Sist uke ble det ytterligere krevende for den norske eventbransjen, og både lederen av Sponsor- og eventforeningen, Janette Haukland, og flere av sjefen i landets største eventbyråer, fortviler. Det er de nye reglene til Oslo kommune som ikke tillater mer enn én gjest og to teknikere i samme studio ved gjennomføringen av et heldigitalt arrangement, som skaper utfordringene. Det betyr i korte trekk at panelsamtaler og intervjusituasjoner med flere enn en person fysisk tilstede i studio er umulig. 

- Ta en titt på dette på nytt, så vi ikke dreper en bransje som stabler seg selv på beina igjen, sa toppsjefen i landets største eventbyrå JCP Nordic, Øystein Lasse Tynning, til Kampanje i går.

Les også: Fortvilte event-topper bønnfaller Oslo-byrådet: - Det er så urimelig at det ikke kan stemme

- Forbud mot arrangementer
Flere digitale arrangementer er nå utsatt eller avlyst som den store Zero-konferansen som skulle finne sted denne uken.

- Byrådet har bestemt at det skal være forbudt med arrangementer for å forsøke å bekjempe smittespredningen i Oslo.  For å få til det er det viktig at alle vi som bor i byen har så få sosiale kontaktflater som mulig. Derfor er det innført skjenkestopp, det er påbudt med hjemmekontor, alle virksomheter for kultur og fritid er stengt med unntak av biblioteker og den generelle aktiviteten i samfunnet skal holdes på et minimum, sier kommunikasjonssjef Hanne Giørtz i Oslo Kommune.

- Må møtes så lite som mulig
Kritikken av de strenge reglene begrunnes fra eventbransjen, begrunnes også med at det gjøres forskjell på produksjon av TV, radio, reklame og podkaster på den ene siden og heldigitale arrangementer og konferanser med intervjuer, panelsamtaler og webinarer med mer enn en person i studio. Kampanje stilte derfor helsebyråden i Oslo og kommunen spørsmålet om «hva som var den helsefaglige begrunnelsen for at det mer utfordrende for et eventbyrå å etterleve smittervernsrådene enn et reklamebyrå eller et TV-produksjonsselskap?»

- Kommunen følger definisjonen av arrangement i den nasjonale Covid-19-forskriftens §13.  Vi har en kritisk smittesituasjon i Oslo nå som går ut over svært mange mennesker. For at vi skal unngå full nedstenging er vi avhengig av at alle gjør det de kan for at vi skal møtes så lite som mulig. Det må nå alle arrangører bidra til, sier Giørtz.

I forskriften heter det i paragraf 13 at arrangementer defineres som blant annet «seminarer, konferanser, kurs og andre faglige sammenkomster, inkludert bespisning uten servering av alkohol, men ikke møter eller sammenkomster som ledd i ordinært arbeid eller undervisning på skole eller universitet».

Pågår møter
Etter det Kampanje kjenner til skal det har vært jevnlige møter mellom bransjen og deres respektive arbeidsgiverorganisasjoner som NHO og Virke med tanke på å få til en oppmykning av regelverket.  Giørtz viser også til at det gjøres endringer i forskriftsteksten, men kan ikke love noe spesielt til eventbyråene.

- Vi har fått mange gode innspill etter at forskriften ble endret, og byrådet vurderer løpende om det er behov for endringer i regelverket, sier Giørtz.

Les også: Avlyser digitale arrangementer etter nye koronaregler: - Dette er spikeren i kisten