Det nærmer seg et avgjørende og dramatisk slag mellom mediekonsernene om rettighetene til Tippeligaen. For over helgen, godt inne i en hektisk julebordsesong for medietoppene, løper budfristen ut. Da kan det i løpet av kort tid bli avgjort hvilke medieaktører som skal tilby norsk eliteserie på alle skjermer de neste årene. Selger er Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball gjennom sitt rettighetsselskap Fotball Media.

TV 2 sitter i dag på alle rettigheter etter at det Egmont-eide tv-konsernet kjøpte C More tidligere i år. I tillegg bladde TV 2 opp 1,8 milliarder kroner for Premier League etter en heftig budkamp med Discovery om retten til å vise den engelske toppfotballen de neste tre årene.

Les mer: TV 2 kjøper C More

- Interesserte i alle rettigheter
Nå må TV 2-sjef Olav T. Sandnes forberede seg på en ny batalje med Harald Strømme og det amerikanskeide tv-konsernet Discovery. Etter det Kampanje kjenner til har sjefene i Discovery vært i møter med  kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen om et mulig samarbeid om kjøp av de norske fotballrettighetene.

- Det er alltid hyggelig å bli nevnt, men vi kommenterer aldri slike rettighetsspekulasjoner, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks, til Kampanje

- Har Discovery bestemt seg for å by på rettighetene?

- Vi er i utgangspunktet interesserte i alle rettigheter så lenge de er lønnsomme, men kommenterer ikke vår eventuelle interesse i rettigheter som er i spill, sier han.

Heller ikke kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK ønsker å kommentere møtene mellom NRK-ledelsen og toppene i Discovery.

Les mer: TV 2 vant Premier League-kampen

Les mer: Slik avgjorde TV 2 Premier League-kampen

Vil friste med større eksponering
Etter det Kampanje forstår ønsker Discovery-sjef Harald Strømme å gjøre seg ekstra lekker overfor de mektige sjefene i norsk fotball ved å innlemme statskanalen i en budallianse.

Ved å selge Tippeligaen til både Discovery og NRK sikres norsk fotball og deres sponsorer solid eksponering. Ifølge Kampanjes kilder skal det være uaktuelt for NRK å bidra med mye penger i et mulig bud på Tippeligaen. Årsaken er at NRK er under kraftig finansielt press etter at regjeringen de siste to årene har skrudd ned lisensveksten. Men etter det Kampanje erfarer er søkkrike Discovery villig til å betale mesteparten av regningen dersom NRK bidrar med eksponering av fotballen på sine plattformer. De siste årene har NRK kun sendt cup og kvinnefotball.

 Bekrefter at budfristen er utsatt
Over helgen øker spenningen i kampen om rettighetene. Budfristen var opprinnelig satt til mandag, men er nå blitt utsatt. Det bekrefter daglig leder i rettighetsselskapet Fotball Media, Knut Kristvang, overfor Kampanje.

- Det er riktig at fristen er utsatt med en dag til tirsdag klokken 12.00. Det er praktiske årsaker til at vi utsetter budfristen, sier Kristvang.

Han ønsker ikke å kommentere hvor mange aktører som har mottatt anbudsdokumentet. Men etter det Kampanje forstår har TV 2, Discovery, NRK og Modern Times Group mottatt dokumentet.  

Det er også grunn til å tro at Schibsted og Amedia er blant mulige budgivere som har fått tilgang til anbudsdokumentet. Telenor har tidligere spilt en sentral rolle i rettighetsspillet og det er sannsynlig at telegiganten, som eier Canal Digital, vil titte på dokumentet.

- Attraktive rettigheter
- Medieavtalen er selvfølgelig viktig for norsk fotball. Vi mener norsk fotball er, og vil være i årene framover, en attraktiv rettighet og at rettighetene er attraktive som medieprodukter, sier Kristvang, som ikke ønsker å kommentere spekulasjonene om hvorvidt markedsverdien på norsk fotball har falt siden forrige gang rettighetene ble solgt fire år siden, sier Kristvang til Kampanje.

- Er dere åpne for å selge rettighetene til en allianse av medieselskaper?

- Det vil jeg ikke kommentere nå.

- Er det aktuelt å selge flere pakker til flere medieselskaper?

- Det ønsker jeg heller ikke å si noe om nå, svarer sjefen i Fotball Media.

Rettighetene selges i åtte pakker
Etter det Kampanje kjenner til har Fotball Media fordelt alle rettigheter til Tippeligaen og Obos-ligaen (1. divisjon) på åtte pakker. Betal-tv-kamper på søndager er trolig én pakke, søndagskamp på kveldstid på fri-tv er sannsynligvis en pakke, fredagskamp på fri-kanal kan være én pakke, Obos-ligaen én pakke, magasin med høydepunkter søndag kveld én pakke, radiorettigheter én pakke og klipp for nettaviser kan være én pakke. Cupen er ikke en del av dette rettighetssalget.

Les mer: Slik skal Tippeligaen selges

Les mer: Tror én kanal kan sikre seg Tippeligaen

Det er styret i norsk fotballs rettighetsselskap, Fotball Media, som håndterer salget av Tippeligaen og Obosligaen.  Styret i Fotball Media  har satt ned et forhandlingsutvalg som består av styreleder  Hans Olav Karde, generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund, administrerende direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball og daglig leder Knut Kristvang i Fotball Media.

Det ble rabalder da sjefene i Fotball-Norge solgte rettighetene til daværende Bonnier/Telenor-eide C More for 1,4 milliarder kroner i 2011. Daværende rettighetshaver, TV 2, fikk aldri komme til forhandlingsbordet og det fikk TV 2-sjefene til å tenne på alle pluggene. Også fotballens sponsorer og samarbeidspartnere reagerte kraftig. TV 2 kjøpte senere samme år rettighetene til to kamper på fri-tv, høydepunktmagasinet søndag kveld og 1. divisjon. For C More og eierne ble rettighetskjøpet en økonomisk katastrofe og i februar overtok TV 2 eierskapet.

Les mer: - Vi blir aldri venner igjen

Valebrokks milliardbud
Kampen om rettighetene til norsk seriefotball har skapt en rekke allianser de siste ti årene. Om morgenen 17. juni i 2005 kunne Kampanje avsløre at en allianse av TV 2 og Telenor i løpet av natten hadde vunnet en dramatisk budkamp. Daværende TV 2-sjef Kåre Valebrokk hadde fått grønt lys av eierne til å gå sammen med telegiganten om et milliardkjøp av tv-rettighetene for de øverste divisjonene i Norge, samt landslagets hjemmekamper og cupkampene. Kvelden før kunne daværende kringkastingssjef John G. Bernander røpe direkte på «Kveldsnytt» at NRK og svenske Modern Times Group  hadde lagt inn bud på 700- 800 millioner kroner. SBS Broadcasting, som eide Canal+ og TVNorge, la inn et bud på 1,2 milliarder kroner. I dag er det TNorge-eier Discovery som trolig byr TV 2 på hardest motstand.

Les mer: TV 2 går sammen med Telenor om milliardbud

I 2008 var det klart for ny kronerulling. Energigiganten Lyse Energi fikk retten til fem søndagskamper, NRK retten til én lørdagskamp, samt Adeccoligaen, mens TV 2 fikk kveldskampen på søndag og mandagskampen. Avtalen var verd minst 1,2 milliarder kroner. Lyse Energi solgte store deler av rettighetene videre til TV 2.

I 2001 ble rettighetene for fire år solgt til NRK og TV 2 for 300 millioner kroner. I 1997 betalte NRK og TV 2 135 millioner kroner for en fireårsavtale.