Forrige uke lanserte Plan International Norge en ny reklamefilm der de hevder at verden er designet for menn.

- Når kvinners symptomer på hjerteinfarkt kalles «unormale» og er vanskelige å gjenkjenne, fordi «normalen» er gjennomsnittsmannen, da har vi et systemproblem, sier regissør Marie Kristiansen om filmen.

Det er reklamebyrået Pol og produksjonsselskapet Einarfilm som har laget filmen. 

- Vi håper ingen forholder seg likegyldige til denne filmen. Målet er å skape en ny bevissthet rundt de strukturelle utfordringene som gjør at jenter alltid kommer i andre rekke. Være seg forskning på kvinnehelse og medisiner i vestlige land - eller det at du som jente er en økonomisk byrde, og behandles som en vare, andre steder i verden, sier kreatørene Snorre Martinsen og Maja Folgerø i Pol.

Mener Plan diskriminerer gutter
Filmen har i skrivende stund generert 243.000 visninger, 1600 reaksjoner og 668 delinger. Kommentarfeltet har gått varmt og blant de over 200 kommentarene er det flere menn, og noen kvinner, som lar seg provosere av budskapet.

«Ok – enda en «woke» hjelpeorganisasjon som er mer opptatt av kjønn enn å faktisk fungere. Greit å ha i bakhodet neste gang dere tigger om penger», skriver én i kommentarfeltet.

«Her slår man et slag for misandri, ja», skriver en annen.

«Så med andre ord diskriminerer dere gutter i nød. I stedet for å gi lik hjelp uansett kjønn...» skriver en tredje, som hekter på hashtaggen #likestilling.

Se filmen her (saken fortsetter):

- Litt forstemmende
Generalsekretær Kari Helene Partapuoli i Plan International Norge er slett ikke overrasket over at noen lar seg provosere av budskapet. Hun forteller at de har erfaring med at det er «mye krutt» i å løfte frem jenters situasjon i de landene de jobber i.

- Så vi kan ikke si at vi er overrasket over at det blir et livlig kommentarfelt. Det er litt forstemmende at det i Norge i dag fortsatt er et tema som provoserer, men vi vil gjerne ta denne debatten og det er derfor vi gjør det, sier Partapuoli.

- Vi må tørre å sette flombelysning på dette og vi må snakke om likheter og skjevheter. De skjevhetene vi viser frem i filmen er reelle, men vi bruker virkemidler som gjør at folk skal stoppe opp.

- Er dette et bevisst forsøk på å lokke frem disse reaksjonene?

- Ja, eller for å få mulighet til å ta samtalene.

Markedssjef i Plan International Norge, Kristine Polmar, forklarer kampanjen slik:

- Plan vil gi alle barn like muligheter. Men der barn ikke har det bra, har jenter
det verst. Derfor setter Plan jenter først. Å sette jenter først betyr for Plans del at jentene for eksempel får lik tilgang til skole - en trygg skole, og at de blir der i stedet for å giftes bort. Men med dagens utvikling, kan det ta opp til 200 år før vi oppnår likestilling i verden. Og det er et stykke å gå her hjemme og.

Spres internasjonalt
Selv om filmen er norsk, er den produsert med engelsk tale. Nå sprer den seg også til et internasjonalt publikum gjennom nettsteder som Mashable.

- Skal filmen brukes internasjonalt?

- Det kan den. Den er i hovedsak rettet mot det norske markedet, men vi mener at likestilling er et globalt ansvar, selv om situasjonen og problemstillingene er forskjellige i ulike land. Verdenssamfunnet har satt som mål å oppnå likestilling innen 2030, og det er et arbeid Plan er med på, både i Norge og internasjonalt, sier Partapuoli.