Meierigiganten Tine legger frem sine tall for 2017 og de viser at driftsresultatet faller med 179 millioner kroner.  Årsaken er blant annet svakere salgsutvikling for norsk meieri- og iskremvirksomhet.

Salgsinntektene for Tine-gruppen i fjerde kvartal var 5,78 milliarder kroner, men det var ikke bedre enn en vekst på 1,4 prosent sammenlignet med fjerde kvartal 2016. For året endte salgsinntektene på 22,09 milliarder og det var ikke bedre enn en økning på 0,2 prosent.

- Vi ikke fornøyd med utviklingen. Vi forsetter å gjennomføre forbedringer i alle deler av verdikjeden. Det er også avgjørende at Tine styrker forbrukerdialogen og blir flinkere til å respondere raskere på forbrukertrender, sier konsernsjef Hanne Refsholt i en melding. 

Salget står dermed ikke i stil med prisene Tine har hentet hjem den siste tiden. Nylig vant Tine både TV 2s reklamekåring Gullfisken og kinoreklamekåringen Gullfilmen. 

Les også: Dobbelt opp for Tine og Try - vinner ny reklamepris

Les også: Tine og Try til topps i Gullfisken: - Håper vi har skapt en klassiker

For å styrke konkurransekraften sier Tine i en melding onsdag morgen at meierigiganten skal redusere kostnadene med 450 millioner kroner innen starten på 2019.

Forbedringsprogrammet omfatter tiltak i alle selskapets virksomhetsområder. Tiltakene, hvor mange er iverksatt allerede, vil bestå av strukturvurderinger, pågående endringsprosjekter, reduserte konsulentkostnader og nedbemanning. 

Totalt sett hadde meierikategorien en svak positiv utvikling i verdi i 2017 sammenlignet med 2016. Men utviklingen på volumsiden var negativ. Salget av søtmelk går fortsatt nedover, hvilket blant annet skyldes at enkelte varianter av Tinemelk ikke lenger tilbys av alle kjedene.

Salg av ost har falt både i verdi og volum etter god vekst i flere år.  

- Men det gleder oss samtidig at en nylansering som Østavind har slått an hos forbruker, sier Refsholt.