Navn: David Leithe 

Alder: 25

Stilling: Jobber som kreatør på Try-huset, som også er min aller første jobb i bransjen. Har vært her i nesten to år nå. 

Hobby: Fotball er det beste jeg vet. Enten om det er å spille på Løkka i helgen, se fotballmatch på TV eller se favorittlaget mitt AC Milan eller Rosenborg spille. 

I den faste spalten «Unge talenter» tar Kampanje for seg et talent på opptil 30 år som på kort tid har oppnådd mye, eller utmerket seg gjennom å vinne en pris eller sitte i en jury. Rett før nyåret gikk David Leithe og makkeren hans, Sondre Gogstad rett til topps i European Excellence Awards for sin første jobb i Try. 

- Det var en helt spesiell følelse. Vi ble veldig glade i caset, det var den første jobben vår i bransjen, så det var utrolig stas at vi vant. Jeg er født konkurransemenneske, har drevet med idrett hele tiden, så å vinne ting liker jeg godt. Det motiverte meg, sier han til Kampanje.

Caset duoen jobbet med, var et oppdrag for museet Kode i Bergen. Under pandemien var det strenge restriksjoner der mange ferieklare og utenlandsturister heller måtte søke seg til reiser innenlands. Dermed fikk de to Try-ansatte i oppgave å lage en kampanje for å lokke nordmenn til Kode og Bergen. 

- Hvorfor skulle folk reise til Bergen og besøke Kode? Vi fant ut av at det regner i snitt 231 dager i året i Bergen, så da tenkte vi at da passer det jo fint å dra inn på Kode, for det regner jo ikke der inne. Vi tok for oss kunsten de hadde på museet, og fikk det til å se ut som om det regnet i maleriene, også la vi på masse forskjellige tekster, som «enda en dag med regn i Bergen» eller «meldt regn i dag også». Det slo an, forteller han. 

Les også: Connie (26) kastet seg rundt og sendte inn en søknad: - Jeg satt og ventet på at noen skulle slutte

Kickstart på karrieren
Og med det fikk Leithe en brakstart på karrieren i Try. Siden har han fått jobbe med mange spennende og meningsfylte kampanjer for store oppdragsgivere som Røde Kors og Helsedirektoratet.

- Jeg jobbet nylig med Røde Kors i forbindelse med ettårsmarkeringen av krigen i Ukraina. Jeg liker godt å jobbe med meningsfulle prosjekter, det er veldig givende, i tillegg er det arbeid man føler seg ekstra stolt over å kunne være en del av. Under pandemien jobbet jeg mye med koronakommunikasjon for helseetatene. Det var krevende, men også gøy. Man fikk en brief en dag, også hadde vi bare en eller to dager på å lage hele prosjektet, det var hele tiden noe nytt å gjøre, så man rakk ikke å bli lei, sier han. 

Leithe har alltid visst at han ville jobbe i reklamebransjen. Han var bare 14 år gammel da han lærte seg å bruke Photoshop og begynte å lage plakater og etter hvert nettsider for lokale forretninger på Melhus, hvor han vokste opp. 

- Jeg drømte litt for lenge om å bli fotballspiller. Jeg skylder på skader, men den harde sannheten som jeg egentlig ikke vil innrømme er vel at jeg ikke var god nok. Jeg vokste opp med en far som har et reklamebyrå i Melhus, og har holdt på med design og film siden tenårene. Det var gøy, også var det min måte å tjene litt penger på. Her fikk jeg virkelig trene meg på å presentere ting og møte folk, forteller han. 

Les også: Medietalent tar plass i avisledelsen: - Jeg var 24 år gammel da jeg ble redaktør for første gang

Den kreative bransjen er ganske lik idretten. Man må trene hver dag, hvis ikke blir man utdatert.

- Bransje crush
Dette gav mersmak og etter videregående søkte han seg inn på AD-linja på Westerdals. Her møtte han også makkeren sin, Sondre Gogstad. Gjennom studiene fikk de begge en praksisplass i Trys søsterbyrå Pol.

- Jeg hadde en bransjecrush på Pol og Try. Jeg har alltid likt arbeidet de har gjort i mange år, så det var stas og få praksisplass i Pol. Jeg var der i to måneder og jobbet mye som støtteteam, hvor vi kom med ekstra ideer til en brief. Det var en bratt læringskurve, jeg fikk skygge folk i bransjen, se og observere hva de gjør og suge til meg så masse som mulig, sier han.

Veien over til Try foregikk på følgende måte.

- Når det nærmet seg slutten av praksisperioden tok Janne Brenda Lysø, som er kreativ leder i Pol kontakt med Sindre Beyer i Try Råd og spurte om de hadde behov for folk. Det hadde de, Beyer ringte kort tid etter og spurte om vi ville komme innom for en brief, og plutselig ble det til et jobbtilbud og her vi, sier han. 

Selv om Leithe har fått bekreftelse på at han er et talent synes han at han er for gammel til å bli kalt «et ungt talent.»

- Jeg tenker at et talent er noe man er når man er veldig ung, kanskje under 25, så jeg føler meg nesten litt for gammel til å bli kalt et ungt talent. Men det gir en boost, og er et signal om at man er flink. For å bli talentfull og flink må man legge inn timene, lese seg opp og gjøre jobben. Den kreative bransjen er ganske lik idretten. Man må trene hver dag, hvis ikke blir man utdatert. Også er det en annerkjennelse på at man fortsatt er ung. Det er digg, sier han.

 Hvordan vil du beskrive hverdagen som konseptutvikler? 

- Jeg sitter med makkeren min og knekker ut ideer for å løse problemer til oppdragsgiver. Det er mye prating, vi kaster ut ideer her og der, plutselig finner man noe gull. Det må mange dårlig ideer til for å komme med noe som er bra. Noen ganger kommer den gode ideen med en gang, andre ganger krever det lenger tid, understreker han. 

- Hva er det beste med jobben din?

- At jeg får være kreativ hverdag. Det er også det som er mest utfordrende med jobben. Det kan være slitsomt å stå opp og være kreativ hver dag. Flere ganger tenker jeg at det hadde vært deilig å få gjøre noe annet i dag, men jeg elsker jo å klekke ut nye ideer, så det er et paradoks, sier han. 

Les også: Bygget opp Instagram-kontoen til DNB - nå blir hun rådgiver i PR-byrået Sannum & Bergestuen

Drømmer om Cannes
- Har du noen karrieretips til folk som ønsker seg en fot innen reklamebransjen?

- Man må være opptatt av det som foregår rundt en, og opptatt av mennesker, for skal man treffe folk, så må man kjenne folk. Bruk folkene rundt deg, snakk med kollegaer og venner. Det er alltid noen som kjenner noen som kan føre til en jobb. Også må man jobbe hardt. Du må stå på hverdag, lage caser, sende de inn til studentkonkurranser, sier han.

- Helt til slutt, hvor ser du for deg at du er om fem år?

- Jeg er et målrettet menneske og skriver bucketlist for hvert år. Alt fra jobb til mer private ting. Drømmen jobbmessig er jo å vinne gull i Cannes en gang, det hadde vært det gøyeste, så makkeren min, Sondre og jeg må bare jakte etter noe vi tenker er bra nok til å vinne der, sier han.