- Nå begynner vi å se avkastningen av den strategien vi valgte i 2010, sier Andreas Wabø, administrerende direktør i Geelmuyden Kiese i Norge til Kampanje.

2014 ble et godt år for PR-rådgiverne i den norske delen av Geelmuyden.Kiese (GK). Under toppsjef Andreas Wabø har byrået vokst år for år og nærmer seg nå 90 millioner kroner i byråinntekt. Veksten i 2014 endte på nesten 22 prosent og dermed vokser GK mer enn både konkurrenter i PR-bransjen og reklamemarkedet.

Tidligere i år la First House frem sine tall for 2014 og de viste at selskapet økte byråinntekten med fem prosent til nær 84 millioner kroner.

Les også: First House tjente godt i stormfullt år

Dermed kan GK komme til å ta over tronen som Norges største PR-byrå ettersom Gambit også har lagt bak seg et krevende 2014.

Les også: Tøffe kutt i Gambit

- Jeg er ikke så opptatt av om vi er størst, det er mye viktigere å være best enn størst, sier Andreas Wabø. 

Gambit hadde i 2013 en byråinntekt på 115 millioner kroner, og har enda ikke lagt frem tall for fjoråret. Den nye Gambit-sjefen, Gaute Engbakk, ønsker ikke å si noe om tallene for 2014 enda.

- Men det jeg kan si, er at det har vært en positiv utvikling siste måneder, både tallmessig og med nye kunder som vi har fått inn. Vi har akkurat lagt planer for rekruttering i 2015 og vil ansette rundt 15 nye medarbeidere i løpet av året. Blant annet vil vi starte søk etter en ny direktør for det vi kaller «converged» altså en som kan være strategisk leder for integrerte kampanjer, innhold og kreativitet, sier Gaute Engbakk, administrerende direktør i Gambit, til Kampanje.

Vokser på reklame
Andreas Wabø sier han er godt fornøyd med veksten ettersom byrået har tatt store investeringer og gjennomførte flytting fra Oslo Sentrum til Solli Plass i fjor. Selskapet har også investert i mennesker og særlig på kreativ side. Siden 1. januar 2014 har GK Norge hentet inn 29 nye medarbeidere, hvorav ti er kreatører og byrået har etter hvert begynt å melde seg på i kampen om reklamekundene.

Les også: GK snapper reklameoppdrag

- Hovedargumentasjonen fra kundene som velger oss nå er at de får et bedre samspill mellom kommunikasjonsaktivitetene og bedre effekt ut av hver investerte kommunikasjonskrone. GK vant OSLs reklamekonto i desember 2014, som indikerer at vår satsning har vært riktig, sier Wabø.

- Hvor ser du dine største konkurrenter i dag, blant reklamebyråene eller PR-byråene?

- De største konkurrentene våre i dag er fullservicebyråene både i PR- og reklamebransjen. Vi har brukt fem år på å bygge stein på stein på det vi internt kaller nye GK og jeg ser nå at flere andre kommer etter. Det er en naturlig utvikling. Om noen få år kommer hele kommunikasjonsbransjen til å se veldig anderledes ut og skillene mellom PR og reklamebyråer kommer til å være mye mindre enn i dag. Hvis man vil hevde seg i elitedivisjonen må man, som Northug, beherske både sprint og langdistanse like godt, sier Andreas Wabø.

I morgentimene mandag legger også Norges største kommunikasjonsselskap, reklamebyrået Try frem tall for fjoråret og de viser at GK også vokser raskere enn Try som økte byråinntekten med 7,5 prosent til 176,5 millioner kroner.

Les også: - Konkurransen fra PR-bransjen minimal

River siloene
GKs-sjefen sier den langsiktige planen byrået har fulgt siden 2010, har handlet om å gå fra å være et PR-byrå til å bli et fullservice kommunikasjonsbyrå.

Wabø mener at hele kommunikasjonsbransjen er midt i et paradigmeskifte, hvor de unaturlige kanalskillene i byråene viskes ut.

- Vi har vært opptatt av å arbeide kanaluavhengig internt også, så i GK er det ingen avdelinger eller ledere med budsjettansvar for de ulike kanalene. Siloer fører bare til hegning og dårlig samarbeid som ikke er til det beste for kundene, sier Wabø.  

Wabø trekker frem flere faktorer som har påvirket resultatet:

- Først og fremst skyldes det mye hardt arbeid og flinke folk. GK er et nøkternt byrå - det er ingen høy sigarføring. Vi har også et stabilt og langsiktig eierskap med åtte partnere som er villige til å investere tilbake i selskapet. Det gir en forutsigbar drift, sier Wabø.

- Hva er målet på byråinntekt i 2015, 100?

- 100? Det kler ikke oss å være så beskjedne, smiler Wabø.

- Har mer inne
GK har uansett ikke vært større på lang, lang tid. Omsetningen endte på 115 millioner kroner og ikke siden slutten av 1990-tallet og begynnelsen av år 2000 har GK ligget så høyt i både omsetning og byråinntekt. Så hvilken årgang mener konsernsjefen i GK og grunnlegger av byrået, Hans Geelmuyden, er den beste? 1999-årgangen eller 2014-årgangen?

- Vi har mer inne, sier Hans Geelmuyden i en kort kommentar til Kampanje.

Her ser du tallene til Geelmuyden.Kiese for 2014. Alle tall i millioner kroner.