Artikkelen blir oppdatert.

Onsdag skrev Kampanje at det brennhete sponsormarkedet i Norge fortsatt ventes å vokse ytterligere, og at det i år vil nærme seg nærmere fem milliarder kroner, hvilket betyr sponsing befester posisjonen som nest største reklamekanal.

Onsdag kveld feiret landets pengesterke sponsorer og attraktive sponsorobjekter seg selv med fest og prisdryss på Sponsor- og Eventprisen i Speilsalen på Grand Hotel i hovedstaden.

Alpinlandslaget og Norges Skiforbund ble kåret til «Årets Sponsorobjekt» for sine engasjerte profiler og sin målrettede sponsorstrategi. Prisen «Årets Sponsorkampanje» gikk til Telenor sammen med Aksel Lund Svindal og NSF Alpint for Aksels Gullmedalje (les komplette jurybegrunnelser nederst i saken).

Aftenposten er vinneren i kategorien «Årets Bransjepris» for sin satsing på eventer som publiseringsplattform – fra helside til hel scene.

Les også: DNB med «takeover» på sponsorfest – nominert i sju av ti kategorier

Les også: Sponsorveksten fortsetter – nærmer seg fem milliarder kroner

Telenor ble, i tillegg til å vinne «Årets Sponsorkampanje», vinner av «Årets Idrettssponsor» basert på hele sin portefølje av idrettsponsorater.

Prisen «Årets Perle» gikk til Ikea, Røde Kors TV-aksjonen og Pol for 25 m2 Syria – oppbyggingen av en 25 kvadratmeters krigsherjet leilighet i forbindelse med NRK TV-aksjonen.

Statoil gikk til topps i kategorien «Årets Kultursponsor» for sin musikalske talentsatsning gjennom Morgendagens Helter.

Prisen «Årets Eksterne Event» gikk til NHO og Gyro for NHO Årskonferansen, med tema det nye arbeidslivet.  I kategorien «Årets Interne Event vant PwC og Fieldwork – for PwC Ledetråden med kreativ bruk av internkommunikasjon.

DNB vant, som i fjor, to priser. Den ene, «Årets Samfunnsengasjement, for økonomilæring i barneskolen gjennom DNB Lærepenger sammen med Røde Kors og Trigger. Med 6. Sans som eventpartner vant DNB sin andre pris for gründer- og investornettverket DNB NXT i kategorien «Årets Innovasjon.

Tallknuser fikk hederspris
Sponsor- og Eventforeningens Hederspris 2017 ble i kveld tildelt Vegard Arntsen, daglig leder i analyse- og rådgivningsselskapet Sponsor Insight.

- Dette er en person som gjennom sine faglige funderte vurderinger både innad i bransjen og i media er med å på bygge innsikt og forståelse for faget sponsing, sier styreleder Gunnar Glavin Nybø i Sponsor- og Eventforeningen.

I fjor gikk prisen til Moods of Norway ved Simen Staalnacke og Peder Børresen. I 2015 mottok Birken og Birkebeinerarrangementene Hedersprisen. Nå er det Vegard Arntsen som beæres med hedersprisen – en pris som deles ut av styret i Sponsor- og Eventforeningen.

Sponsor- og Eventprisen ble delt ut i ti kategorier. Her er alle jurybegrunnelser:

Prisen «Årets Idrettsponsor» gikk Telenor. Dette sier juryen:

«Årets Idrettssponsor er gode til å kommunisere egne visjoner, og merkevare, via svært god fit med sine sponsorobjekter. Godt gjennomtenkte og innovative samarbeid er med på teste og sprenge grenser, slik at sponsoren selv, og dere samarbeidspartnere, hele tiden er i utvikling og når sine mål. Breddeaktiviteter innenfor både alpint og fotball er med på å øke rekrutteringen til idrettene. Nye satsninger innenfor blant annet E-sport understreker selskapets visjon om å stadig være i utvikling og nå ut til nye målgrupper. Fra bredde til topp, 365 dager i året, er fokuset på fart, innovasjon og sikkerhet. Det er med glede juryen gratulerer Telenor som «Årets Idrettssponsor».

Statoil vant kategorien «Årets Kultursponsor». Juryen grunngir dette slik:

«Årets Kultursponsor har vist imponerende evne til både innovasjon, aktivering og nytekning for å knytte sine kultursponsorater tett mot selskapets helhetlige sponsorstrategi. Partnerskap med kulturaktører som Stavanger Symfoniorkester, TrondheimSolistene, Festspillene i Bergen og Festspillene i Nord-Norge er med på å gi sponsorprogrammet tyngde og attraktivitet hos målgruppen. Sammen skaper sponsoren og deres samarbeidspartnere arenaer for unge musikere og får dem til å blomstre. Musikkstipend og mentorprogram er med på å styrke prosjektet ytterligere. Programmet har gjort denne sponsoren til en sentral aktør innen norsk kultursponsing, og for klassisk musikk spesielt. Det er med glede juryen gratulerer Statoil med deres talentsatsning Morgensdagens Helter som «Årets Kultursponsor». 

DNB, Røde Kors og Trigger vant kategorien «Årets Samfunnsengasjement» for Lærepenger. Her sier juryen:

«Årets Samfunnsengasjement retter fokus mot et alvorlig samfunnsproblem samtidig som de aktivt går inn for å løse det. I et gratis og digitalt undervisningsprogram for elever i 5.-7.klasse deler sponsoren av sin kjernekompetanse. Ønsket er å gi barn en grunneleggene forståelse av penger, inntekt og forbruk, og egne økonomiske rettigheter. Med prosjektet viser sponsoren og dens samarbeidspartnere at de heller ikke er redd for å være en aktør som utfordrer politiske standpunkt. De har åpnet for dialog i håp om at læreplanene endres og privatøkonomi får en større plass i grunnskolen. I mellomtiden bruker de event som kommunikasjonskanal, og de har i løpet av 2016 nådd ut til hele 25 000 skolebarn i Norge. Det er med glede juryen gratulerer DNB, Røde Kors og Trigger med DNB Lærepenger som «Årets Samfunnsengasjement».

Alpinlandslaget og Norges Skiforbund gikk sammen til topps i kategorien «Årets Sponsorobjekt». Juryen sier følgende:

«Årets Sponsorobjekt kan skilte med fartsfylt konkurranse, spenning og attraktivitet både i Norge og internasjonalt. Med å bidra aktivt i både planlegging og gjennomføring er dette et objekt som bryr seg om sine sponsorer, og som gladelig tar del i nye sponsorkampanjer. Åpne, folkelige og populære profiler som hevder seg i verdenstoppen er med på å øke objektets attraktivitet. Dette, kombinert med en langsiktig og målrettet strategi, har gjort at objektet har vokst fra 4 sponsorer i 2012 til 25 sponsorer i 2016. Sterke profiler som tar eierskap til sponsorene sine kampanjer, er godt likt av befolkningen og en sterk lagånd gjør at Alpinlandslaget suser inn som «Årets Sponsorobjekt».

Juryen begrunner «Årets Eksterne Event», NHO og Gyro for NHOs Årskonferanse, slik:

«Med base i event setter Årets Eksterne Event et svært viktig tema på dagsordenen. Oppdragsgiver har i sammen med eventselskapet lykkes i å utvikle en dynamisk eventstrategi som gjør at de klarer å fornye seg år etter år. Under fjorårets event ble det, med utgangspunkt i temaet "Det nye arbeidslivet", fokusert på å skape unike øyeblikk som også ville gi trykk i sosiale medier. Eventet var lagt opp på en slik måte at man får lyst til å følge med, og det skapte engasjement blant politikere, medier og målgruppen. De utenfor målgruppen ble også revet med i praten og til årets event var det stor rift om plassene. Denne aktøren setter en standard både i sin egen sektor - og som eventarrangør - med kreativt innhold av svært høy kvalitet. Juryen gratulerer NHO og Gyro med NHO Årskonferansen som «Årets Eksterne Event».

Prisen for «Årets Interne Event» ble vunnet av PwC og Fieldwork for PwC Ledetråden. Her skriver juryen:

«Årets interne event styrket den interne stoltheten blant de ansatte, tok internkommunikasjonen til et helt nytt nivå og engasjerte de ansatte til å bidra med egne innspill. Tydelig fokus på visjon og verdier, og en strategisk plan har ført til gode målbare resultater og entusiasme. Hele 95% av de ansatte i bedriften ønsker å gjøre dette interneventet til en tradisjon. Uten at mange av de selv visste det, bidro de med innhold og underholdning til eventet - kun ved å kommunisere på bedriftens intranett. Intranettet «SPARK» gikk fort fra en gnist til en flamme, og på de to og halvt årene internkampanjen strakk seg, økte gjennomsnittlige brukere fra ca.80-100 daglige brukere, til i snitt 800 brukere daglig. Juryen roser PwC Ledetråden for kreativ bruk av internkommunikasjon i forkant, og gratulerer PwC og Fieldwork som vinner av «Årets Interne Event».   

I kategorien «Årets Sponsorkampanje» vant Telenor sammen med Aksel Lund Svindal og NSF Alpint. Juryen sier følgende om vinneren:

«Årets Sponsorkampanje har med svært god fit mellom objekt og sponsor vist seg å være god som gull. Kampanjen er et kreativt samarbeid hvor sponsor med god symbolikk kommuniserer sine verdier - hurtighet, hardt arbeid og sikkerhet - til mottakerne. Kampanjen scoret gjennomgående høyt i målinger, og økte både kjennskap og inntrykk for alle parter involvert. Merverdi ble det også i form av et eget fond som skal bidra til trygg idrettsglede. Et vinn-vinn samarbeid for både sponsor, objekt og publikum hvor alle bokstavelig talt får en del av gullmedaljen. Juryen gratulerer Telenor, Aksel Lund Svindal og Norges Skiforbund Alpint for «Årets Sponsorkampanje» med Aksels Gullmedalje».

Les også: Over 500 000 har sett Svindal smelte sitt første VM-gull 

«Årets Innovasjon» ble vunnet av DNB og 6. Sans for DNB NXT. Juryen skriver dette om vinneren:

«Kreativ bruk av eksisterende nettverk gir fordeler for alle parter involvert. Bruker man i tillegg et svært godt event som kommunikasjonskanal for å engasjere målgruppen oppnår man suksess på lik linje med Årets Innovasjon. Et digitalt, og brukervennlig nettverk hvor gründere og investorer kan dele kunnskap, skape nettverk og få inspirasjon gir merverdi både til fasilitator og brukere. Skaperne bak ideen øker sin attraktivitet blant målgruppen ved å gi av sin kunnskap, og utvider selv sine egne nettverk i prosessen. Synlighet skapes med kreativ bruk av event hvor selve innovasjonen står sentralt som en rød tråd igjennom hele arrangementet. 78 % oppgir at de ble mer interessert i DNB som bank for gründere og investorer som følge av eventet. Det er med glede juryen gratulerer 6.sans og DNB som vinnere av «Årets Innovasjon» for DNB NXT.

Prisen «Årets Perle» gikkIKEA, Røde Kors TV-aksjonen og POL for 25 m2 Syria. Juryens begrunnelse:

«Årets Perle involverer og informerer om et viktig, og dagsaktuelt tema med sterke møter. Budskapet og viktigheten av det forsterkes ytterligere ved at de ved valgt arena også kommer i kontakt med mange barn. Kontraster mellom trygghet og fred, kaos og krig kommer sterkt frem og engasjerer målgruppen. Aldri før har rekrutteringen av bøssebærere gått raskere. TV-aksjonen Røde Kors, IKEA og POL reklamebyrås enkle, men dristige, ide om å bygge opp en krigsherjet leilighet fra Syria på samme måte som IKEAS andre utstillingsleiligheter er enkel, men samtidig utfordrende fordi man leker med det etablerte. Dette er noe juryen vil se mer av og det er med glede de gratulerer 25m2 Syria som Årets Perle.»

«Årets Bransjepris» ble vunnet av Aftenposten, for sin satsning på event gjennom Aftenposten Event. I denne kategorien hadde juryen nominert fem kandidater og Sponsor- og Eventforeningens medlemmer stemte så frem vinneren. Her er vinnerbegrunnelsen:

«I en krevende tid for mediebransjen har dette mediehuset jobbet strategisk for å lansere nye produkter. De har endret strategi og lansert event som en ny publiseringsplattform for sin journalistikk. I løpet av 2016 genererte de merinntekter, samt skapte nye flater for sine annonsører via en rekke events som blant annet egen matfestival, Nordiske Seriedager og sin egen klimakonferanse. Ved å flytte det redaksjonelle stoffet ut på scenen under de ulike arrangementene tiltrekker de seg nye målgrupper, styrker merkevaren, og skaper en intern stolthet blant journalistene som får mulighet til å gi av sin kunnskap over flere flater. Ved å bruke event som kommunikasjonskanal har vinneren av årets bransjepris vist seg som en innovativ, åpen og engasjerende aktør. Det er en samlet bransje som har latt seg begeistre og imponere og dermed har utropt Aftenposten – for Aftenposten Event som vinneren av Årets Bransjepris.»

Følgende satt i juryen; juryleder Camilla Forberg, divisjonsdirektør Merkevare i DNB, Rune Bjerke, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Petter Svendsen, sponsorsjef i Telenor, Jens Nesse, nylig avtroppet administrerende direktør i Playroom Event, Emilie Nordskar, kommunikasjonssjef for Holmenkollen Skifestival, Lena Hansen, seniorkonsulent sponsing i Statoil, Camilla Bredesen, kunderådgiver i Gyro, og Øistein Mjærum, kommunikasjons- og markedsdirektør i Røde Kors.