I fjor sommer varslet Nortura at de ville endre navn og logo på Joikakakene etter mer enn 60 år i butikkhyllene.

- Ord og grafiske uttrykk som var dagligdags den gang oppleves annerledes i dag, og det er riktig avgjørelse å endre oss i takt med dette, sa merkevaredirektør i Nortura, Nina Rishovd Stavenæs, til NRK da.

Nå er resultatet klart, og det nye navnet blir Vilti. Det har blitt til i tett dialog med Sametinget og Samerådet, og samarbeidet med det samiske designbyrået Árvu, skriver Nortura i en pressemelding.

- Joikakaker har vært et kjært og ikonisk produkt for mange. Når vi nå lanserer nytt navn og design ligger det en lang prosess bak. Vi takker Sametinget og Samerådet, som har gitt viktige innspill i prosessen. Det har vært helt essensielt for oss å ha en tett dialog med dem underveis, fordi det sikrer at vi ivaretar den samiske kulturen på en god måte. Vi er derfor stolte av å kunne presentere navnet Vilti og et nytt og mer modernisert design på emballasjen, sier markedssjef Henriette Bergli Eriksen i meldingen.

Samegutten som tidligere har prydet emballasjen er fjernet, men Nortura har beholdt flere samiske elementer. Marie Louise Somby, partner i designbyrået Árvu, forteller i meldingen at de har forsøkt å unngå stereotyper.

- Vi er glade for å ha fått bidratt i designprosessen sammen med Nortura og er stolte av at vi har fått til å sette et samisk preg på et folkekjært produkt. Gjennom prosessen har vi hatt god dialog på hvordan fargebruk, språkbruk og samiske elementer kan brukes uten at det blir stereotypisk. Vi er ekstra glade for at vår idé om å bruke det samiske språket på pakningen er tatt med, samt at det er innført et element på pakningen som forteller mer om reinsdyret, sier hun.

- Árvu har vært en veldig god samarbeidspartner for oss i dette prosjektet. Vi er stolte av det vi har fått til sammen, sier Bergli Eriksen.

Vilti emballasje.jpg

Nytt design: Designbyrået Árvu står bak det nye designet til Vilti, som Joikakakene nå skal hete.