Kampen om de engelske fotballrettighetene er avgjort bare en drøy uke etter at Premier League åpnet budkampen. For i kveld ble det klart at Rupert Murdochs tv-konsern Sky og den gamle britiske telekjempen British Telecom (BT) har sikret de attraktive rettighetene til å vise kampene med topplag som Arsenal, Chelsea og Manchester City de neste årene.

Sky og BT blar opp til sammen nesten 60 milliarder kroner, eller 5,14 milliarder britiske pund for rettighetene til å vise engelsk fotball i perioden 2016 og tre år frem i tid, skriver BBC.

Det er en prisøkning på svimlende 71 prosent og er godt over forventningene. Sist gang i 2012, også den gang var det Sky og BT som kjøpte rettighetene, var prisen samlet på tre milliarder pund eller 34,6 milliarder norske kroner.

Ifølge Financial Times var det denne gangen ventet en pris på mellom 4-4,5 milliarder pund, men med en gjennomsnittspris på over ti millioner pund per kamp ble de fleste prisforventninger knust med den nye avtale.

Kamp om rettigheter
Den sterke konkurransen om rettighetene på det britiske markedet har uten tvil vært sterkt prisdrivende. Etter at BT kastet seg inn i kampen om attraktiv tv-sport har konkurransen om denne typen rettigheter blitt kraftig intensivert.  BT har de siste årene satset stort på å bygge opp den nye sportskanalen BT Sports som selskapet bruker som våpen i kampen om bredbåndskundene.

Premier League la denne gangen ut syv forskjellige fotballpakker til salg og det har også vært spekulert i at Discovery og Al-Jazeera har vært interessert i rettighetene.

Les også: Discovery vil ha Premier League

Men i kveld ble det altså klart at Sky sikret seg hele fem av pakkene, mens BT har sikret seg to pakker i rekordauksjonen.  BT har også sikret seg enda flere kamper enn det selskapet har hatt de siste sesongene.

BT har de siste årene satstet tungt på sin nye sportskanal og kjøpte nylig også rettighetene til den attraktive Champions League-turneringen.

Les også: Telegigant kjøper Champions League

Når Premier Leaugue nå har solgt rettighetene på hjemmebane er det klart for salg av de internasjonale rettighetene.