Artikkelen blir oppdatert!

Nylig ble det kjent at tidligere Dagblad-kolleger er i ferd med å starte et nytt mediehus, kjent som Filter Media Norge. Nå er det klart at Preben Carlsen også går inn på eiersiden. Han er gründer og daglig leder i PR-byrået Trigger.

Carlsen vil gjennom sitt selskap Carlsens Konsepter AS eie 10 prosent av aksjene i mediehuset og blir Filter Media Norges første eksterne eier og går inn i styret.

- Utviklingen har gått helt feil retning
- Filter Media Norge ønsket noen med relevant kommersiell kompetanse og et engasjement for journalistikk og media inn på eiersiden. Preben har gjennom sin enestående suksess med Trigger og deltakelse i bransjedebatten gjennom flere år, definitivt bevist at han har begge deler, sier styreleder i Filter Media Norge, Even Aas-Eng 

Preben Carlsen har tro på det nye selskapet.

- Medienes tradisjonelle forretningsmodeller utfordres fra flere hold og behovet for å utvikle nye inntektsmodeller som ikke går på akkord med den redaksjonelle integriteten og troverdigheten er større enn noen gang. Jeg synes utviklingen vi har sett den siste tiden går i helt feil retning og derfor er jeg glad for å kunne bidra med min kompetanse og noen av sparepengene mine for å få sjøsatt Filter Media Norge, sier Carlsen.

- Har klokkertro på satsingen
Carlsen mener Filter Media kan slå an i en ny medieverden.

- For meg var det befriende å få presentert et konsept som er et ektefødt barn av en moderne medievirkelighet. Med sin modell setter Filter Media Norge den redaksjonelle integriteten i førersetet samtidig som de har utviklet kommersielle løsninger som etter alt å dømme kommer til å levere langt bedre effekt enn hva tradisjonelle annonser gjør i dag. Det er en kombinasjon jeg har klokkertro på, og det vil overraske meg hvis ikke konseptet også blir tatt godt i mot av både lesere og markedsførere som verdsetter godt og troverdig innhold, avslutter han. 

I august skrev Kampanje om etableringen av Newslab, som er startet av de tre tidligere Dagbladet-journalistene og redaksjonssjefene Snorre Bryne, Joakim Thorkildsen og Lars Eide. Thorkildsen var i flere år film- og tv-ansvarlig på Dagbladet.no, mens Bryne ledet avisas spillsatsing og var instrumentell i anskaffelsen av nisjenettstedet Pressfire.no. Eide var redaksjonssjef for kultur og underholdning fra 2005 til 2010.

Før opprettelsen av Newslab jobbet trioen i Telenor med Comoyo-satsingen Filtermagasin, som senere ble til Filter etter nedleggelsen av Comoyo og løsrivelsen fra Telenor. Nå har de Telenor på kundelisten i Newslab. Newslab fikk med seg Even Aas-Eng, som til daglig er administrerende direktør i Venture Factory, som styreleder. Og for to uker siden avslørte selskapet sine nye planer.

Ler mer: Medieprofiler gir full gass med nytt medieselskap

Les mer: Tidligere Dagblad-journalister satser på content marketing

Dagblad-journalister blir redaktører
De to tidligere Dagblad-journalistene Harald Klungtveit og Pål Nordseth er på vei til selskapet og begge journalistene blir redaktører. Filter Media skal det drive tre nettaviser, to helt annonsefrie aviser ledet av Pål Nordseth og Harald Klungtveit – og en ren kommersiell nettavis med kun innholdsmarkedsføring eller såkalt «native ads».

- Vi mener at Norge trenger et mediehus som er tilpasset fremtidens internett, med de muligheter og utfordringer det fører med seg. Vi tror journalistikken aldri har hatt det bedre og at det finnes sunne og lønnsomme forretningsmodeller som ikke fører til fellelser i PFU, sa styreleder Even Aas-Eng på en pressekonferanse nylig.

Nettavisen Filtermagsin.no relanseres og bytter samtidig navn til Filter Film og tv. Pål Nordseth går inn som ansvarlig redaktør.

Den nye nettavisen Filter Nyheter blir lansert, med Harald Klungtveit som ansvarlig redaktør. Han har markert seg som en krass kritiker av mediehusenes satsing på content marketing. Nå skal han fronte en nettavis som er annonsefri, men som skal finansieres av en helt ny content marketing-drevet nettavis.

- Ingen av de redaksjonelle nettavisene vil ha annonser, verken display eller native ads, og det blir heller ingen betalingsmurer. Filters mål er at alt innhold skal være gratis og lett tilgjengelig, gjennom de kanaler som leserne bruker.

Planen nå er å starte flere nettaviser basert på de samme prinsippene fremover.

  • Nyhetsfokus og undersøkende journalistikk
  • En forretningsmodell der kvalitet trumfer kvantitet
  • 100 prosent plattformnøytralitet
  • Fortellerstemme og presentasjon solid plantet i internettjournalistikken.

Dette er eierskapet:
Filter Media Holding er hovedeier i Filter Media AS og NewsLab. Selskapet har følgende eierstruktur: Lars Eide (25 %), Snorre Bryne (25 %), Joakim Thorkildsen (25 %) og Even Aas-Eng  gjennom selskapet Art Vandelay Industries (25 %).

Filter Media Norge blir ansvarlig utgiver for nettavisene. Her eier Filter Media Holding 95 prosent mens de nye redaktørene Pål Nordseth og Harald Klungtveit eier 2,5 prosent hver. Nå kommer også Preben Carlsen inn og skal eie ti prosent. Det skjer trolig ved at holdingselskapet selger seg ned.

NewsLab er 100 prosent eid av Filter Media Holding.