Kommunikasjonsrådgiver Morten Woldsdal bistod Norwegian da selskapet gikk på børs i 2003 og satt i juryen da SAS ble tildelt prisen som Åres markedsfører i 2013. Nå tror han den pågående krisen får store konsekvenser for flyselskapenes merkevarer - dersom de overlever.
- Det er helt klart at dette vil få konsekvenser, og én av de største over tid vil være at privatreiser vil bli enda viktigere enn de har vært på svært lenge. Jeg tror det blir færre forretningsreiser, spesielt innenlands, fordi vi blir vant til å bruke digitale møteløsninger. Rent merkevaremessig tror jeg begge i mye større grad må posisjonere seg annerledes fremover, sier Woldsdal til Kampanje.
Han har lang fartstid i PR-bransjen og er i dag partner i kommunikasjonsbyrået Leidar. Før det har han vært kommunikasjonsdirektør i Statoil og økonomijournalist i Dagens Næringsliv og Aftenposten.
- Tåler ikke bilder av stappfulle fly
I dag gikk SAS ut med den tunge nyheten om at de må nedbemanne med 5000 ansatte, som er nesten halvparten av alle selskapets faste ansatte. Kuttet rammer også salgs- og markedsavdelingen.
- Prosessen starter nå, og vil omfatte alle deler av konsernet, sier pressesjef John Eckhoff til Kampanje.
Selv når reiserestriksjonene etter hvert forsvinner, vil flyselskapene møte en generell skepsis blant befolkningen, tror Morten Woldsdal.
- Til tross for at vi alle vil ha et dramatisk behov for å reise igjen når alle restriksjoner løses opp, vil både du og jeg og andre være skeptiske i lang tid. Det havnet både om redselen for å bli smittet på flyplasser, men også om redselen for å bli smittet der vi vil reise. I Norge føler vi oss rimelig trygge på situasjonen og stoler på at myndighetene vil oss vel, men i andre land vil man nok være skeptiske til å legge vårt liv i andres hender over lang tid, sier han.
- Etter hvert som det blir mer trafikk igjen er det utrolig viktig at begge to klarer å bygge opp en troverdig merkevare i henhold til at man tar smittevern 100 prosent alvorlig i alle ledd. Da tåler vi ikke sånne bilder av fullstendig fullstappede fly som vi har sett. Det river under all tillit, sier han og viser til mediesakene om fulle innenlandsfly de siste ukene.
Tror Norwegian vil ha fordelen
PR-rådgiveren er heller ikke sikker på om SAS-slagordet «We Are Travellers» vil stå seg godt etter krisen.
- Det er lenge til noen identifiserer seg med å være «travellers» igjen etter dette. De kan hende de vil vurdere å endre på det, i alle fall i en periode, for vi vil få et helt annet reisemønster i lang tid fremover, det er det ingen tvil om.
Dersom begge selskaper overlever krisen, tror Woldsdal at Norwegian vil sitte med merkevarefordelen.
- Det er i så fall et helt nytt Norwegian som kommer ut på andre siden. Det er i stor grad Jacob Schrams fortjeneste som konsernsjef, og jeg tror ikke noen er i tvil om at han gjør alt som står i hans makt for å hjelpe selskapet. Han er veldig synlig og ti stede, og veldig tydelig. Han er empatisk, samtidig som han er fast i klypa. Det kan bli en utfordring for SAS etter krisen, fordi du plutselig har et revitalisert Norwegian med en konsernsjef som nærmest vil ha heltestatus i Norge, mens SAS ikke har en synlig frontfigur i Norge.
- Ikke et merkevarespørsmål
Professor Lars Erling Olsen ved Institutt for markedsføring på Handelshøyskolen BI tror på sin side at verken SAS eller Norwegian har merkevarene sine høyt oppe på agendaen i denne tiden.
- Dette er ikke et merkevarespørsmål, men mer et spørsmål om bedriftsoverlevelse, sier han og fortsetter:
- Krisen er ikke selvpåført og de har begge masse kunder som står klare til å reise igjen én gang i fremtiden. Merkevaren til SAS og Norwegian er satt på pauseknappen. De er ikke aktuelle i folks hoder. I en del andre bransjer har man et problem ved at andre aktører kan bli viktigere i folks liv i en krise, men i flybransjen er det ikke noen alternativer. Hele industrien er satt på pause, sier han.
Kommentér