PR-byrået Trigger og deres prisbelønte kampanje «Stopp bryllupet» for kunden Plan Norge får ikke lov å konkurrere med reklamebyråene når reklamebransjen i kveld skal gjøre opp hvem som er landets mest kreative.

Det skjer når nærmere 1.000 reklamefolk samles til festkveld på den anerkjente reklamekonkurransen og prisutdelingen Gullblyanten. Gullblyanten arrangeres av reklamebyråforeningen Kreativt Forum og har som mål å hedre kreativitet og originale ideer. Det er Carina Lindberg og Kjetil Nybø fra reklamebyrået Kitchen som har vært jurypresidenter for årets reklamekonkurranse Gullblyanten. Lindberg sier til Kampanje at en enstemmig jury har stått bak beslutningen om å diskvalifisere jobben til Trigger.

- Dette ble diskutert i forkant av juryeringen i juryledelsen, bestående av påtroppende presidenter, lederne av fagjuryene og ledelsen i Kreativt Forum. Vi har fulgt det som har vært standard prosedyrer og navigert etter det som er mandatet i Gullblyanten. Der står det klart og tydelig hvordan Gullblyanten definerer originalitetskravet, sier Carina Lindberg, som til daglig er tekstforfatter i reklamebyrået Kitchen.

I statuttene til Gullblyanten står det blant annet at «grunnideen i arbeidene skal være laget av norske byråer i Norge. Arbeider hvor ideen tilsiktet eller utilsiktet i stor grad er inspirert av andre arbeider, norske eller utenlandske, skal ikke sendes inn».

En tilsvarende beslutning er også tatt av juryen i konkurransen Gulltaggen.

- Oppfyller ikke originalitetskriteriet
Bakgrunnen for at Trigger og en av de mestvinnende kampanjene i fjor ble stengt ute fra konkurransen, skyldes ifølge Lindberg og resten av Gullblyanten-juryen at selve kampanjeideen har vært gjort før.

- Gullblyanten er en kreativ idekonkurranse og det er det som er premisset for konkurransen. Så når Plan i Frankrike har hatt en lignende ide og gjennomført en lignende kampanje noen år tidligere, mener vi at den ikke oppfyller originalitetskriteriet i Gullblyanten, sier Lindberg.

Trigger-sjef Preben Carlsen sier til Kampanje at han ikke deler juryens syn på jobben med «Stopp bryllupet».

Les også: - Uenig med Gullblyanten-juryen

Trigger og Plan Norges kampanje «Stopp bryllupet» retter søkelyset mot barnebryllup og ble gjennomført i fjor høst. Det hele startet med «Theas bryllupsblogg», der en tilsynelatende 12 år gammel norsk jente blogget om at hun skulle gifte seg med en 37 år gammel mann. Senere ble det arrangert et stort barnebryllup i Jakobskirken i Oslo der unge Thea «giftet seg» med en eldre mann spilt av en skuespiller. Både bloggen og bryllupet fikk massiv medieomtale og sikret således Plan Norge enormt med oppmerksomhet for sin sak. Men i Gullblyanten får den altså ikke være med.

- Hvis dette var en helt ny idé, hadde kampanjen vært med å konkurrere i Gullblyanten i kveld?

- Ja, det hadde den, sier juryleder Lindberg.

- Sier juryen samtidig at det er snakk om et plagiat?

- Nei, og det er utrolig viktig for meg å presisere. Selv om vi nå konkluderte med at denne jobben ikke kunne juryeres i Gullblyanten, er det ikke en konklusjon om bevisst plagiat. Det er mer en konklusjon om at grunnideen tangerer et par andre kjente arbeider i så stor grad at de ikke oppfyller premissene for å delta i Gullblyanten, sier Carina Lindberg.

Gullbyanten-generalene: Jurypresidentene for årets Gullblyanten-konkurranse, Kjetil Nybø (bildet) og Carina Lindberg mener Triggers kampanje for Plan Norge ikke oppfyller kravet om originalitet og har valgt å diskvalifisere svært premierte kampanjen.

- Imponert over jobben
Lindberg sier hun ikke har noe i mot selve kampanjen «Stopp bryllupet» som hun mener er svært godt gjennomført.

- Det handler ikke om at det er god jobb og jeg er dypt imponert for måten de har versjonert ut dette. At det er en god jobb, er det også bred enighet om i bransjen, og den har derfor fått fortjent honnør i andre konkurranser som juryerer etter andre kriterier enn Gullblyanten, sier hun.

Det er én av de virkelig store reklamevinnerne fra de siste reklamekonkurransene som nå stenges ute. Trigger gikk til topps både i Anfo Effekt og Max Marketing Mix med sin barnebryllupkampanje - ikke minst for den verdien og effekten kampanjen skapte for kunden.

Les også: Nytt reklamegull til Plan-bryllup

Les også: Barnebryllup på effekttoppen

- Det er ikke slik at Gullblyanten setter seg til doms over hva som er bra eller dårlig. Men vi er en liten bransje med veldig mange konkurranser og da tror jeg det er greit at vi er bevisste og tydelige på hva som skiller disse konkurransene, sier hun.

- Er det en svakhet at man i en kreativ konkurranse som Gullblyanten ikke måler krefter med jobber som skaper så stor effekt som «Stopp bryllupet»?

- Nei, det handler ikke om det. Det er en klar sammenheng mellom den gode kreative grunnidé og gode resultater, og det vil man også se av årets vinnerjobber. Men vi juryerer ikke primært etter effekt i Gullblyanten, selv om de aller fleste som sender inn jobber også legger ved noen resultater. I Gullblyanten er det den kreative kvaliteten som skal være avgjørende, sier hun. 

Barnebryllup: En av de mest omtalte PR-kampanjene i fjor, var jobben Trigger gjorde for Plan Norge og som kuliminerte i et symbolsk barnebryllup i Jakobs kirke i Oslo. der unge Thea giftet seg med en eldre mann spilt av skuespiller.

Levd med plagiatbeskyldninger
«Stopp bryllupet» har også vært i heftig diskutert også tidligere i reklamebransjen.  I fjor smalt det da Bendik Romstad i Kitchen påpekte likhetene mellom Stopp Bryllupet og ideen to av hans egne traineeansatte, Helena Egeland og Helene Egeland, hadde pitsjet for Plan Norge i forbindelse med reklamekonkurransen Eurobest der både Trigger og Plan Norge var representert i juryen.

Les også: Mener Trigger bør legge seg flat

- Jeg tror Trigger på at de ikke gjorde dette med hensikt, men det er nok bra om et byrå har rutiner som fanger opp slike ting. Personlig tror jeg mest på å legge seg flat og beklage i slike situasjoner, sa Romstad til Kampanje den gangen.

Trigger på sin side slo kraftig tilbake og mente at påstander om plagiat bare var «grunnløse påstander» rettet mot Trigger fra en konkurrent.

- Påstanden om plagiat er bare oppspinn og rykter. Det er jeg personlig som har kommet med hovedideen og jeg legger min ære i å finne på ideer selv. Jeg kommer aldri til å plagiere noen, spesielt ikke unge og studenter, sa Carlsen til Kampanje.

- Så bort fra forhistorien
Det er dermed en kampanje som har skapt mye kontrovers som nå er utestengt.

- Den forhistorien måtte vi se bort fra, og så måtte vi vurdere jobben ut i fra premissene Gullblyanten er tuftet på. Det handlet om å gå tilbake til hva som var kjernen i konkurransen, sier hun.

Jurystrukturen i Gullblyanten er kompleks. I tillegg til storjuryen som består av totalt 18 personer fra 18 forskjellige reklamebyråer, finnes dette også seks fagjuryer med totalt 48 jurymedlemmer som representerer et bredt kommunikasjonsmiljø. I år kom det inn totalt 650 innsendelser, noe som er en betydelig oppgang fra sist år.

Beslutningen om ikke å juryere Triggers barnebryllup-kamp ble ifølge Lindberg tatt på et juryledermøte i forkant av selve juryprosessen.

- Vi har alltid et juryledermøte i forkant av juryeringen hvor vi tar opp ting som har vært aktuelle for året og da var dette et av flere punkter på agendaen. Vi valgte å behandle dette da og informerte Trigger med én gang, og de aksepterte beslutningen, sier hun.