Fredag morgen legger Schibsted frem sine tall for årets andre kvartal. De viser at konsernet øker brutto driftsresultat fra 711 millioner kroner i fjor til 740 millioner kroner i år. Resultat før skatt øker fra 190 til 440 millioner kroner. Det til tross for at kvartalets omsetning faller noe fra fjorårets 3,834 milliarder kroner til 3,803 milliarder kroner i samme kvartal i år.

- 2. kvartal 2015 var et godt kvartal for Schibsted. Online rubrikk-virksomheten vår økte inntektene med 16 prosent, og brutto driftsresultat økte med 32 prosent. I løpet av de siste kvartalene har vi hatt stor fremgang når det gjelder organisk vekst, strukturelle avtaler og oppkjøp av virksomheter. Vi ser at det er potensial for god verdiskapning gjennom konsolidering i eksisterende markeder, sier konsernsjef Rolv Erik Ryssdal i meldingen.

For mediehusene er ikke utviklingen like god. Schibsteds norske medieflaggskip VG er inne i en tøff periode med omsetningsfall over hele linjen, både på nett og papir. Mediehuset hadde en totalomsetning på 454 millioner kroner i andre kvartal, ned 58 millioner kroner (11 prosent) fra samme kvartal i fjor.

Nettinntektene falt med 16 prosent til 152 millioner kroner. Årsaken til det skal ifølge meldingen være et stadig mer fragmentert reklamemarked, som gjør at noen av de største nettsidene mister markedsandel. VG skal også ha mistet flere store kontrakter i første halvår. Dette er andre kvartal på rad at VGs nettinntekter faller.

På print skrumper reklameinntektene inn fra 59 til 38 millioner kroner.

Også Schibsteds abonnementsaviser får seg en smell i andre kvartal. Aftenposten, Bergens Tidende, Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad har et samlet brutto driftsresultat på 70 millioner kroner, ned 34 millioner kroner fra samme kvartal i fjor.

I disse avisene øker de digitale inntektene, inkludert annonseinntektene, som øker med seks prosent, men det demmer ikke opp for fallet i printopplaget og reklameinntekter på papir.

- I mediehusene ser vi fortsatt vekst i onlineinntekter fra de fleste av virksomhetene våre, men det raske fallet for papiravisene kombinert med hurtige endringer i det digitale markedet skaper uro for mediehusenes lønnsomhet. Våre konkurrenter er i økende grad globale plattformer og vi må fortsatt fokusere på å utvikle produktene våre raskt. Uavhengig journalistikk av høy kvalitet er, og vil forbli, grunnlaget for vår suksess, sier Rolv Erik Ryssdal.