Det danskeide ukebladforlaget Egmont Publishing, tidligere kjent som Hjemmet Mortensen, skal nok en gang kvitte seg med ansatte. De ansatte ble informert om planene av blant annet toppsjef Espen Asheim på et allmøte i mediehusets hovedkvarter i Nydalen i dag.

For å holde lønnsomheten oppe skal det papirtunge mediehuset skjære ned kostnadene og øke de digitale inntektene. Denne gangen er det den sju år gamle nettsatsingen Klikk.no som rammes av kutt og omstilling, skriver Medier24.com. Det jobber rundt 40 ansatte i Klikk.no.

Målet er å forbedre lønnsomheten med 25 til 30 millioner kroner. Nå mener tillitsvalgt for journalistene, Alexander Berg Jr., at redaksjonene må skånes. For det er bare ett år siden halvparten av journalistene i mediehuset ble nedbemannet.

- Må være rom for å jobbe mer effektivt
- Nedbemanningen i fjor reduserte antallet årsverk ganske kraftig. Vårt budskap til ledelsen er at nå må også andre avdelinger gjennomgås og ta sin del av belastningen, sier Berg til Kampanje.

- Vi spør om den merkantile avdelingen, altså marked og salg, er optimalt rigget for framtiden. Vi har forståelse for at salgsavdelingen jobber med topplinjen, men vi tenker at det må være rom for å jobbe mer effektivt og mer målrettet. Det er stor åpenhet rundt hvordan redaksjonene jobber til daglig, men vi opplever ikke at det like transparent i avdelingene for marked og salg, sier Berg, som fronter rundt 125 medlemmer av Norsk Journalistlag. 10-15 av dem jobber i Klikk.no mens 90-100 jobber i papirmagasinene.

Fortsatt sorg over tapet av kolleger
- Hvordan er stemningen i redaksjonene?

- Folk er opptatt av å gjøre jobben og levere innhold, det handler om å produsere stadig mer. Samtidig henger fortsatt fjorårets nedbemanning igjen.  Folk tilpasset seg den nye organiseringen av redaksjonenene, men man fikk ikke tid til å bearbeide sorgen over å ha mistet flere gode kolleger, sier klubblederen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mener andre avdelinger kan kutte: - Vi spør om de merkantile avdelingen, altså marked og salg, er optimalt rigget for framtiden. Vi har forståelse for at salgsavdelingen jobber med topplinjen, men vi tenker at det må være rom for å jobbe mer effektivt og mer målrettet, sier klubbleder Alexander Berg Jr.

Kutt i hundremillioner-klassen siden finanskrisen
Siden finanskrisen i 2008, har ukebladkjempen gjennomført flere runder med kutt og nedbemanning.  I 2008, kort tid etter at finanskrisen rammet mediebransjen, varslet daværende toppsjef Anne Britt Berentsen kutt på 160 millioner og 102 årsverk. Året etter kom det en ny runde med 25 millioner kroner. Da ble også Klikk.no og medieselskapets digitalavdeling nedbemannet med fem årsverk.

I 2012 mistet 74 ansatte jobben da daværende Egmont Publishing-sjef Olav Sandnes bestemte seg for å legge ned trykkeriet etter at forhandlinger med mulige kjøpere strandet.

I januar i fjor kunne Kampanje avsløre at danskeide Egmont Publishing jobbet med omfattende planer om å nedbemanne og kutte kostnader under navnet ORO (optimal redaksjonell organisering). Senere ble det klart at Egmont Publishing utredet å sende alle journalistene ut på gata og dermed gå for full outsourcing av den redaksjonelle produksjonen. Mediehusets ledelse landet til slutt på delvis outsourcing og kutt på 42 årsverk. Nedbemanningen og outsourcingen fikk kraftig kritikk av Norsk Journalistlag og egne ansatte, mens Egmont-ledelsen mente dette var en ny og moderne måte å drive mediehus på.

Egmont ønsket den gangen å forbedre lønnsomheten med rundt 100 millioner kroner. 50 millioner, altså halvparten, skulle tas i optimaliseringsprogrammet ORO og resten skulle identifiseres gjennom nye inntektsområder for selskapet som omsetter for 1,1 milliarder kroner. Målet på 50 millioner kroner ble ikke helt nådd i fjor. Nå er altså det nye målet 25-30 millioner kroner i forbedret lønnsomhet.

Les også: Ny Egmont-sjef må kutte

Les også: Slik rammer Egmont-kuttene de ansatte

I juni i fjor skrev Kampanje at Egmont Publishing forhandlet med flere selskaper og mediefolk om levering av redaksjonelt innhold samtidig med at nedbemanningen pågikk for fullt. Flere aktører kjempet om millionavtaler for leveranser til Norges største utgiver av blader og magasiner. 

Les også: Content-byråer erstatter Egmont-journalister

Les også: Kritiserer Egmont: - Umulig å ivareta troverdigheten

I august 2015 skrev Kampanje at Egmont kjøpte seg opp i content marketing-byråer,  kort tid etter at mediehuset hadde kvittet seg med halvparten av sine journalister.

Les mer: Sa opp journalister - kjøper content-byråer