TV 2-sjefen kom under torsdagens høring i Stortingets familie- og kulturkomite med en klar advarsel: Nyheter og resten av oppdraget om å levere allmennkringkasting til norske tv-seere kan forsvinne.

- For at TV 2 i framtiden skal kunne påta seg oppgaver som ikke er lønnsomme, må staten vise vilje og ta grep for å kompensere kostnadene som følger med oppgavene, sa sjefredaktør og administrerende direktør i TV 2, Olav Sandnes.

Sandnes vil derfor ha en ny avtale med staten når dagens avtale utløper og den skal kompenseres kraftig.  Etter det Kampanje forstår ønsker TV 2-ledelsen en ny avtale som dekker merkostnadene ved å drive kommersiell allmennkringkasting, med blant annet dyre nyhetssendinger og hovedkontor i Bergen. Den årlige kostnaden skal etter det Kampanje får opplyst være på rundt 400-500 millioner kroner årlig. En ny modell kan være basert på staten forplikter seg til å kjøpe allmennkringkastertjenester.

Les også: Ny TV 2-avtale vil koste staten 500 millioner årlig

Discovery-sjef Harald Strømme er ikke overrasket, men mener timingen for utspillet er påfallende.

- Det er ikke overraskende at danske Egmont vil ha et sugerør inn i den norske statskassen, men timingen er påfallende. Dette er i praksis å be skattebetalerne betale for kjøpet av Premier League. Den dyreste rettigheten som noensinne er solgt her i landet, sier Harald Strømme, sjef i TVNorge og Discovery Networks.

- En vrangforestilling
TV 2 kjøpte tidligere i høst rettighetene til Premier League for, etter det Kampanje kunne avsløre, ufattelige 1,8 milliarder kroner. Det er tidenes dyreste rettighetskjøp i det norske markedet.

- Hvis de trenger 500 millioner i året kan de få det av meg. I bytte mot Premier League, sier Strømme, som selv var med på å by rettighetene på den engelske toppfotballen.

Les også: Slik avgjorde TV 2 Premier League-kampen

Under høringen i familie- og kulturkomiteen mente TV 2-sjefen at nyheter kan henge i en tynn tråd dersom staten ikke legger noen penger på bordet.

Harald Strømme mener det er «en vrangforestilling å tro at det å kutte ut nyhetene er en lettvint garanti for suksess» og tror dermed TV 2 vil tape på å legge ned nyhetene.

- Det som var riktig for TVNorge for seks år siden, er trolig helt feil medisin for TV 2. Kanalen vil miste både sitt særpreg og sin identitet hvis de kutter ut nyhetene. Min vurdering er at allmennkringkastingsprofilen gir TV 2 et betydelig fortrinn fremfor andre kommersielle TV-aktører, og jeg har liten tro på at de vil kaste sin lange tradisjon og historie på båten. TV 2 har i tillegg gjort langsiktige og tunge investeringer i Bergen, blant annet med sitt engasjement i Media City Bergen. Så her bør politikerne holde hodet kaldt. Vi trenger ikke to statsfinansierte kringkastere her i landet, sier Strømme.

Ved utgangen av 2016 utløper statens avtale med Egmont-eide TV 2 om kommersiell allmennkringkasting. I TV 2-ledelsen og i tv-konsernets styre er det økende irritasjon og misnøye over at man ennå ikke er i nærheten av noe som kan ligne på en ny avtale med Kulturdepartementet.

TV 2-sjef Olav Sandnes kom i går med en med klar advarsel til Stortinget.

- Nå haster det virkelig med en ny avtale, sa Sandnes.

Vil ha betalt for nyheter:

TV 2-sjef Olav Sandnes kom i går med en med klar advarsel til Stortinget. - Nå haster det virkelig med en ny avtale, sa Sandnes.