Samtidig med at de store radiokanalene forsvinner i tur og orden fra FM-nettet, skjer det endringer i lokalradiostasjonen Radio Metro, hvor radionestor Svein Larsen er daglig leder, gründer og en av eierne.

For mens sjokkbølgene over DAB-overgangen ennå ryster leder- og kommentatorskribentene i Akersgata, tar Radio Metros bakmenn grep og slipper inn investeringsselskapet Venture Factory, anført av administrerende direktør Even Aas-Eng, som går inn på eiersiden og kjøper ti prosent av Radio Metro. 

 - Bakgrunnen for at vi har endt opp som eiere i Radio Metro er at Venture Factory har hatt og har et godt samarbeid med Tharald Nustads selskaper, forteller Even Aas-Eng til Kampanje.

Ut av Radio Metro forsvinner storeier Tharald Brøvig, og Selvaag-arving, investor og gründer, Tharald Nustad, kjøper seg opp til 60 prosent. Det åpner for at digitalgründeren Even Aas-Eng og hans investeringsselskap Venture Factory kommer inn på eiersiden i norsk storby- og lokalradio.  Østlandsbaserte Radio Metro er blant kanalene som skal fortsette å sende på FM-nettet – i tillegg til DAB og internett.

Les også: Medietilsynet: - DAB krever mye av lytterne

Les også: - Ingen DAB-fiasko så langt

Venture Factory en oppstartsfabrikk for nye selskaper, primært innen teknologi og ehandel, men Aas-Eng vil ikke røpe hva Venture Factory betaler for aksjene utover at selskapet hans har opsjon på yttereligere ti prosent. 

- Tre grunner til at vi satser på radio
Noen vil sikkert få kaffen i halsen over å lese at Even Aas-Eng satser penger på en radiokanal på det analoge FM-nettet, samtidig med at store deler av bransjen går over til DAB, som er en digital overføringsteknologi for radio. 

Radio Metro har heller ikke vært noe stort økonomisk eventyr så langt. Akkumulert har radiokameratene Svein Larsen, Rune Remøy, Jørgen Randers og Tharald Brøvig tapt rundt 50 millioner kroner på Radio Metro siden oppstarten for over ti år siden. 

- Før sommeren spurte Nustad om Venture Factory kunne tenke seg å gå inn på eiersiden i Radio Metro. Det er tre grunner til at vi takket ja og svarte at vi har lyst til å satse på radio, sier Aas-Eng.

Han nevner den «mye omtalte DAB-fiaskoen», som også innebærer at lokalradio får lov til å sende på FM fram til 2022, som en av dem. 

- På grunn av DAB kommer lyttertallene til Radio Metro til å bli langt bedre. Vi kommer til å se et oppsving for kommersiell lokalradio på FM. Den andre grunnen, som er mer spennende for meg, er mulighetene som åpner seg på lengre sikt. Vi har lyst til å være med å bygge fremtidens redaksjonelle og kommersielle radio sammen med folkene i Radio Metro. Der har vi en spennende kombinasjon, de kan radio, vi kan internett, sier han.

Den tredje grunnen til Aas-Eng er Radio Metros posisjon som «underdog» og  det å kunne kjempe mot og slå de store og etablerte.

- Underdog i et vanskelig radioklima
Svein Larsen tar ordet:

- Det har jo vært min situasjon også gjennom hele yrkeslivet, å være «underdog». Ja, med unntak av partitilknytningen da. Men de begynner å nærme seg «underdog»-rollen, de også, sier han. 

Larsen sikter til sine tette bånd til Arbeiderpartiet. For Larsen ble født inn i arbeiderbevegelsen som sønn av Ap-høvdingen Gunnar Alf Larsen. Svein Larsen var personlig sekretær - det som i dag heter politisk rådgiver - for kirke- og undervisningsminister Einar Førde fra 1979 til 1981. Med sine politiske kontakter spilte Larsen en av hovedrollene i kampen om P4-konsesjonen på 90-tallet.  

- Da vi startet P4, var vi i en ekstrem «underdog»-posisjon. P4-eier MTG sloss den gangen mot alle monopolister. Det var filosofien da vi startet P4, selv om den endret seg etter hvert. Radio Metro har vært «underdog» i et vanskelig radioklima i flere år, sier Larsen.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Vil ha mer kake:

Med stor tilfredshet kunne daværende programsjef Svein Torgersen (til venstre) P4-gründerne Svein Larsen ( i midten) og Kalle Lisberg gyve løs på kanalens bursdagskake i 1998. 19 år senere vil Larsen forsyne seg av P4-kaka igjen. Foto: NTB Scanpix/ Rune Petter Ness.

- Brøvig har vært ekstremt tålmodig
Han legger ikke skjul på at Radio Metro har tapt store penger.

- Det er ingen tvil om at vi har slitt i flere år, men i fjor var driften tilnærmet i balanse. Vi har slik sett reist oss, ja, i alle fall kommet oss opp i knestående. Nå har vi muligheten til å dra det mye lengre. Å legge bak oss den gamle historien om underskudd, finne nye samarbeidspartnere som peker framover, har vært en del av revitaliseringen, sier Larsen.

- Var det Tharald Brøvig-systemet som reddet Radio Metro?

- Jeg har hatt en ekstremt tålmodig eier i alle de årene jeg har jobbet med radio. Tharald Brøvig og Brøvig-systemet gikk inn i P4 på begynnelsen av 1990-tallet  og siden den gangen har jeg samarbeidet med ham og hans familieselskap. Vi hadde aldri kommet så langt uten Brøvig-systemets tålmodighet, sier Larsen, som sammen med resten av Radio Metro-ledelsen vil eie 25 prosent av radioselskapet.

Radio Metro sikter nå mot omsetningsvekst og overskudd i årene framover. I 2018 skal det være sorte tall i regnskapet. Larsen vil ikke tallfeste målene.

- Da jeg jobbet med radio i Sør-Afrika, så spurte Telenor vår lokale partner om hva målet og visjonen var. Da reiste han seg og sa: «To take Africa by storm». Det var ikke det rette svaret for Telenor. Men at Radio Metro har et potensial for betydelig vekst, er jeg ganske overbevist om. Det trenger vi etter mange år med lite fett og store underskudd. Slik sett kommer Even og Venture Factory inn på et gunstig tidspunkt, sier Larsen.

- En kommersiell mulighet jeg ikke har bedt om å få
Svein Larsen mener et helt nytt landskap åpner seg for Radio Metro, takket være noe han kjempet iherdig imot en rekke ganger både som Radio Metro-sjef og styreleder i lokalradioforbundet. 

- Men da avgjørelsen den var tatt, måtte vi bare akseptere det og posisjonere oss for de nye tidene. Da begynte kampen for å beholde flest mulig av FM-lisensene og Radio Metro sitter nå med et betydelig FM-nett, i tillegg til at vi har DAB-konsesjoner i Oslo, Akershus, Drammen og Hadeland. Denne kombinasjonen av å være på FM og samtidig være på DAB gir oss kommersielle muligheter. Pussig nok er det en kommersiell mulighet jeg ikke har bedt om å få, sier Larsen.

Radio Metro flytter før jul sammen med eieren Ventury Factory, Filter Media og Newslab inn i nye lokaler i Torggata 7 i Oslo. 

- Da blir det et nytt kapittel i Radio Metros historie, forhåpentligvis et spenstig, morsomt og framtidsrettet kapitel, sier Larsen.

- Tradisjonell radioreklame fungerer helt utmerket
Salgs- og markedsdirektør Hilde Apneseth er optimistisk.

- Vi har allerede startet samarbeidet. Vi jobber sammen med Talent Media, Filter Media og Venture Factory Tech. Vi som jobber i radio har naturligvis tenkt mye på hvordan vi skal tilpasse oss den nye digitale hverdagen. Det er lettere å finne ut av det når man diskuterer med folk som har en tung kompetanse. Vi har i mange har hatt stor suksess med selve salgsprosessen i Radio Metro, selv om resultatene har latt vente på seg. Den må nå justeres og vi skal ta den et hakk videre med de digitale hjelpemidlene som finnes, sier Apneseth.

Svein Larsen understreker at Radio Metro ikke skal gi opp sin kjernevirksomhet, selv om radiomarkedet er i endring. 

- Vi er i den unike situasjonen at vi kan ta vare på kjernevirksomheten. Vi omsetter for rundt 30 millioner kroner på kommersiell radio på FM. Denne omsetningen kan vi ha i bunn når vi skal utvikle oss digitalt og drive produktutvikling. Vi skal ikke endre alt. Tradisjonell radioreklame fungerer helt utmerket, sier Larsen.

- Tv-markedet står på vippen til kollaps
Even Aas-Eng mener reklamemarkedet for radio har holdt seg godt, tross rystelsene i medie- og reklamemarkedet for øvrig og svært svake tall fra mediebyråene i august. 

- Radio er det eneste tradisjonelle reklamemarkedet som er velfungerende. Tv-markedet står på vippen til kollaps, avis- og magasinmarkedet har kollapset, radio har vært mer eller mindre stabilt. Så klarer bransjen å gi seg et selvskudd av dimensjoner. Det gir oss spillerom til å bygge neste generasjons radioprodukter i samarbeid med annonsørene og lytterne, sier Aas-Eng.

Les også: Nye reklametall viser at radiosalget stuper: - Kjenner oss overhodet ikke igjen

Apneseth tror kommersiell radiolytting på internett blir interesssant for annonsørene når andelen av den totale radiolyttingen passerer 50 prosent.

- Google-sjef Jan Grønbech sa en gang at DAB er det WAP var for telekombransjen. Radio i fremtiden vil handle om strømming og nettradio. Nå blir det spennende å se hvor mange år det tar før en stor andel av radiolyttingen er på nettradio. I dag er andelen ti prosent, men det kommer selvsagt til å stige og da blir den kommersielt interessant på et eller annet tidspunkt, sier Apneseth.

- Skal ta penger og lyttere fra P4
Radio Metro-ledelsen og de nye eierne har ambisjoner om rappe både lyttere og reklameomsetning fra den største reklamekanalen, P4.

- Vi skal ta lyttere og noen av pengene fra P4, som er og vil være markedslederen. Men å gå for slukking og gå over til DAB er et sjansespill som jeg ikke tror de har tenkt godt nok over, sier Larsen om kanalen han var med og grunnla og ledet på 90-tallet.

Even Aas-Eng mener Radio Metro vil ta markedsandeler.

- Akkurat som tv- og avismarkedet, står radio overfor en omveltning i reklamemarkedet. Og vi ønsker å ta en så stor andel som mulig av det nye radiomarkedet. Det vil være mulig gjennom å lage nye, digitale radioprodukter og da blir det også mulig å ta penger fra de store aktørene. Samtidig skal Radio Metro fortsatt omsette for stadig mer på FM, en plattform de store kanalene forlater, sier Aas-Eng.

- Mediebyråene våkner etter slukkingen
I Radio Metros salgsavdeling har stemningen steget i takt med slukkingen av FM-nettet i 2017. Da de store radioaktørene feiret og skålte over slukkingen på Tryvannstårnet i Oslo klokken 11.11 onsdag, var humøret minst like god i lokalene i Akersgata 45. 

- Vår salgsavdeling har jobbet i motvind i mange år. Derfor er det veldig hyggelig at det nå går litt lettere. Det er et paradoks at da NRK skrudde av FM-signalene onsdag, fikk vi torsdag før lunsj to-tre henvendelser fra mediebyråene om kampanjer for annonsørene. Vi har ikke vært bortskjemte med mange innkommende henvendelser tidligere, men jeg har hele tiden sagt at når FM forsvinner i Oslo og Akershus, når det skjer utenfor dørstokken til mediebyråene og annonsørene, vil mange våkne, sier salgs- og markedsdirektør Hilde Apneseth.

- Men det betyr ikke at dette blir lett, vi er ikke den største gutten i klassen, men vi kommer til å få mer medvind, sier Apneseth, som har jobbet i Radio Metro de siste seks årene.