I dag la TV 2-sjef Olav Sandnes frem tidenes resultat for tv-konsernet. Driftsoverskuddet endte på hele 719 millioner kroner og aldri har TV 2 lagt frem slike tall noen gang. Den totale veksten på resultat før skatt var på 128 prosent.
Les mer: Over 700 millioner i TV 2-overskudd
- Det er klart at dette er et resultat jeg synes TV 2 skal være stolte av. Det er et resultat som naturlig nok har noen ekstraordinære poster ved seg, men som også reflekterer veldig mye godt arbeid som er gjort gjennom året, som måten vi løste OL på og fotball-VM i samarbeid med NRK. Ikke minst reflekterer det en god høst i 2014. Samtidig er det viktig å forklare at vi må være forberedt på tøffere tider når mediemarkedet endrer seg.
Sandnes har bare sittet knappe tre måneder i sjefsstolen etter at han tok over etter Alf Hildrum i januar.
- Er dette Alf Hildrums fortjeneste?
- Ja, det er klart det er det, men det er også TV 2s fortjeneste og et resultat av veldig godt arbeid på mange nivåer i organisasjonen.
- Er listen lagt høyt for deg videre?
- Hvis du ser på de underliggende faktorene, så har vi lykkes bra med mye, men vi vet at i likhet med resten av mediebransjen, så har vi tøffe utfordringer foran oss. Mediekonsumet endrer seg vesentlig og rammebetingelsene endres også. Derfor må vi endre oss. Det er endringer som i perioder vil koste og i perioder vil gi avkastninger, sier Sandnes.
Forberedt på prisvekst
Resultatveksten skyldes imidlertid hovedsakelig at TV 2 i 2014 inngikk en avtale med de ansatte om avvikling av ytelsesordningen. Dette medførte en engangseffekt på 434 millioner i reduserte kostnader. Sandnes peker på flere utfordringer som vil kunne svekke resultatene fremover.
- Det er et ekstraordinært høyt resultat for TV 2 i forbindelse med ekstraordinære poster. Jeg nevnet endringen i mediekonsumet tidligere, men vi ser naturlig nok også at kostnaden på innholdsrettigheter øker vesentlig. Det er noe som vil skape nye utfordringer for oss.
- Hvilke typer rettigheter har størst prisvekst?
- Vi ser allerede høye kostnader på sportsrettigheter, så har vi sett at det i det utenlandske markedet har løftet seg vesentlig fra allerede veldig høye nivåer, men det er også rettigheter i forbindelse med underholdningskonsepter som naturlig nok følger utviklingen.
Tøffere start på året
- Dere hadde et fantastisk 2014 seermessig. Når du ser på tallene for 2015 så langt, er det med bekymring?
- Det er klart at vi hadde OL i februar i fjor. I år hadde vi ikke OL, men tvert imot hadde NRK VM i skiskyting, langrenn og alpin. Det er klart at tallene reflekterer det og det var vi forberedt på.
- Forventer du at andelene vil ta seg raskt opp igjen?
- Hvordan andelene beveger seg over kort tid vil jeg ikke kommentere. Men i det lange løp har vi ambisjoner om en sterk hovedkanal og sterke støttekanaler.
Full betal-tv-krangel
I februar brøt det ut full ordkrig mellom Sandnes og SBS Discovery-sjef Harald Strømme etter at det ble kjent at TV 2 vil kjøpe den norske delen av C More, og Strømme ba Konkurransetilsynet stoppe oppkjøpet.
- Vår største konkurrent i det kommersielle tv-markedet, den internasjonale giganten Discovery Networks, har ensomt flagget at de med all sin makt vil stoppe avtalen. I sitt forsøk på dette maler Discovery Networks norske representant et bilde så svart at han neppe kan tro på det selv, skrev Sandnes i et debattinnleg gpå kampanje.
Les mer: Tv-topper i betal-tv-strid
Nå er tonen fra TV 2-sjefen noe mildere.
- Jeg tror man må ha en mye mer nyansert inngang til diskusjonen. Vi opplever at vi konkurrerer på et globalt marked der våre største konkurrenter er globale aktører som Netflix, Discovery og Google, både målt i omsetning og styrke. Vi har nok vært en stor fisk i en liten andedam, men dette er ikke en liten andedam lenger. Vi er en del av et stort, globalt marked, og da må vil klare å konkurrere på det vi er sterkest på, lokalt innhold, sier han.
- Rigger for fremtiden
Tidlig i februar ble det også kjent at regjeringen tilbød TV 2 å forlenge avtalen de har med staten med ett år, i påvente av behandlingen av stortingsmeldingen om allmennkringkasting. Dermed har partene til januar 2017 med å bli enige om en eventuell ny avtale.
- Litt av utfordringen er å finne ut hvordan man skal kompenseres for forpliktelsene man påtar seg som allmennkringkaster. Tidligere het det distribusjon, i form at av distribusjon var et knapt gode, men sånn er det ikke lenger, sier Sandnes.
- Hvilken kompensasjon vil dere forhandle om?
- Først skal det gjennomføres en stortingsmelding om allmennkringkasting, som skal sette den modellen. Hvis man velger den eksisterende modellen, vil vi ha en diskusjon om hvilke forpliktelser som kommer og kompensasjon. Det er for tidlig å si noe om det nå.
- Hva vil prege 2015 for din del?
- Jeg skal sørge for at vi beholder momentum i de pågående incentivene i TV 2, og at de ikke stopper opp som følge av et lederskifte. Vi rigger TV 2 for fremtiden og sørger for at vi har gode muskler til å tilby TV 2 på alle plattformer fremover i tid.
Kamp om teknologikompetansen
Sandnes legger ikke skjul på at også TV 2 må kaste seg inn i kampen om de beste teknologihodene.
- Når mediekonsumet endrer seg, da må TV 2 endre seg. Vi skal sikre at vi har kompetanse på de riktige stedene. Teknologi blir viktigere og viktigere for alle medieaktører, og vi må sikre at vi har god kompetanse og kan gjøre god bruk av det.
- Schibsted ansatte nylig 100 nye teknologer, hvordan ligger dere an?
- Vi er midt i en transformasjon fra lineær klassisk tv til å løfte oss på det teknologiske området. Vi er godt på vei, men ingen medieaktører vil si at de er i mål. Vi jobber med dette løpende.
- Jobber løpende med ledermodell
- Har du startet jobben med ledermodellen og hvordan du skal rigge TV 2 internt?
- Vi jobber løpende med hvordan vi skal organisere oss. Det er noe vi jobber kontinuerlig med, og ikke noe som skal gjøres i en arbeidsøkt.
- Hva har du allerede gjort?
- Jeg har brukt mye tid på å sette meg inn i virksomheten og har jobbet med løpende prosesser, blant annet har vi kjøpt C More, og jeg har brukt tiden på å sette retning fremover i tid.
- Når er du klar til å presentere en ny ledermodell?
- Nå legger du premisset at jeg skal legge ny ledermodell. Jeg tror heller at vi løpende skal gjøre endringer over tid og gjøre det som er riktig over tid.
Tror ikke på lineær-vekst
- Lineær-tv klarte seg godt i fjor. Tror du veksten vil fortsette?
- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror den har sammenheng med store arrangementer, men også med endret målemetode. Når vi planlegger fremover, planlegger vi ikke for videre vekst på lineær-tv. Samtidig er vi opptatt av at vi tilbyr TV 2s univers på flere flater, derfor er Sumo et viktig element og de tjenestene vi tilbyr via distributører.
- I hvor stor grad bidrar Sumo til resultatet til TV 2?
- Sumo er en viktig faktor for TV 2 strategisk fordi vi sikrer at det norske publikummet kan konsumere TV 2s innhold der de er når de ønsker det. Det er det som er viktig med TV 2 Sumo. Sumo må sees i sammenheng med hele TV 2 og måten vi produserer og distribuerer innhold på. Derfor kan man ikke sette to streker under svaret når man ser på lønnsomheten til Sumo.
Kommentér