Reklamekjøpere spår tøff tv-vår - tror annonsører vil velge bort kanaler

Advarer samtidig tv-kanalene mot å gå på sparebluss.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Forrige uke presenterte både Discovery Networks og Nordic Entertainment Group (Nent) produksjonene som skal på lufta eller på nett til neste år. Felles for dem begge er at de satser på mer av det de har lykkes med tidligere, samt et knippe nysatsinger.

Kampanje møter tre av Norges viktigste reklamekjøpere på Parkteatret, der Nent akkurat har vist en smakebit på vårens programmer på TV3-kanalene, Viafree og Viaplay.

- Konkurransen er knalltøff. Om TV3 klarer å ta igjen og vokse videre, er jeg usikker på, men hele gruppen kommer til å vokse med Fox og BBC. Det er det som gjør at de vil ta andeler neste år, sier tv-direktør Glenn Engebretsen i Group M.

Han sikter til salgsavtalene som Nent har inngått med Fox-kanalene og BBC Brit i Norge, og som gir dem økt dekning i reklamemarkedet.

- Det er aldri et enkelt program som drar lasset. Det er summen av det de leverer som er viktig. For tv-markedet totalt, så håper jeg at de lykkes. Annonsørene trenger det, markedet trenger det, alle trenger det. Vi håper at alle som er mindre enn TV 2 også lykkes, sier forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Dentsu Aegis.

Les også: Slik blir våren på TV3: - Vi må bli mer forutsigbare som kanal

Nytt på nytt


- Det som er viktig for oss og annonsørene er at Nent og Discovery fortsetter å satse. Hvis det blir tilbakegang i omsetningen også neste år, er det viktig at de ikke begynner å legge programmer på hylla for å spare kostnader, eller så kommer TV 2 til å dra fra enda mer neste år enn hva de har gjort før, sier forhandlingsdirektør Jonas Buskop i Omnicom Media Group.

To av de nye programmene som ble vist frem på torsdag, «I lomma på Silje» og «Henrik Uber alles», ble også presentert som en del av høstmenyen tidligere i år. Det skyldes at TV3 ikke har klart å selge alle de seerne de allerede har, og at de derfor ikke har behøvd å sette programmene på lufta, forklarer Engebretsen.

- Hvis ikke tv-kanalene er utsolgt, så trenger de ikke å produsere flere tv-seere, og da flytter de produksjoner. I høst har det vært ledig kapasitet, sier han.

Men Buskop mener dette kan straffe seg på sikt.

- Vi vil oppfordre kanalene til ikke å sette programmer på hylla selv om det er ledig kapasitet i markedet, fordi det skader andeler på sikt. Fremtidige penger fordeles også basert på hva du har gjort, så på lang sikt er det ikke nødvendigvis en smart strategi, selv om du sparer litt penger der og da.

Les også: Anne Rimmen på talentjakt - slik blir våren på TVNorge

- Ikke én enkelt årsak

Kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum i Nent forteller at det er «sammensatte årsaker» til at de har valgt å flytte programmene «I lomma på Silje» og «Henrik Uber alles» til neste år.

- Denne gangen har vi gjort en totalvurdering og funnet at vi får mer ut av programmene både produksjonsmessig og økonomisk i vårsesongen. Altså er det ikke én enkelt årsak til at vi har flyttet programmene, sier hun.

Flytter programmer:

Kommunikasjonsdirektør Line Vee Hanum avviser at flyttingen av to av høstens programmer kun gjøres for å spare kostnader. Foto: TV3.

Usikre på vekst

Harald Eide-Fredriksen spår tøffe forhandlinger mellom mediebyråer og tv-kanalene i året som kommer. Etter ni måneder i år hadde annonsørene kjøpt tv-reklame for 2,7 milliarder kroner, ifølge tall fra IRM. Det er 4,8 prosent mindre enn i samme periode i fjor. 

- Det er et spennende marked. Vi har en tilbakegang i år, og det er ikke spådd noe spesiell vekst neste år, kanskje en nedgang. Samtidig er prismekanismen sånn at de setter opp prisene. Da kan vi få en avskalling som gjør at annonsørene går fra en trekanal- til en tokanalstrategi. Da blir det spennende å se hvilken kanal som skal ut.

Les mer: Reklame-nedtur for tv-kanalene: - Markedet svakere enn på lenge

Glenn Engebretsen tror på sin side at det kan bli vekst neste år.

- Fokus på levende bilder blir større og større, og det er forskjell på video og tv. Vi ser at tv fortsatt har en god effekt. Derfor tror vi lineær-tv vil holde seg bra neste år og mange år fremover. Jeg tipper kanskje en liten vekst. Vi har sett det i Sverige i år, så jeg er optimistisk for 2019.

Reklamekjøperne er enige om at TV 2 har best fart inn i det nye året.

- Men det som blir viktig er å klare å levere en kombinasjon av lineær-tv og online-tv, og der er ikke TV 2 vært først ut av startblokken. De sliter fortsatt med den nye undersøkelsen og rapporterer ikke alle seere. Der har ingen av kanalene vært flinke nok, den som lykkes med det spillet, kommer til å ha overtaket i årene som kommer, sier Eide-Fredriksen.

Reklamekjøpere spår tøff tv-vår - tror annonsører vil velge bort kanaler