GroupM-byråene Mediacom, Mindshare og Wavemaker har siden 2015 vært en del av en fokusgruppe som har gitt innspill og tilbakemeldinger til Koblers programmatiske annonseplattform som bygger på kontekstuell annonsering uten bruk av tredjepartsdata.

Nå tar de samarbeidet ett steg videre og inngår en formell avtale om bruk av plattformen.

- Med den sterkt økende interessen for kontekstuell annonsering vi opplever fra våre norske kunder, er det naturlig for oss å velge den plattformen som er best på norsk innhold, sier Jarle Thalberg, mediedirektør i GroupM.

- Blir viktig i en cookie-løs avtale
Den nye avtalen skal ifølge partene sikre at kundene av GroupM får utnyttet mulighetene ved kontekstuell annonsering fullt ut og nå ut til leserne av de over 60 nettavisene på tvers av Aller, Schibsted, Amedia og Egmont som har et samarbeid med Kobler. 

- For GroupM er det viktig at kundene kan optimalisere sine kontekstuelle kjøp på tvers av alle nettmedier i Norge. Markedet er så fragmentert at alt annet vil være uaktuelt, sier Thalberg. 

- Hva er omfanget av avtalen?

- Det ligger ingen forpliktelser i avtalen, men dette er et marked vi mener skal vokse fremover og bli viktig i en cookie-løs verden.

Blir mindre sporbare
Tall fra Kobler viser at over halvparten av leserne av norske nettaviser ikke lenger er sporbare og mulig å nå eller måle gjennom personalisert annonsering, som følge av at både Apple og Mozilla har blokkert tredjepartsdata i sine nettlesere.

Les mer: Avdekker digital hodepine for norske annonserer - nå er over halvparten av nettbrukerne «usynlige»

- Fordi kontekstuell annonsering ikke er avhengig av identifiserte brukere for å målrette seg mot interessene deres, kan man annonsere relevant mot brukerne uansett hvilken nettleser eller enhet de bruker, sier kommersiell direktør i Kobler, Tomas Torgersen.

- Med et marked som beveger seg mot mindre sporbarhet, tvinger det seg frem et behov for å finne nye måter å løse annonsørenes kommunikasjonsbehov på. Vi tror kontekstuell annonsering vil bli svært viktig for kundene våre i 2021, sier Thalberg.