Hun blir sjef for nytt VG-byrå: - Vi tror ikke markedet er mettet

- Jeg håper ikke de etablerte konkurrentene blir nervøse av at vi nå går inn i markedet.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

I september kunne Kampanje avsløre at VG jobbet med å etablere et nytt innholdsbyrå under navnet Manus. Det skjer bare tre år etter at VG gikk tungt inn i markedet for innholdsmarkedsføring med aksjeselskapet VG Partnerstudio, som i år omsetter for godt over 100 millioner kroner.

Nå er det klart at aksjeselskapet Manus skal ledes av Marianne Solheim, som kommer fra Dentsu-byrået Isobar. Der har hun vært med på selskapets turbulente snuoperasjon de siste årene. 

- VG kunne ha valgt å hente inn noen med mange års erfaring som byråleder, og blant dem er det flest menn på 40 +. I stedet valgte de en kvinne på 33. Det sier egentlig mye om dette mediehuset. De slipper til en ny type ledere, som både Jonas Brynildsrud og jeg er eksempler på. Og jeg synes naturligvis det er en ære å få lede det nystartede byrået, sier hun til Kampanje.

Hun hadde ingen planer om å forlate Isobar da VG tok kontakt. Under det første møtet merket hun at kjemien stemte, at planene om å etablere Manus virket uhyre spennende, at de tenkte likt om lederskap, og hun gikk fort i gang med å lage et forslag til forretningsplan. Da hun presenterte den i VG, var responsen overveldende.

- Det var mange ting som gjorde Marianne attraktiv, men jeg har særlig sans for hennes lederfilosofi. Hun tror på at trivsel og resultater går hånd i hånd, et syn jeg også deler. Hun snudde en negativ utvikling i Isobar, hvor hun har fått bred ledererfaring de siste årene. For oss var det en perfekt match, sier administrerende direktør i VG Partnerstudio og styreleder i Manus, Jonas Ibsen Brynildsrud, til Kampanje.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Tenker likt om ledelse:

- Det var mange ting som gjorde Marianne attraktiv som leder, men hennes lederfilosofi har jeg stor sans for, sier Jonas Ibsen Brynildsrud om den nyansatte sjefen for Manus, Marianne Solheim. Foto: Eivor Eriksen.

- Har fått søkere fra mediehusene som nedbemanner

Han la lista høyt for Manus og Solheim da Kampanje omtalte etableringen av selskapet i høst.

- Nå skal vi bygge opp et stjerneteam i Manus, sa Brynildsrud.

Solheim har derfor vært på høstjakt på skarpe hoder.

- Akkurat nå er vi to, og så er det to nye som kommer i januar og en som kommer i februar. Da vil oppstartsteamet på fem være på plass. Da kan vi begynne å levere til kundene. Når det er sagt, så har vi begynt å levere våre første prosjekter. Det gjorde vi allerede første uken. Å vinne den første kunden var like viktig som å ansette de første folkene, sier hun.

Les også: VG vil bygge opp «stjerneteam» i helt nytt byrå

- Har du en liste over ansatte du ønsker å hente fra konkurrerende byråer?

- Ja, sånne lister tror jeg finnes i hodet til enhver leder, og noen av de på listen er en del av oppstartsteamet til Manus.

De siste årene har en rekke journalister blitt nedbemannet. Sist ute var Bonnier, som legger ned sin virksomhet i Norge. 

- Vi har fått mange søkere fra mediehusene som nedbemanner, bekrefter Solheim.

Slik blir Manus

Schibsted huser i dag fire byråer: Tactus som lager digitale løsninger for medier, Brand Studio og Partnerstudio som lager innholdsmarkedsføring - og nykommeren Manus, som blir et kanaluavhengig byrå. Det nye byrået skal ifølge planene være «helt uavhengig av VG», selv om VG eier VG Partnerstudio 100 prosent. Overordnet innholdsstrategi og produksjon av innhold til kundenes egne flater blir hovedoppgavene for det nye byrået. VG Partnerstudio produserer i stor grad innholdsmarkedsføring for kunder på VG og Schibsteds flater.

- Der Brand Studio og Partnerstudios verdiforslag stopper, der begynner Manus. Vi skal kunne levere innholdet som er på kundenes egne sider, nettmagasiner, i sosiale medier, på YouTube. Ja, alt det som gjør at en virksomhet kan si at de jobber med innholdsmarkedsføring. Vi skal bidra med alt fra strategi til tekstproduksjon, forteller Solheim.

- Ønsker å bli blant de ledende aktørene

Stadig flere henvendelser fra kunder som ønsket innhold til egne flater er bakteppet for at Manus ble etablert.

- Ideen om Manus startet ikke med Manus. Den oppstod fordi det var stor etterspørsel etter tjenester som var utenfor Partnerstudios kjernevirksomhet. Derfor diskuterte vi om Partnerstudio skulle bevege seg innenfor den sfæren. «Hvis vi gjør det, vil det gå på bekostning av det vi gjør i dag? Vil vi bli for store?» Vi konkluderte med at vi hadde lykkes med å bygge Partnerstudio fra bunnen av med et tydelig fokus, og at det beste ville være å gjøre det igjen. Diskusjonene startet for ett år siden, formaliseringene av planen skjedde i vår og så tok det under en måned før Marianne var på plass, sier Brynildsrud.

- Hvor store skal Manus bli?

- Så store som vi kan bli, svarer Solheim, og fortsetter:

- Vi tror ikke markedet for innholdsmarkedsføring er mettet. Vi ønsker å bli blant de ledende aktørene i det markedet.  23-årige Ada Hegerberg, som jeg trente med da vi begge var fotballspillere i Kolbotn, uttalte da hun fikk Gullballen at «alt er mulig med store drømmer og hardt arbeid», så da tenkte jeg at det er noe vi i Manus også kan leve etter og la seg inspirere av. Det er klart at det vil kreve masse innsats og riktig og smart jobbing å ta markedsandeler fra veletablerte aktører fort. Det er det vi skal gjøre, og vi skal ikke være redde for å si det heller. Vi kommer til å gå i pitsjer og kontakte merkevarer som vi finner attraktive, som vi har lyst til å jobbe med og som vi mener har et uforløst potensial.

- VG Partnerstudio ble store i løpet av kort tid. Tror du konkurrentene blir redde når dere kommer med enda et byrå?

- Jeg håper ikke de etablerte konkurrentene blir nervøse  av at vi nå går inn i markedet. Vi kan sammen jobbe for å flytte penger fra tradisjonell reklame til innholdsmarkedsføring, som vi selvfølgelig mener er vel så effektiv og vel så smart som tradisjonell reklame.

Stormen stilnet

- Vil VG Partnerstudio og Manus omsette for noen hundre millioner kroner om få år?

- Vi har selvfølgelig tenkt på og regnet på dette, men det er ikke det som er drivkraften vår. For oss er det viktigere å vokse i et forsvarlig tempo enn å hente ut mest mulig på kortest tid. Men selvsagt har vi ambisjoner om videre vekst. Hvis vi mister ambisjonen om å flytte oss videre, både i kvalitet, produktutvikling og vekst, så er det ikke noe poeng å fortsette, svarer Brynildsrud.

Ikke alle i VG var feststemte under mediehusets inntog i det såkalte content marketing-markedet for tre år siden. Tross noen PFU-fellelser, har stormen rundt innholdsmarkedsføring internt i VG og bransjen for øvrig stilnet i takt med at millionene har strømmet inn. I 2016 sa Torry Pedersen at satsingen på innholdsmarkedsføring hadde trygget 50 journaliststillinger i VG.

- At vi er med og finansierer et samfunnsoppdrag er en av driverne for oss som jobber i Partnerstudio, og slik vil det være for de ansatte i Manus også. Vi vet at vi bidrar til en sunn økonomi i VG, noe som er motiverende, sier Brynildsrud.

- Det er ganske unikt, det er få andre byråer som er med og skaffer inntekter til journalistikk. Jeg håper og tror at de som skal jobbe i Manus vil føle at de tar del i de redaksjonelle seirene i VG, sier Solheim.

Hun blir sjef for nytt VG-byrå: - Vi tror ikke markedet er mettet