Thomas Høgebøl og investeringsselskapet Capmans kommunikasjonsgigant The North Alliance slipper i dag sine første regnskapstall og de viser en omsetning på hele 650 millioner kroner. Samtidig kommer det tydelig frem at lanseringsåret gikk hardt utover bunnlinjen i kommunikasjonsalliansen som i dag teller hele ti selskaper innenfor både reklame-, design- og teknologimarkedet.
- Det er store kostnader forbundet med å kjøpe ni selskaper og starte fire, men det var jo ikke akkurat noen overraskelse, sier daglig leder og gründer i The North Alliance, Thomas Høgebøl, til Kampanje.
Overskuddet på driften endte på 40 millioner kroner, men dette tallet ble dratt kraftig ned av alle de ekstraordinære transaksjonskostnadene knyttet til opprettelsen av selskapet.
Transaksjonskostnader og utgifter til advokater og revisorer beløp seg til hele 38 millioner kroner slik at overskuddet før skatt endte på to millioner kroner. Dette skyldes foruten sammenslåing og oppkjøp av selskap i fire land, også etableringen av Acoustic i Singapore, oppkjøpet av Anorak og etableringen av Great Works i København, Bold i København og Making Waves i Stockholm.
- Fokus på topplinjen
Den tidligere McCann Worldgroup-sjefen sier han gjerne skulle sett at bunnlinjen ble bedre, men forteller at tallene også i 2015 og 2016 vil være preget av ekstraordinære kostnader.
- Selvfølgelig skulle jeg ønsket at bunnlinjen hadde vært større, men det koster å bygge noe av denne størrelse og dette var vi forberedt på. Både inneværende år men også 2016 vil være et år hvor deler av overskuddet blir påvirket av denne type ekstrakostnader. Fram til 2017 er vårt fokus å bygge topplinjen og styrke samarbeidet mellom selskapene i familien, sier han.
Høgebøl har den siste tiden holdt en høy medieprofil både gjennom en kronikk forfattet sammen med hotellinvestor Petter Stordalen og opptredner på BBC. Budskapet i artikkelen skrevet sammen med Stordalen var Norden og ikke Norge som var i vinden.
- Heldigvis har tesen om at svensker, dansker og nordmenn først og fremst er relativt like, slått til i The North Alliance, sier Høgebøl.
Les også: - Det er ikke Norge som er i vinden
Tror på 800 mill.
Han sier planen videre er fortsatt vekst både organisk og gjennom oppkjøp og ikke minst sikre seg flere kunder på nordisk nivå. The North Alliance jobber i dag med kunder som SAS, IKEA, Absolut, Audi, ATG, Telenor, Carlsberg, H&M, Orkla og NorgesGruppen.
- Vår antakelse om behovet for å kunne levere nordisk har slått til. Etter oppstarten har vi vunnet kunder som SAS, Danske Bank, Bonnier og Lilleborg, og våre enheter samarbeider om total-leveransen. Her merker vi for alvor fordelen av å ha 100 aktive eiere, for det er ingen krangler om hvem som skal fakturere hva. Det viktigste er å gjøre en god jobb og sikre langsiktige kundeforhold, sier Høgebøl.
The North Alliance-sjefen sier planen er en vekst på rundt ti prosent organisk i årene fremover. Om ikke lenge tror Høgebøl at omsetningen i The North Alliance vil passere 800 millioner kroner og som han understreker:
- Husk at i dette tallet ligger det ikke mediekjøp. Dette er inntekter alle byråene i gruppen genererer, sier han.
Byråinntekten til selsakpet endte på 490 millioner kroner i 2014.
Investeringsfondet Capman her med Conny Karlsson eier cirka 60 prosent av selskapet, resten er eid av rundt 100 ansatte og ledere i enhetene. Her Karlsson sammen med NOA-sjefen Thomas Høgebøl.
Vil utfordre de store
Særlig i reklamebyrået Anorak har det vært giret opp kraftig den siste tiden med ansettelser av blant Rune Roalsvig, Ørnulf Johnsen og Janne Espevalen. De har vunnet kunder som KLP og Lilleborg, og Høgebøl sier det er flere rett rundt hjørnet.
- Det jeg kan si er at Anorak har hatt en fantastisk utvikling og kommer til å vokse til det dobbelte i størrelse. De har fått en kjempestart på året og vi har store ambisjoner med selskapet. Når det gjelder kunder må jeg komme tilbake til det, sier han.
The North Alliance ble lansert den 23.januar 2014 og samlet ni selskaper innen kommunikasjon, design og teknologi i Norge, Sverige, Finland, Polen og Singapore med finansiering fra investeringsfondet Capman. Selskapet skal fremstå som en utfordrer til store internasjonale nettverk som WPP, Interpublic, Omnicom og Publicis og nasjonale spesialistbyråer.
- Som vi sa ved oppstart, så er framtiden at kommunikasjon og teknologi vil være tettere koblet sammen. Etterspørselen innen teknologisektoren er stor, og vi ser på muligheter for å styrke vårt tilbud. Dette vil skje organisk men trolig også gjennom oppkjøp, sier Høgebøl.
Ikke utbytte
Investeringsfondet Capman eier cirka 60 prosent av selskapet, resten er eid av rundt 100 ansatte og ledere i enhetene.
- Dere er mange eiere i selskapet. Hvordan funger det?
- Det er cirka 20 prosent av de ansatte som har aksjer i selskapet og det er med på å gi et godt fundament på tvers av familien. Det er en stor styrke slik vi ser det, sier han.
Men fortsatt må partnerne vente på utbytteutbetalinger. Så langt er det investeringer det er snakk om.
- Vi investerer alt i selskapet.. Vi planlegger ikke for utbytte med det første, sier han.
Kommentér