Derfor kjøper Ferd-konsernet sitt første reklamebyrå: - Try får til ekstraordinære ting

Nå vil de nye Try-eierne gjøre døra bredere for partnerskap i byrået.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

- Det er noe vi har bestemt oss for og som vi tror blir veldig bra. Det er veldig spennende. Med Ferd på eiersiden kan vi vokse videre som selskap, sier daglig leder og største eier i Try-konsernet, Kjetil Try.

Try-konsernet har vokst kraftig siden starten for over 20 år siden, med kjøpet av Apt på midten av 2000-tallet og senere utvidelsen med både PR-byrået Try Råd, mediebyrået Try Opt, teknologi- og designselskapet Try Pearl og nummer to-byrået T/A Pol. 

Avdelingene fikk beskjed torsdag morgen og i ettermiddag samlet Try-huset over 300 mennesker på Saga Kino for en gjennomgang av dagens store nyhet.

- Vi snakket også om fremtiden og at Ferd er blitt en ny del av den. Vår reise fra 1998 har vært en historie hvor det har skjedd veldig mye. Det at vi endrer oss og forandrer oss har vært en del av Try-husets suksess, sier Kjetil Try til Kampanje.

Han har frem til i dag vært den største eieren på Try-huset med sin eierpost på drøye 22 prosent. Nå selger han halvparten av aksjene sine til investeringsselskapet til Johan H. Andresen og hans to døtre, Ferd.

- Hva kan Ferd bidra med i den videre reisen?

- Vi har snakket mye sammen og Ferd har sikkert sine tanker her, men jeg tror det handler mye om at vi også kan bli bedre og få noen tips rundt det å ha litt mer struktur og litt mindre anarki. Det kan sikkert bli noen bedre forberedte styremøter også, sier Try.

Han tilbakeviser kategorisk at han tenker å legge opp til tross for at han har blitt 62 år.

- Jeg er 15 år yngre enn den amerikanske presidenten jo, ler han før han legger til.

- Halvparten av verdiene mine er fortsatt i selskapet og jeg tenker ikke at nå er det kjempeviktig for meg å begynne med noe annet. Jeg elsker jo denne jobben og det er for sent å bli profesjonell golfspiller, sier Try.

Les mer: Selger Try til Ferd-konsernet

Det er ikke ofte vi ser selskaper som lager nye virksomhetsområder så raskt og får så god flyt så tidlig. Det var vi fryktelig imponerte over. Rikke Reinemo

- Vi er trygge på Kjetil som person

Try-konsernet har siden starten i 1998 vokst både i omsetning og byråinntekt. Topplinjen nærmer seg en milliard og byråinntekten er i dag på over 350 milliarder kroner med et resultat på 64 millioner kroner for i fjor. Både Try selv og den nye eieren Ferd Capital tror det vil være mulig å vokse videre.

- Det gir en mulighet for oss å vokse og det kan være at det er noen spennende selskaper og spennende start-ups som vi ønsker å involvere oss i, sier Kjetil Try,

For med Ferd Capital får Try en eier som kan bidra både på «strategi, nettverk og kapital». De nye Try-investorene har allerede flere private og børsnoterte selskaper i porteføljen som spenner bredt og strekker seg fra både oljeserviceselskapet Aibel, merkevarehuset Brav, med merker som Swix og Ulvang i porteføljen, Norges nest største fergerederi Fjord Line og Mestergruppen.

- Vi skal være en trygg og god eier som investerer i dyktige ledelser som har bra selskaper som er i medvind. Vi kommer ikke inn og skal snu opp ned på alt. Vi vil være med å backe selskapet på den videre reisen, også har Try fått en stor heiagjeng i Ferd, sier Rikke Reinemo, en av lederne i Ferd Capital. 

Ferd Capital, som er en av tre grener i Ferd-konsernet, går inn og kjøper 60 prosent av Try.

- Vi opplever også at når sentrale eiere får lettet litt på eierskapet, så frigjør det også ekstra guts. Det er ofte en god effekt og selv om det er full guts i Try og alltid har vært det, så kan det jo hende at man blir litt risikoavers når alt man eier er bundet opp i et selskap, sier Reinemo.

Ferd Capital-lederen sier de har vært nysgjerrige på Try som selskap og at Try «stod på blokka», men i mai i år ville tilfeldighetene det slik at de to møttes «gjennom en annen aktør». Verken Try eller Reinemo ønsker å utdype dette

- Hva var mest spennende med Try, veksten eller lønnsomheten?

- Inntrykket vårt er at det var en veldig god kvalitet på arbeidene og kundene er veldig fornøyd med arbeidene som gjøres. Menneskene i Try er veldig flinke og flinke folk får til ekstraordinære ting. Det er et nummer én-brand. Det er ikke ofte vi ser selskaper som lager nye virksomhetsområder så raskt og får så god flyt så tidlig. Det var vi fryktelig imponerte over, sier Reinemo.

- Hva slags avtale har dere med Kjetil på hvor lenge han skal jobbe i selskapet?         

- Vi har ingen konkret avtale på det. Vi er trygge på Kjetil som person og det han har vist oss gjennom denne prosessen, sier Reinemo.

- Ingen earn out-periode på tre til fem år?

- Nei, vi er ikke et fond og går inn i dette med en langsiktighet. Verken Try eller oss har en horisont på tre til fem år. Vi kan eie så lenge vi vil, sier Erik Theodor Jakobsen i Ferd Capital.

Rikke Reinemo sier det heller ikke foreligger noen avtale om at Ferd skal kjøpe seg opp etter en tidsregulert periode.

- Vi vil jo være interessert i dette over tid, men vi vil at det skal være et selskap som er eid av de ansatte, sier Reinemo.

- Ikke bransjeeksperter:

Ferd Capital-toppene Erik Theodor Jakobsen og Rikke Reinemo sier de aldri har vært inne i kommunikasjonsmarkedet. - Vi kommer ikke inn som en bransjeekspert som skal fortelle hva Kjetil og Try-folkene skal gjøre i detalj. Vi er en profesjonell allround eier, sier Reinemo.

Åpner døra for flere partnere

Selv om Try-konsernet allerede har snaut 30 partnere, er det ikke altfor ofte det tildeles partnerskap. Med Ferd kan døren bli bredere. I tillegg til at alle partnerne selger seg ned med 50 prosent, legger Ferd Capital også opp til en emisjon. Prisen på emisjonen er enda ikke satt, men etter emisjonen vil Ferd ha rundt 60 prosent av aksjene. De nye aksjene som trykkes opp skal gjøres tilgjengelig for enda flere Try-ansatte. Dagens aksjonærer blir dermed også tilsvarende utvannet utover nedsalget. 

- Vi vil ha et bredere ansatte-program som vi også har en modell for og som vi har benyttet tidligere i andre sammenhenger, sier Erik Theodor Jakobsen i Ferd Capital.

Ingen av partene vil heller si noe om pris, men på Ferd Capitals nettsider står at selskapet gjør investeringer innenfor området 500 millioner kroner til tre milliarder kroner.

- Det er under tre milliarder, sier Jakobsen.

Ferd Capital vil imidlertid gå inn i styret. Dagens styreleder Knut Brundtland vil fortsette i styret, men som ordinært styremedlem.

- Enten noen av oss eller noen i vårt nettverk vil ta den rollen, sier han.

Toppen «en eller to» selger og slutter

Om noen av dagens partnere benytter anledningen til å selge seg helt ut og slutte i Try er ikke helt klart, men Kjetil Try sier det dreier seg om toppen «en eller to.» Flere av dagens største eiere, som Einar Fjøsne og Morten Polmar ved siden av Try, er i 60-årene.

- Men i prinsippet er 99,9 prosent av dagens eiere med videre, sier Try.

Et salg av Try har lenge vært en spekulasjon i bransjen, men Try sier det aldri har vært nære på å sluttføre et salg av byrågruppen.

- Det har vært fire-fem ganger hvor vi har satt oss ned og snakket med noen som har vært interessert, men uten at det førte frem, sier han.

- Du er venn med Jens Stoltenberg, Knut Brundtland er styreleder og dere lager reklame for Arbeiderpartiet, men Johan H. Andresen har tidligere gitt bidrag til Høyre. Blir det et problem?

- Hvis det er den største potensielle faren for et brudd, tror jeg vi kan leve med det og det er faktisk ganske mange ansatte i Try som ikke stemmer Arbeiderpartiet, selv om de henger i en tynn tråd selvfølgelig. Nei, vi er et ganske godt tversnitt av valget, sier Kjetil Try.

Derfor kjøper Ferd-konsernet sitt første reklamebyrå: - Try får til ekstraordinære ting