De siste ukene har det stormet rundt havredrikk-merket Oatly i internasjonale og svenske medier, etter at det ble kjent at det amerikanske storselskapet Blackstone har kjøpt ti prosent av det svenske selskapet.

Blackstone ledes av finansmannen Stephen Schwartzman, som ifølge The Independent skal ha donert nesten fire millioner dollar for å få president Trump gjenvalgt. Ifølge The Guardian boikottes det veganske merket – som markedsfører seg som et bærekraftig og miljøvennlig alternativ – også av miljøaktivister etter beskyldninger om at Blackstone har gjort investeringer som bidrar til avskoging av regnskogen i Brasil. 

Svenske Resume skriver at flere kafeer i Sverige, Storbrittania, Tyskland og Finland deltar i boikotten, mens den kjente svenske regissøren Fredrik Gertten mener Oatly har solgt sjelen sin

- Tilbakemeldingene vi har fått etter at Blackstone kjøpte seg inn har vært blandet, slik vi forventet at de ville være. Vi elsker at fansen vår er de første til å kritisere oss, og at de holder oss ansvarlige. Det har vært med å forme oss som selskap, sier Linda Nordgren, kommunikasjonsdirektør i Oatly til Kampanje.

Nordgren mener imidlertid at mange av Oatlys «fans» kritiserer selskapet fordi de er «kritiske til det kapitalistiske systemet i seg selv», og at de hadde foretrukket av Oatly forble et lite «utfordrer-selskap».

- Vi tror at denne investeringen kan bidra som en spydspiss i den plantebaserte bevegelsen, og at den vil bidra til forandring på en global skala, sier Nordgren.

- Ønsker diskusjonen velkommen
Nordrgren svarer ikke på hvor mange negative kommentarer eller henvendelser de har fått fra forbrukere, men sier at «mange fans» har kommet til dem med spørsmål, som har ført til «økt engasjement» i kanalene deres. Resume skriver at selskapet var tvunget til å drive krisekommunikasjon på Instagram. 

- Selvfølgelig er de kritiske stemmene oftest de høyeste, men det er viktig at alle stemmer blir hørt. Og nå ser vi at mer nyanserte diskusjoner beginner å finne sted i de fleste markedene våre. Det har alltid vært viktig for oss å delta i samtaler med fansene våre, for å skape en gjensidig forståelse. Dette har vært en viktig mulighet for oss der vi har fått være en aktiv lytter, og delta i en uvurderlig utveksling, sier Nordgren til Kampanje. 

- Gjør dere noen form for PR-arbeid for å imøtekomme kritikken, utenom på Instagram? 

- Vi ønsker diskusjonen velkommen, ettersom det retter oppmerksomhet mot, og skaper bevissthet rundt trengselen etter grønne investeringer. Så ja, vi har delt en Instagram-post, og vi har noe informasjon på nettsidene våre. Utenom dette er det «business as usual», mens vi fortsetter vårt «post Milk Generation»-oppdrag, og vi har akkurat blitt bedre finansiert, sier Nordgren. 

Ikke redde for å miste kunder
I sommer investerte også den tidligere talkshow-stjernen Oprah Winfrey, rapperen Jay Z og skuespilleren Natalie Portman i selskapet, ifølge The Guardian

Salget av Oatly har mangedoblet seg de sisteårene, både her til lands og på verdensbasis. Ifølge e24 registerte selskapet seg i Norge i april 2017, og solgte for 4,7 millioner kroner det første året. I 2018 mer enn tredoblet de salget til 20,8 millioner kroner. 

- I 2020 tror vi veksten vil bli enda sterkere ettersom vi planlegger flere nye lanseringer og økt markedsføring, sa Oatly sin Norden-sjef Jonas Persson Follin til e24 i fjor. 

Nordgren avviser at Oatly nå er redde for å miste kjøpere.

Hun sier at de har fokus på det større bildet - «å skape et skift til mer plantebasert matsystem og et mer bærekraftig selskap».

- Så lenge våre forbrukere og våre kunder fortsetter å bruke plantebaserte alternativer, er vi glade. Og vi håper alle vil streve etter en mer bærekraftig verden, på en hver måte vi kan, sier Nordgren. 

Les også: TV 2 måtte slette Moria-innlegg etter over tusen kommentarer og hets: - Riktig å legge ut saken