Mandag morgen kunne Kampanje fortelle at Vys omdømme stuper etter navneendringen fra NSB. Det viser merkevareundersøkelsen til analysebyrået Yougov. Dette skal være det største fallet analysebyrået har sett for et selskaps omdømme som følge av en navneendring.
- Gjennom de 12 årene i BrandIndex har vi ikke sett maken til dropp som følge av dette. Vi tenker at dette er tidenes omdømmefall basert på et navneskifte. Vy har engasjert den menige nordmann, og det i negativ retning, fortalte analysesjef i Yougov, Per Ståle Ekrol, til Kampanje.
Les også: Brukte 280 millioner på ny profil – nå kræsjer Vy på omdømmemåling
- Kunne vært en parodi
Førsteamanuensis ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap i Universitetet i Bergen, Thor Øivind Jensen, mener bestemt at NSB-navnet var en ressurs som Vy burde ha tatt bedre vare på.
- Den popularitetssvikten de har nå, har de veldig tydelig bedt om selv. Noe av det er alminnelige tabber, men mye av det skyldes en trend de er en del av, der de som andre store enheter i stat og næringsliv bytter navn til noe vagt og ugjenkjennelig. Det er nokså upopulært hos folk som har oppfattet NSB som en solid statsetat med lange tradisjoner.
- Men hvor mye av denne misnøyen handler om jernbanereformen og hvor mye tror du kan knyttes direkte til Vy og prosessen de har hatt rundt navneskiftet?
- Det er samvirkende faktorer, og når det gjelder navnet, så har ikke de fleste av oss veldig lang hukommelse. Om noen år har vi vent oss til det. Men her kobles navnet opp mot mange andre irritasjonsfaktorer, så mitt tips er at det vil ta lang tid å komme opp på gamle høyder, hvis de noen gang kommer dit, sier Jensen.
- Selve navnet Vy kunne ha vært en parodi. Det er ikke engang tillatt som merkenavn, det må ha minst tre bokstaver, derfor går de under navnet Vy-gruppen. Så var det jo noe med hele prosessen, som ikke var forankret hos folk.
Tror det vil påvirke driften
- Tror du dette får noen innvirkning på driften til Vy?
- Ja, dessverre. De er ikke lenger i en monopol-situasjon. Nå har vi Go Ahead fra England, som ikke har noe godt rykte, Vy, som ikke har et godt rykte, og et svensk selskap. Etter hvert vil folk trekke på skuldrene og spørre seg hvorfor de skal velge det ene eller det andre.
Det kan bli et problem når Vy skal tilby andre tjenester enn togtjenester, tror han.
- Jernbane er en syntetisk konkurranse arrangert av det offentlige, og har ingen reell konkurranse fra kundens side. Folk skifter ikke reisemål fordi de må kjøre Vy. Men på bussrutene vil det kunne oppstå situasjoner med valgfrihet og da kan man gå fra en situasjon hvor man ville ha valgt gamle NSB til at man velger bort Vy,
- Vært problemer hele veien
Sosiolog og dosent ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, blir ikke overrasket over det undersøkelsen viser. Han mener at navneendringen til Vy har vært en fiasko fra begynnelse til slutt.
- De har jo endret navn på en av Norges eldste logoer og navn. Vy har ikke et navneproblem, de har et problem med kjerneproduktet, og det har de hatt i mange år, sier han til Kampanje.
Blindheim peker på at NSB-merkevaren lenge har hatt et dårlig omdømme.
- Det har vært problemer hele veien. Da er det ikke rart at folk stiller spørsmålstegn ved om man skal bruke millioner på å endre navn, eller om man skal bruke det på å forbedre produktet sitt, sier han.
Skylder på negative medieoppslag
At Vys omdømme faller markant, var ingen overraskelse for togselskapet selv, da Kampanje tok kontakt. De har egne undersøkelser som tegner det samme bildet. Vy forklarer omdømmetapet med at det har vært mye negativ medieoppmerksomhet rundt navneskiftet.
- Med så mye negativ medieoppmerksomhet rundt navneskiftet og organiseringen og konkurranseutsettingen av norsk jernbane, er det naturlig at det smitter over på folks inntrykk av selskapet. Vi har nok også blitt symbolet på hele jernbanereformen i denne saken, og motstand mot endring ligger i folks natur, sier Elin Myrmel-Johansen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Vy.
Trond Blindheim er enig i at de negative presseoppslagene har hatt mye å si, men han peker samtidig på at en del av diskusjonen har gått på Vys operasjon, og ikke selve navneendringen.
- Vi ser de taper store anbudskonkurranser, og tiden vil vise om de beholder Bergensbanen. Det virker ikke som navneendringen har ført til noe bedre, snarere tvert i mot.
Kommentér