Forbrukertilsynet mottar i snitt 800 tips i året fra publikum om mulige brudd på markedsføringsloven. Den siste tiden har de fått inn flere klager og spørsmål om Mads Hansen, etter at han har lagt ut flere innlegg på sin Instagram der han promoterer sin nye bok, «Min instastory» - uten å merke innleggene. Det forteller juridisk direktør i Forbrukertilsynet, Frode Elton Haug, til Kampanje. 

- Det er mange som tror at det er et absolutt krav at reklame skal merkes, men det er ikke det loven sier. Det er en litt utbredt misforståelse, sier Elton Haug.

- Det loven sier, er at hvis et innlegg er lagt ut som markedsføring eller reklame, så skal det være tydelig. Hvis det er tydelig for forbrukeren uten spesifikk merking, så er det ikke et brudd, forklarer han videre.

Han sier likevel at Forbrukertilsynet oppfordrer til tydelig merking.

- Det kan være tvil rundt hva slags type innlegg det er, så vi anbefaler at man merker innleggene.

Les også: NRK-programleder langer ut mot «feig» influencer-bransje:  - Fikk døra rett i trynet

Tok kontakt med Forbrukertilsynet
Mads Hansen sier til Kampanje at han «selvsagt» visste at det ikke var nødvendig å markere innlegg som åpenbart er annonser. 

- I motsetning til mange influencere, så gjør jeg research på jobben jeg driver med. Jeg tok kontakt med Forbrukertilsynet, og snakket med en jurist hos dem, som klargjorde det for meg, sier Mads Hansen til Kampanje. 

- De som har klaget på meg, kan heller ta en kikk på influencerne som ikke merker reklamen sin skikkelig, og klage inn dem, legger han til. 

- Overraskende og uproft
- Kan det hende at noen av influencerne du kritiserer har «gått i fella» - og tenkt at det er åpenbart at det de legger ut er reklame? 

- Nei, når de først merker reklamen, da skjønner de jo at den skal merkes. Merkingen skal være blikkfanget i innlegget, det skal være det første du ser. Da holder det ikke å skrive det i liten skrift, bak brukernavnet helt øverst i hjørnet. Jeg synes det er overaskende og uproft når influencere som tjener millioner ikke gjør dette skikkelig. Det er jo jobben deres, sier Hansen. 

Han mener det er et «minimumskrav» av influencere merker reklame- og annonse-innlegg skikkelig. 

- Jeg er overasket over at de ikke kontakter Forbrukertilsynet selv. Det er jobben deres. Det blir som en trafikklærer som ikke kan trafikkreglene, sier Hansen. 

Les også: Her er Mads Hansens «influencerbørs» - tre bloggere kjemper om verstingtittel