I dag la Schibsted frem tall for årets andre kvartal som viser at konsernet styrker marginene, til tross for varierende resultater for sine ulike virksomheter. Schibsted opplever en solid utvikling i rubrikkmarkedet, samtidig som medievirksomhetene befinner seg i litt røffere farvann.

Schibsteds norske medieflaggskip VG er inne i en tøff periode med omsetningsfall over hele linjen, både på nett og papir. Nettinntektene falt med 16 prosent til 152 millioner kroner.

Les mer: Annonseskrell i VG

Årsaken skal være at programmatiske annonsekjøp, som ifølge Delta Projects vil utgjøre 25 prosent av all displayannonsering i 2015, har ført til et mer fragmentert reklamemarked der noen av de største norske nettsiderne er taperne.

- Er Schibsted for sent ute med å rulle ut sin programmatic-satsing?

- Det spørs hvem man sammenligner med. Sammenligner med Facebook og Google kan du si at vi er sent ute, men sammenligner du med alle andre tradisjonelle medieselskaper, tror jeg vi er tidlig ute, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal til Kampanje.

- Kommet lengre i Sverige
Nå mener han konsernet er godt i gang med å ta sin andel av markedet.

- Vi har en aktiv avdeling, særlig i London, hvor vi har et komeptansesenter, så gjelder det å utvikle geobaserte løsninger. I Sverige har vi kommet lengre med det enn vi har i Norge. Vi har gode produkter i dag, men jeg tror vi fortløpende i løpet av de neste 12 til 18 månedene vil lansere forbedrede produkter.

Konserndirektør for annonse i Schibsted, Per Håkon Fasting, avviser at det er snakk om tap av flere kontrakter slik det står i kvartalsrapporten, men at det dreier som om én betydelig kontrakt.

- VG utfordres på pris og av andre aktører som mener de har like god dekning til lavere pris. VG og Schibsted posisjonerer seg nå i premiummarkedet for digital annonsering. Vi dokumenterer god og kjent kontekst for annonsene på kjente etablerte nettsteder der annonsørene vet hvor annonsene blir plassert og risiko for fraud er eliminert. Vi investerer videre i teknologi og data for ytterligere kunne levere målgrupper kundene etterspør og er villige til å betale for. Den programmatiske omsetningen er en stor del av dette bildet og vi ser en kraftig vekst på dette området i Schibsted, skriver han i en e-post til Kampanje.

VG hadde en totalomsetning på 454 millioner kroner i andre kvartal, ned 58 millioner kroner (11 prosent) fra samme kvartal i fjor.

- Må VG-ansatte forberede seg på en nedbemanning?

- Nei, det har ikke jeg noen planer om eller kommetarer til, sier Ryssdal.

Vårrengjøring på print
I tillegg til å selge forlagsvirksomheten Schibsted Forlag, har Schibsted nylig solgt seg ut av gratisavisen 20 Minutes i Frankrike og Spania, og solgt seg ned i Svenska Dagbladet. Men nå er vårrengjøringen ferdig, ifølge Ryssdal.

- Er det flere printvirksomheter dere vil ut av?

- Nei, det er det ikke.

- Kommer Schibsted til å eie like mange mediehus om fem år som dere gjør i dag?

- Jeg tror at den porteføljen vi har av mediehus vil se ganske lik ut om fem år som den gjør i dag.

Det betyr også at Schibsted-sjefen legger diskusjonen om et salg av Aftonbladet til Bonnier død.

- Jeg kan skjønne at noen ønsker å kjøpe Aftonbladet, men det er ikke til salgs. «It takes two to tango», sa Ryssdal under kvartalspresentasjonen.