På gårsdagens «Media Business»-konferanse, som Kampanje arrangerte for fjerde året på rad, tok tv-toppene Trond Kvernstrøm (TV 2), Trygve Rønningen (MTG) og Nils Ketil Andresen (Nordic Screens) debatten om tv-mediets fremtid.

Her kan du se hele debatten «Death of Television or still in the Golden Age?».

De siste dagene har Kampanje skrevet flere artikler om hvordan tv-seingen i spesielt de unge målgruppene har falt markant de siste fem årene. Tall Mediacom har utarbeidet på vegne av Kampanje viser at seingen de siste fem årene har falt med hele 25 prosent i målgruppen 15-29 år, men fortsatt holder seingen på lineær-tv seg oppsiktsvekkende stabil i totalmarkedet.

Les også: Her er tallene tv-sjefene svetter over (krever innlogging)

Les også: - Har ikke sett tv siden jeg flytta hjemmefra

I panelet var det likevel ingen tvil om at forventningene til tv-seingen fremover på tradisjonelt tv skal ned i årene som kommer. Men verken Trond Kvernstrøm, Trygve Rønningen og Nils Ketil Andresen ville være konkrete på hvor mye seingen skal ned.

Lengst gikk Nils Ketil Andresen som forventer at seingen «kommer til å gå ned» og at den negative utviklingen vil skyte mer fart blant de unge.

- Det kommer ikke til å gå saktere nedover i den yngre målgruppen. Det kommer til å gå fortere, sier daglig leder Nils Ketil Andresen i Nordic Screens til KampanjeTV.

Tidligere på dagen hadde McKinsey-partner Anette Mellbye lagt frem tall som viste at konsumet av levende bilder på nett har vokst markant de siste årene. Hun la frem tall som viste at online seing i USA har vokst fra 62 minutter i 2010 til 117 minutter og dermed tar en andel på hele 40 prosent av all seing totalt sett i 2014. Med samme veksttakt er dermed online video i ferd med å bli større enn den lineære seingen. 

Til KampanjeTV kunne programdirektør i TV 2, Trond Kvernstrøm fortelle, at svaret på denne utviklingen er å spre innholdet sitt på nye plattformer som TV 2.no, TV 2 Sumo og TV 2 Mobil.

- Når det er så mye å velge mellom av tilbud, er det helt naturlig at seerne er på alle plattformer og da blir jobben vår å gjøre vårt stoff tilgjengelig på plattformer, sørge for at det er full distribusjon og at det er sømløst og lett å få tak i. Det er oppskriften, sier Kvernstrøm.

Kongen av video digitalt har i alle år vært YouTube, og en ny trend som brer seg i mediemarkedet er derfor at de tradisjonelle mediekonsernene som RTL, ProSiebenSat1 og Disney kjøper opp de nye multikanalnettverkene som med stormskritt bygger opp en helt ny tv-industri basert på innhold fra YouTube.

Her hjemme har MTG tatt på seg ledertrøya hva gjelder YouTube gjennom oppkjøpene av Zoomin og Splay, nettopp for tiltrekke seg de unge seerne som nå rømmer kanalene TV3, Viasat4 og TV6.

- Vi tar på mange måter aksjer i mange nye medier for å være med på utviklingen på innholdssiden og distribusjonssiden. Da er det naturlig å være med på e-gaming, multichannel networks og YouTube-nettverk kanaler. Der må vi være fordi dette er en del av hele mediemiksen sammen med lineær tv, betal-tv og strømmetjenester, sier Rønningen til KampanjeTV.

Les også: YouTube-stjerner ikke overrasket over tv-fall