Styrelederen i fotballens eget salgsselskap Fotball Media, Terje Svendsen, mener den kraftige prisoppgangen i Storbritannia knyttet til salget av Premier League-rettighetene er «formidabel».

I går ble det klart at Sky og BT blar opp til sammen 5,14 milliarder pund eller nærmere 60 milliarder kroner for rettighetene til å vise kamper fra Premier League. Det var en prisoppgang på stive 71 prosent.

Les også: Kjøper Premier League-fotball for 60 milliarder

- Vi kjenner ikke bakgrunnen for resultatet av rettighetssalget i England, men en prisoppgang på over 70 prosent er en formidabel økning.  Dette betyr jo at Premier League igjen befester sin posisjon som et særdeles attraktivt produkt, og et innhold som er avgjørende for kampen om premium-markedet. Ikke minst at også BT fortsetter sin investering i slike rettigheter, sier Svendsen.

Terje Svendsen, tidligere styreleder i Rosenborg, er som styreleder i Fotball Media svært opptatt av det fremtidige salget av de norske fotballrettighetene.  At BT bruker så mye penger på fotball mener Svendsen også viser at andre aktører enn tv-kanalene er opptatt av sportsrettigheter.

- Det betyr at strategien om å tilby slikt innhold på BTs plattformer er viktig.  Livesport, og i særdeleshet fotball, vil fremover være viktig for flere medieaktører og ikke bare de tradisjonelle tv- tilbyderne, sier han.

Bak Fotball Media står Norsk Toppfotball og Norges Fotballforbund og det er gjennom dette selskapet at de norske fotballrettighetene er blitt solgt de siste gangene. Sist gang til C More og TV 2 for nesten 1,5 milliarder kroner. Det ville bare holdt til knapt 15 kamper i Premier League.

Les også: Angrer ikke på milliardkjøp

Nytt fotballsalg: Terje Svendsen er styreleder i Fotball Media, selskapet som skal sikre norske toppklubber nye fotballmilliarder. En ny norsk fotballavtale skal legges ut for salg i løpet av året. Foto: Scanpix

- Ingen Hauge-avtale
For ett par uker siden kunne VG fortelle at Fotball Media igjen vurderer å gi oppdraget til fotballagenten Rune Hauge og selskapet Profile Media. Daglig leder i Fotball Media Knut Kristvang bekreftet at fotballtoppene har vært i samtaler med Hauge.

Tidligere denne uken skal det ha vært et styremøte i Fotball Media, men Svendsen sier ingenting er avgjort med tanke på valg av rådgiver for den nye fotballavtalen.

- Det er ikke inngått noen avtale ennå med eventuelle samarbeidspartnere og rådgivere. Vi er i en fase der vi forbereder oss for neste avtale. Den nåværende avtalen går ut i 2016, sier Terje Svendsen i Fotball Media.

- Kan Fotball Media gjør det selv?

- Ja, det er også en mulighet. I Sverige gjør de det selv. Men vi har ikke bestemt oss for hvordan vi strukturerer dette denne gangen. Men vi har brukt rådgiver og samarbeidspartnere de siste gangene vi har lyst ut rettighetene, sier Svendsen.

Norsk fotballavtale på trappene
Styrelederen i Fotball Media mener det er fordeler ved å bruke rådgivere og samarbeidspartnere i motsetning til å selge medierettighetene selv. Sist gang Rune Hauge var sentral i salget av de norske fotballrettighetene var i 2005. Da spratt prisen i været etter at TV 2 og Telenor gikk sammen om det berømte «milliardbudet» i tett kamp med SBS Discovery og en allianse bestående av MTG og NRK.

Det er ventet at en ny norsk fotballavtale vil bli lagt ut for salg i løpet av 2015.

- Har dere gitt dere selv noen frist på når dere skal være ferdige med forberedelsene?

- I løpet av 2015 skal vi ut med en ny avtale og det viktigste nå er å definere det produktet vi skal selge.

- Hvordan vurderer du interessen for fotballproduktet du skal selge?

- Vi opplever at det er stor interesse for dette produktet og at det er et attraktivt produkt, også blir det spennende å se om hvem som skal være med å konkurrere om avtalen, sier han.

- Kan ikke bli bekymret
På det norske markedet er det først frem SBS Discovery, betal-tv-kanalen C More og TV 2 som har vært de mest aggressive budgiverne på norsk fotball. Men da Kampanje kunne avsløre at TV 2 lå i eksklusive forhandlinger med svenske Bonnier om et mulig kjøp av C More i Norge, truet SBS Discovery-sjefen Harald Strømme med å melde seg ut av hele budkampen. Strømme var også kritisk til at Rune Hauge skulle få jobben med å selge norsk fotball på grunn av tette bånd til TV 2.

Les også: Kritisk til Hauge-comeback

- Blir du bekymret når Discovery-sjefen Harald Strømme sier han ikke vil by på rettigheten?

- Vi kan ikke bli bekymret hver gang markedsaktørene posisjonerer seg i forhold til ulike prosesser, sier Svendsen.