Som Kampanje skriver i dag, begynner det nå å tegne seg et ganske klart bilde av hvordan den planlagte nedbemanningen i NRK på 300 årsverk i 2014 og 2015 vil fordele seg. Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen fikk bare 25 av de 73 kronene han ba om i lisensøkning av regjeringen, dermed måtte han iverksette sparetiltak. NRK har vedtatt at det skal være 300 færre i NRK ved utgangen av 2015 enn det var ved inngangen til 2014.

150 årsverk er nedbemannet i 2014, dermed gjenstår det for Eriksen å nedbemanne like mye i inneværende år. Av disse 150 er følgende klart:

- Distriktsdivisjonen må kutte 40 av rundt 1000 årsverk

- Arkiv & Research nedbemannes med 38 årsverk, fra 90 til 52

- Nyhetsdivisjonen jobber med å redusere bemanningen med cirka 15 årsverk

Etter det Kampanje erfarer, planlegges det å nedbemanne rundt 60 årsverk i den store Marienlystdivisjonen, som blant annet omfatter sport, underholdning og kultur. Disse 60 inkluderer de 38 som allerede er vedtatt nedbemannet i Arkiv & Research, som ligger under denne divisjonen.

- Vil følge med på nedbemanningen
Det som dermed gjenstår for kringkastingssjefen, er å legge en plan for nedbemanning av ytterligere 35 årsverk innen utgangen av året.

- Det pågår prosesser i hele NRK nå, sier leder for NRKJ, statskanalens klubb i Norsk Journalistlag (NJ), Sidsel Avlund.

Hun mener imidlertid at det ikke er nødvendig å nedbemanne så mye som Eriksen legger opp til.

- Vi får en følelse av at det ligger et ønske om handlingsrom inne i nedbemanningen som nå er planlagt. At man ønsker handlingsrom, er ikke grunnlag for å si opp folk, sier Avlund til Kampanje.

Følger med: - Vi vil følge med på at de ikke nedbemanner mer enn de må for å komme i mål med økonomien, sier NRKJ-leder Sidsel Avlund. Foto: Berit Roald/NTB scanpix

For å nå målet om 300 færre årsverk i NRK ved utgangen av 2015 enn ved inngangen til 2014, kan kringkastingssjefen nemlig være nødt til å kvitte seg med mer enn 300 medarbeidere. Målet er å nedbemanne 300 årsverk med helårseffekt. Det vil si at hvis man regner med at en medarbeider i snitt går midt i året, må man nedbemanne to medarbeidere for å oppnå helårseffekt. Hvis man i beregningene legger til grunn at medarbeiderne forsvinner midt i året, mens de i virkeligheten forsvinner tidlig i året, kan nedbemanningen dermed bli mer omfattende enn nødvendig.

- Vi vil følge med på at de ikke nedbemanner mer enn de må for å komme i mål med økonomien, sier Avlund.

- Nedbemanner for å sikre økonomien
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener den nedbemanningen det nå er lagt opp til, er nødvendig for å holde seg innenfor de økonomiske rammene.

- Vi står i et mediemarked med stadig tøffere konkurranse, vi må bli raskere til å snu oss og ha en noe større fleksibilitet. Men akkurat nå er det for å sikre de økonomiske rammene som NRK lever under, noe som er en realitet, at vi nedbemanner som vi gjør, sier Eriksen til Kampanje.

Han mener det er helt nødvendig å nedbemanne 300 årsverk på den måten som det nå legges planer for i NRK.

- Jeg har stor respekt for at det er en veldig krevende situasjon for ansatte og tillitsvalgte i NRK nå, og jeg kan love at NRK skal bruke alle ressurser vi har for å lage godt innhold. Men vi kan ikke bruke mer enn vi har. Det stilles krav til NRK om at vi skal gå med et lite overskudd, i realiteten «en sort null». Vi har ikke levert regnskap for 2014 ennå, men forhåpentligvis kommer det til å vise en sort null, sier Eriksen.

NRKJ-lederen har en klar forventning til kringkastingssjefen.

 - Vi forventer at NRK klarer denne nedbemanningen uten oppsigelser, sier Avlund.