blant alle seere over 12 år. Det er TV3 som står for mesteparten av veksten med en økning på 0,7 prosentpoeng. Det er nesten fem år siden sist MTG TV og TV3 hadde like gode kommersielle andeler.

MTG TV-sjef Morten Micalsen mener utviklingen viser at de har lykkes med å legge om kanalstrategien.

- Vi har økt relevansen til kanalene våre, løftet det sosiologiske siktepunktet, og leverer innhold som er mer i tråd med moderne menneskers aspirasjoner. Vi har klart å bli mer modne uten å bli gamle, sier han til Kampanje.

Han forteller at de har jobbet bevisst med å skape et beredere programtilbud.

- Tidligere var vi representert i færre programkategorier. Folkelig sagt har vi kommet oss hjem fra Syden og fått oss jobb. Det har fungert, sier han.

Denne våren har TV3 hatt programmer som «Luksusfellen», «Boligjakten» og «Paradise Hotel» på lufta. Sistnevnte gjør det også skarpt på nett, der den henter opp mot halvparten av seerne sine. 

Les også: MTG vraker TV3 Play - lanserer Viafree

- På nett er det fortsatt litt sydenstemning?

- Vi gjør mer på nett enn bare det, men det er klart at «Paradise Hotel» er en kanon på nett. Vi prøver å knekke koden om hvordan vi skal holde balansen i flere kategorier og med flere programmer. Vi har begynt på en kraftigere satsing på drama, og det er en type innhold som fungerer veldig bra på begge plattformer. Det er vår «gameplan», å fokusere på hybridinnhold.

Han mener det er flere fellestrekk mellom nettsuksessene til «Paradise Hotel» og NRK-serien «Skam».

- Begge to er kvalitetsproduksjoner. Man kan si hva man vil om innholdet, men det er krevende produksjoner som skiller seg ganske mye fra brukergenerert innhold. Det er den nøtte man må knekke, sier han.

Discovery vokser med humordrama
MTG er altså ikke den eneste kanalgruppen med vekst i april. Også Discovery Networks øker andelen sin, og det fra 18 til 19 prosent. TVNorge øker andelen fra 8,2 til 8,4 prosent. Aller mest vokser Max fra en andel på 2,8 til 3,6 prosent.

- Vi er meget godt fornøyde med utviklingen denne våren. TVNorge gjør en sterk april-måned, blant annet på grunn av suksessen med søndagsrekka. I tillegg har Max gjort det veldig bra, mye takket være sterke norske produksjoner, som «Oslo S» og «Norske rednecks», i tillegg til Europaligaen, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks.

Les mer: Discovery-drama ypper seg med NRK og TV 2

Seersvikt for TV 2
TV 2 har ikke lykkes like godt med sine vårsatsinger. TV 2-gruppen har en andel på 26,5 prosent i april. Det er ned 0,9 prosentpoeng fra forrige måned. Hovedkanalen TV 2 står for det bratteste fallet i kanalgruppen, fra 18,7 til 17,6 prosent.

TV 2-seingen har sviktet på flere fronter. Kanalen måtte ta av vårsatsingen «Bolig til salgs» på grunn av lave seertall, oppslutningen rundt flaggskipet «Senkveld» har minsket og har TV 2 fått juling av Discovery på søndager.

TV 2-direktør Trond Kvernstrøm ahr tidligere sagt til Kampanje at han er skuffet over uttellingen.

- Våren er jeg personlig misfornøyd med. Jeg sa til Olav (Sandnes, TV 2s administrerende direktør, red. anm.) når vi gikk inn i våren i år, at vi kommer til å gjøre det hakket bedre enn i fjor. Det har vi ikke klart. Vi er akkurat på samme merke som i fjor vår. Det er vi i utgangspunktet ikke fornøyd med, sier Kvernstrøm.

Les hele intervjuet her: - Jeg er personlig misfornøyd med våren (krever innlogging)

NRK opplever et fall fra en andel på 36,2 prosent i april i fjor til 33,9 prosent i år. Det kraftige fallet skylles delvis at påsken lå i april i fjor, og dermed ga NRK en ekstra fordel. I år havnet påsken i mars.