Fredag ettermiddag ble en av de mest dramatiske rettighetsthrillerne på det norske tv-markedet avgjort. Det skjedde da TV 2-sjef Olav T. Sandnes dro hjem fra London med tre nye år med Premier League-fotball i kofferten.  

- Vi er glade for å kunne sikre oss tre nye år med en rettighet som vi har lagt mye kraft og engasjement bak de siste fem-seks årene. Nå ser vi frem til å gjøre det også i fortsettelsen. Det er ingen tvil om at dette er en av de viktigste sportsrettighetene på markedet, sa Olav T. Sandnes fredag ettermiddag - etter at Kampanje som første nyhetskanal kunne avsløre at kjøpet var i boks.

Les også: TV 2 vant Premier League-kampen

Men nå viser det seg at turen til London ble svært dyr for TV 2 og Olav Sandnes, og at prisen skal ha blitt enda høyere enn den prisen på 1,65 milliarder som ble anslått i norske medier før helgen.

- Svært, svært kostbart
Sluttsummen skal ha endt på hele 195 millioner euro eller 1,83 milliarder kroner. Det får Kampanje opplyst fra flere hold, også fra britiske kilder.

Fredag før helgen ønsket Sandnes ikke å kommentere sitt nyeste rettighetskjøp og summen TV 2 skal ha betalt. Dette gjentar Sandnes i dag.

- Vi har sagt det vi har å si om denne saken og det er at vi er glade for å vinne rettighetene og så ser vi frem til å forvalte dem videre. Utover det så har vi ikke så mye å si om saken. Nå er det tilbake til hverdagen, sier han.

Les også: Betaler milliardbeløp for Premier League

Ingen i TV 2 vil mandag kveld verken bekrefte eller avkrefte den nye oppsiktsvekkende høye sluttsummen overfor Kampanje. Kommunikasjonsrådgiver og medieanalytiker Lasse Gimnes i GimCom sier til Kampanje at uansett ble den nye rettighetsavtalen dyr for TV 2.

- Jeg har tidligere uttalt at kjøpet av Premier League ville komme med en bismak uansett hvem som ville vinne budrunden. Man kan slå fast at dette ble kostbart. Svært, svært kostbart, sier Gimnes til Kampanje.

Ny rettighetsrekord
Kjøpet er den dyreste medieavtalen som noen norsk tv-kanal har underskrevet noensinne, etter en prisvekst på hele 130 prosent. Sluttsummen knuser rekorden fra tidligere da C More kjøpte betal-tv-rettighetene til norsk fotball for rundt 1,1 milliarder kroner og to fri-tv-kamper ble solgt til TV 2 for rundt 400 millioner kroner. Det vil si en totalpris på 1,5 milliarder kroner.

Kjøpet av Premier League knuser også alle tidligere rettighetsavtaler knyttet til både Champions League og Premier League.

- Hva tenker du om at TV 2 har gjennomført det største norske rettighetskjøpet av tv-sport noensinne?

- Vi tenker ikke på det på denne måten. Vi ser på dette som en isolert sak og mer har vi egentlig ikke å si om dette, sier TV 2-sjef Olav Sandnes.

Den nye rettighetsavtalen vil slå hardt inn i TV 2s regnskaper når avtalen begynner å løpe neste år. 2016 ligger dermed an til å bli et svært krevende år for TV 2 med særdeles høye kostnader knyttet til sport. Som Kampanje tidligere har skrevet, slår også det siste året med norsk Tippeliga-fotball inn i regnskapene neste år og det med full tyngde.

Les også: Tapte nærmere på 350 millioner kroner på C More-fotball

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stanset Discovery:

TV 2-sjef Olav T. Sandnes måtte grave dypt i lommeboken for å stanse Discovery i kampen om Premier League-rettigheten. Sluttsummen skal ha endt på over 1,8 milliarder kroner.

Tre budrunder
Den nye rettighetsrekorden hadde neppe funnet sted om ikke TV 2 hadde møtt tøff motstand fra erkerivalen Discovery. Rettighetskjøpet ble mer dramatisk enn noen kunne forestille seg, og det måtte hele tre budrunder til før kjøpet var i boks.  Det hele begynte mandag for en uke siden da TV 2 og Discovery la inn bud som skal ha reflektert prisveksten på det engelske markedet med en økning på rundt 60-70 prosent og der ingen budene slo «knock out» på den andre. Utgangsbudet skal dermed ha ligget i størrelsesorden 1,2-,1,3 milliarder kroner.

Les også: Kjøper Premier League-fotball for 60 milliarder

Les også: - En formidabel Premier League-økning

Ut av budprosessen forsvant det svenske mediekonsernet MTG og tilbake stod Discovery og TV 2 som fikk en ny frist å forholde seg til. Den budfristen gikk ut klokken 14 sist fredag.

Dermed måtte TV 2-sjef Olav Sandnes på ny til London for å forsøke å forsvare rettighetene som har vært så kommersiellt viktig for TV 2. Kampanje har tidligere gitt uttrykk for at så mye som halvparten av det ordinære driftsoverskuddet til TV 2 kommer fra Premier League, et overskudd som i 2014 var på 285 millioner kroner.

Med seg i kofferten til London skal Sandnes ha hatt ytterligere noen hundre millioner kroner etter å ha vært i tett og daglig kontakt med styreleder i Egmont, Hans J. Carstensen.

Satt på hvert sitt rom
Fredagen skulle vise seg å bli enda mer dramatisk for de to forhandlingsteamene, som satt på hvert sitt rom i de timene Premier League og styreleder Richard Scudamore holdt de to tv-aktørene på pinebenken. Fra TV 2 stilte Sandnes sammen med rettighetssjef Bjørn Taalesen og strategidirektør Kjetil Nilsen, mens forhandlingene fra Discoverys side skal ha blitt ledet av flere internasjonale Discovery-topper.

Da alle trodde budkampen skulle avgjøres, fikk de to budgiverne høre at det skilte så lite som fem prosent mellom de to budene. Og dermed kunne Premier League i henhold til regelverket åpne for en tredje budrunde. Denne gangen med en frist på kun to timer.

Pokerspillet var dermed for alvor i gang, for før den tredje budrunden oppgir ikke Premier League hvem som har det høyeste og hvem som har det laveste budet. På dette stadiet visste verken TV 2 eller Discovery hvem som hadde lagt mest penger på bordet. Dermed måtte aktørene enten velge å gamble på å bli stående med sitt andre bud eller høyne ytterligere.

Først klokken fire denne fredag ettermiddagen skulle alt avgjøres.

Tapte med milliard-bud
Etter det Kampanje har klart å bringe på det rene, vippet TV 2 opp budet sitt ytterligere i den tredje og siste runden. Til slutt skal det ha skilt rundt 300 millioner kroner i favør TV 2.

Kampanje kan i dag også avsløre at Discoverys siste bud skal ha ligget på rundt 1,55 milliarder kroner. 

- Vi har som prinsipp at vi ikke kommenterer vår rolle i slike rettighetsprosesser, sier toppsjefen i Discovery Norge, Harald Strømme, til Kampanje.

Les også: Strømme: - Gratulerer TV 2

Til VG kunne Strømme fredag fortelle at dersom prisene det er blitt operert med stemmer, ville det gi «større grunn til lettelse enn skuffelse». Kampanje er også kjent med at reaksjonene internt i Discovery over prisen TV 2 til slutt betalte er preget med vantro, og det stilles i Nydalen store spørsmål om hvordan TV 2 skal kunne klare å regne hjem dette. Nå blir det opp til TV 2 å motbevise dette når den nye rettighetsperioden slår inn til høsten 2016.

Strømme vil heller ikke kommentere om Discovery var sterkt medvirkende til at rettighetsprisen ble drevet så kraftig oppover gjennom flere budrunder. 

- Men ville du selv overtatt Premier League for 1,8 milliarder kroner?

- Jeg ville høflig takket nei. Jeg setter nattesøvnen for høyt, sier han.

Fryktet Discovery på premium-markedet
Flere kilder Kampanje har snakket med, tror noe av årsaken til at prisen for Premier League-rettighetene ble så høy, skyldes at TV 2 ville hindre at Discovery skulle få fotfeste i det svært lukrative markedet for betal-tv-sport. Kilder Kampanje har vært i kontakt med, mener det på dagens nivåer vil bli vanskelig å regne hjem et rettighetskjøp på over én milliard kroner når det gjelder Premier League. TV 2 kan dermed ha brukt flere hundre millioner kroner på å holde konkurrenten borte fra betal-tv-markedet.

I dag har Discovery rettighetene til norsk landslagsfotball og OL fra og med 2018, men dette er ikke innhold som egner seg for abonnementsalg. 

Bakgrunnen for Discoverys iver etter Premier League skal på sin side ha vært erkjennelsen om at veksten i markedet for tv-reklame er tatt ut og at de friske pengene i tv-markedet i dag er å finne innenfor streaming og betal-tv. Discovery har i dag ingen premiumkanal og streamingtjenesten Dplay ligger langt, langt bak TV 2 Sumo i både distribusjon og dekning.

Synes prisen er for høy:

Discovery-sjefen Harald Strømme sier i dag til Kampanje at han ikke ville kjøpt Premier League-rettighetene til 1,8 milliarder kroner, dersom muligheten hadde bydd seg. - Jeg setter nattesøvnen for høyt, sier han til Kampanje.